Νέους ρυθμιστικούς περιορισμούς πρόκειται να επιβάλει η ΕΕ στις πλατφόρμες αναπαραγωγής βίντεο πορνογραφικού περιεχομένου, συμπεριλαμβανομένων των PornHub, Xvideos και Stripchat.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ διαπίστωσαν ότι οι πλατφόρμες ενηλίκων εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής ενός νόμου-ορόσημο που έχει σχεδιαστεί για την επιτήρηση του διαδικτυακού περιεχομένου. Έτσι οι εταιρείες Xvideos, Pornhub και Stripchat θα υπόκεινται από τον Απρίλιο στις υποχρεώσεις των «πολύ μεγάλων διαδικτυακών πλατφορμών» βάσει του νόμου για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA). Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται πλατφόρμες με περισσότερους από 45 εκατ. χρήστες και μέχρι στιγμής έχει εφαρμοστεί σε τεχνολογικούς ομίλους όπως το Facebook, η Wikipedia και το TikTok.

Οι ιστότοποι ενηλίκων που θα εμπίπτουν στη νομοθεσία θα αναγκαστούν να συμμορφωθούν με μια σειρά αυστηρών μέτρων. Μεταξύ άλλων, θα αναγκαστούν να εφαρμόσουν συστήματα επαλήθευσης της ηλικίας των χρηστών, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τα σχέδια. Άλλα μέτρα περιλαμβάνουν νέες ευθύνες για την αφαίρεση παράνομου περιεχομένου, όπως μη συναινετικά βίντεο, και την υπαγωγή τους σε εξωτερικούς ελέγχους για να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες.

Στην κορυφή της επισκεψιμότητας

Οι τρεις διαδικτυακές πλατφόρμες πορνό συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο επισκέψιμων ιστότοπων στον κόσμο. Μόνο το Xvideos δέχεται 160 εκατ. επισκέπτες μηνιαίως από το μπλοκ, αριθμός που αντιστοιχεί σε περίπου το ένα τρίτο των πολιτών της ΕΕ. Οι εταιρείες που δεν τηρούν τους νέους ψηφιακούς κανόνες της ΕΕ αντιμετωπίζουν πρόστιμα ύψους έως και 6% του παγκόσμιου κύκλου εργασιών τους.

Η Pornhub, η έδρα της οποίας βρίσκεται στον Καναδά, υποστηρίζει ότι έχει μόνο 33 εκατ. χρήστες στην ΕΕ και δεν πληροί το όριο της DSA. Η Stripchat, καθώς και η Xvideos με έδρα την Πράγα, δεν απάντησαν σε αιτήματα των FT για σχόλια.

Ορόσημο

Όπως σημειώνει το βρετανικό έντυπο, η DSA αποτελεί ορόσημο για την αναθεώρηση των ψηφιακών κανόνων του μπλοκ. Θέτει νέα πρότυπα για την αστυνόμευση της ρητορικής μίσους, της παραπληροφόρησης και των απομιμήσεων στο διαδίκτυο για τις μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες. Τον Απρίλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατονόμασε τις 19 εταιρείες που στο εξής θα έχουν ειδικές υποχρεώσεις βάσει του νόμου.

Οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ χρησιμοποίησαν τον νόμο για να ξεκινήσουν επίσημη έρευνα κατά της εταιρείας X του Elon Musk για το ιστορικό της σχετικά με την αστυνόμευση περιεχομένου που σχετίζεται με τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς και έχουν στείλει αιτήματα στην TikTok και το YouTube να παράσχουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις μεθόδους τους όσον αφορά την αστυνόμευση περιεχομένου.

Οι ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο έχουν αγωνιστεί για την αστυνόμευση των λεγόμενων ιστότοπων που δημιουργούνται από χρήστες, οι οποίοι βασίζονται σε ιδιώτες για την ανάρτηση περιεχομένου και έχουν επικριθεί για το γεγονός ότι φιλοξενούν επιβλαβές και παράνομο υλικό.

Οι ιστότοποι πορνό έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα δύσκολο να χαλιναγωγηθούν, καθώς οι περισσότεροι από τους μεγάλους λεγόμενους ιστότοπους tube, όπως το Pornhub και το Xvideos, ανήκουν σε μια χούφτα εταιρείες για τις οποίες λίγα είναι γνωστά.

Η εταιρεία που βρίσκεται πίσω από το Pornhub άλλαξε φέτος το όνομά της από MindGeek σε Aylo, καθώς αγοράστηκε από μια νεοϊδρυθείσα επιχείρηση με την επωνυμία Ethical Capital Partners, η οποία προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί από μια σειρά σκανδάλων. Ένα από αυτά περιλαμβάνει μια αγωγή στις ΗΠΑ, όπου η Pornhub, μαζί με τη Visa, κατηγορούνται ότι επωφελήθηκαν από ένα βίντεο σεξουαλικής φύσης με πρωταγωνίστρια μια ανήλικη.

Διαβάστε ακόμη: