Αρνητική απάντηση από τον Αλέξη Τσίπρα έλαβε το αίτημα του Στέφανου Κασσελάκη για συνάντηση μεταξύ τους ενόψει της αυριανής κρίσιμης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ , που κρίνει την ενότητα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο νέος πρόεδρος του κόμματος φαίνεται να επεδίωξε τη συνάντηση με τον πρώην πρωθυπουργό με στόχο να εξασφαλίσει στο παρά πέντε της διάσπασης δήλωση του, για διατήρηση της ενότητας.
Φαίνεται όμως ότι ο Αλέξης Τσίπρας είτε διότι διαφωνεί με τις τελευταίες δηλώσεις και κινήσεις του διαδόχου του, είτε αποβλέπει στην εμφάνισή του ως ενοποιητικού παράγοντα στο άμεσο μέλλον αρνήθηκε την άμεση συνάντηση.
Μάλιστα είναι σχεδόν σίγουρο ότι δεν πρόκειται να εμφανιστεί στην αυριανή συνεδρίαση, πολύ δε περισσότερο να λάβει το λόγο.
Με τον τρόπο αυτό αφενός θα εκφράσει τη δυσφορία του για τις εξελίξεις στο εσωτερικό του κόμματος και αφετέρου να καλλιεργήσει το έδαφος προκειμένου να αναληφθεί ενωτική πρωτοβουλία στο άμεσο μέλλον.
Την κατεύθυνση αυτή υπηρετεί και η προχθεσινή παρέμβαση του Γιάννη Δραγασάκη.
Ο επονομαζόμενος και «Νέστωρ της Αριστεράς» ουσιαστικά ζήτησε από τις δύο πλευρές να βάλουν τα «σπαθιά στα θηκάρια» και να πάψει ο εμφύλιος με τις εκατέρωθεν δηλώσεις ώστε να υπάρξει η τελευταία προσπάθεια για τη διατήρηση της ενότητας.
Δεν είναι βέβαιο αν κάποια από τις δύο πλευρές επιδιώξει μια ανάλογη εξέλιξη: Η πλευρά Κασσελάκη μοιάζει να βιάζεται να απαλλαγεί από τα στελέχη που θεωρεί πως υπονομεύουν την ενότητα του κόμματος, ενώ οι «Ομπρελίστας» όπως φάνηκε και από τη χθεσινή παρέμβαση των 1300 μελών του ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να πάρουν το «κόμμα πίσω» από τον «παρείσακτο».
Με αυτά τα δεδομένα θα κριθεί η τακτική όλων των πλευρών.
Η ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου με τον Νάσο Ηλιόπουλου και Αλέξη Χαρίτση δεν έχει εκδηλώσει τις προθέσεις της από την τακτική που θα τηρήσει στην αυριανή κεντρική επιτροπή, προσανατολίζεται να δώσει σκληρή μάχη με σημεία αιχμής «τα λάθη και τις παραλείψεις» της νέας ηγεσίας.
Η τακτική των στελεχών της «Ομπρέλας» κατά τη συνεδρίαση δεν φαίνεται να έχει ξεκαθαρίσει.
Ορισμένα από τα μέλη της Κίνησης θεωρούν ότι μετά την χθεσινή παρέμβαση δεν είναι σκόπιμο να παραστούν στην Κεντρική Επιτροπή γιατί δεν τους ευνοούν οι συσχετισμοί, άλλοι υποστηρίζουν ότι αν το κάνουν θα πρόκειται για φυγομαχία και έμμεση αναγνώριση πως ο Στέφανος Κασσελάκης διαθέτει σήμερα την πλειοψηφία.
Σημειώνεται στο κείμενο που υπογράφουν τα 1300 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ με τίτλο «Διέξοδος Αριστερά» εκφράζουν την αγωνία τους για την ανάγκη να μην χαθούν οι αξίες της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής Αριστεράς και να μετασχηματιστούν σε προωθητική δύναμη για κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές στη χώρα.
Ουσιαστικά αποτελεί κείμενο αποχώρησης από τον ΣΥΡΙΖΑ ή αλλιώς περιγραφής ενός χώρου που να εγκολπώνει διαφωνούντες εντός του ΣΥΡΙΖΑ ή ανένταχτους της Αριστεράς εκτός του ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε αυτό αναφέρεται ότι «στόχος των μελών του ΣΥΡΙΖΑ που το υπογράφουν είναι να διασφαλίσουν έναν πολιτικό χώρο ικανό να υπερασπίζεται και να προβάλλει την ταυτότητα, τη φυσιογνωμία, τις αξίες, τις ιδέες και τις πολιτικές προτάσεις της Αριστεράς, ανοιχτό στις δεκάδες χιλιάδες γυναίκες και άνδρες της Αριστεράς, της οικολογίας, του φεμινιστικού κινήματος, των κινημάτων της νεολαίας, των κοινωνικών κινημάτων, που νιώθουν την ανάγκη να συζητήσουν και να δράσουν από κοινού για το παρόν και το μέλλον της, για το δικό τους παρόν και μέλλον, είτε μετέχοντας σε αυτόν είτε παρακολουθώντας την πορεία του, χωρίς να εγκαταλείπουν για την ώρα τις σημερινές επιλογές τους».
Στις υπογραφές περιλαμβάνονται τα 9 μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ που προέρχονται από την Αριστερή Πτέρυγα/Ομπρέλα Αννέτα Καββαδία, Εφη Καλαμαρά, Κατερίνα Κνήτου, Πάνος Λάμπρου, Χάρις Ματσούκα, Ανδρέας Ξανθός, Πάνος Σκουρλέτης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Φίλης, άλλα σημαντικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως οι Νίκος Βούτσης, Χριστόφορος Παπαδόπουλος, Μιχάλης Σπουρδαλάκης, Παύλος Κλαυδιανός, Κώστας Αθανασίου, Μπάμπης Γεωργούλας, Αγγελική Σαπουνά, Νίκος Τσιγώνιας, Αση Κλαυδιανού και εκατοντάδες μέλη του ΣΥΡΙΖΑ από τη βάση του κόμματος.