O CEO και ο COO της Mindgeek, της μητρικής εταιρείας του Pornhub παραιτήθηκαν εν μέσω ισχυρισμών πως προβάλλεται μη συναινετικό σεξ και σεξ ανηλίκων.

Το MindGeek επιβεβαίωσε τις αποχωρήσεις του Διευθύνοντος Συμβούλου, Φέρας Αντόν και του COO, Ντέβιντ Τασίγιο. «Ο Αντόν και ο Τασίγιο παραιτήθηκαν από τη MindGeek μετά από περισσότερο από μια δεκαετία σε ηγετικές θέσεις στην εταιρεία», δήλωσε η εταιρεία στην Washington Post. «Η εκτελεστική ηγετική ομάδα της MindGeek θα εκτελεί καθημερινές λειτουργίες σε προσωρινή βάση, ενώ η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη για αντικαταστάτες».

Οι ειδήσεις για τις παραιτήσεις ήρθαν περίπου μια εβδομάδα αφότου ένα άρθρο του New Yorker έκανε αναφορά στις προσπάθειες των δύο στελεχών να πείσουν τον Porhhub να αφαιρέσει άσεμνο σεξουαλικό περιεχόμενο που αφορούσε ανήλικους και μη συναινετικό σεξ. Η ανακοίνωση των παραιτήσεων, ωστόσο, δεν σχετίζεται με το κομμάτι αυτό, είπε η MindGeek στη Washington Post.

Aσεμνο σεξουαλικό περιεχόμενο

Η εταιρεία ανέφερε σε τοποθέτησή της ότι είχε θεσπίσει τις πιο εκτεταμένες διασφαλίσεις «στην ιστορία του Διαδικτύου» και ότι τα δεδομένα αποδεικνύουν ότι οι πολιτικές της ήταν αποτελεσματικές. Η δήλωση ανέφερε μια έκθεση του Εθνικού Κέντρου για τα Εξαφανισμένα και Εκμεταλλευόμενα Παιδιά που δείχνει ότι το Pornhub είχε λίγες περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και ότι αφαίρεσε περιπτώσεις τέτοιου υλικού «το συντομότερο χρονικό διάστημα αφού ειδοποιήθηκε σε όλες τις μεγάλες πλατφόρμες, όπως το Facebook, το Twitter, YouTube και πολλά άλλα».

«Το New Yorker είχε την ευκαιρία να αξιολογήσει σοβαρά τι λειτουργεί στην καταπολέμηση του παράνομου υλικού στο Διαδίκτυο εξετάζοντας τα γεγονότα, συγκρίνοντας τις πολιτικές των πλατφορμών και μελετώντας τα αποτελέσματα», ανέφερε η δήλωση της MindGeek. «Αντίθετα, επέλεξαν να αγνοήσουν το γεγονός ότι η MindGeek έχει πιο ολοκληρωμένες και αποτελεσματικές πολιτικές από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη πλατφόρμα στο Διαδίκτυο και αποφάσισαν να διακινήσουν τους ίδιους χονδροειδείς λανθασμένους χαρακτηρισμούς που οι εξτρεμιστές κατά της πορνογραφίας έχουν εκτοξεύσει εδώ και δεκαετίες».

«Το timing είναι κάπως ασυνήθιστο», είπε ο Έβανς στην WP, αλλά πρόσθεσε ότι «δεν πιστεύει ότι οι παραιτήσεις συνδέονται με το κομμάτι του New Yorker. Η MindGeek έχει πολεμήσει αγωγές και αρνητικά άρθρα στο παρελθόν», είπε.

Τον Δεκέμβριο του 2020, οι Mastercard, Visa και Discover απέκλεισαν τους πελάτες από τη χρήση των πιστωτικών τους καρτών στον ιστότοπο του Pornhub, αφού οι New York Times δημοσίευσαν ένα άρθρο που κατηγορούσε το Pornhub ότι βρίθει από μη συναινετικό υλικό και υλικό κακοποίησης παιδιών.

Το άρθρο του New Yorker, το οποίο ο Έβανς ονόμασε «επιτυχημένη δουλειά», αναφέρει πολλές οργανώσεις, όπως το Εθνικό Κέντρο για τη Σεξουαλική Εκμετάλλευση και το Exodus Cry, που ήταν στην πρώτη γραμμή της ώθησης της νομοθεσίας και των εταιρικών αποφάσεων που δυσκολεύουν τις εργαζόμενες του σεξ να βγάζουν τα προς το ζήν.

Ο Έβανς είπε ότι είναι έκπληκτος από τις αποχωρήσεις των κορυφαίων στελεχών, αλλά σημείωσε ότι οι παραιτήσεις τους πιθανώς δεν θα επηρεάσουν την καθημερινή ζωή των καλλιτεχνών, επειδή οι άνθρωποι σε αυτές τις θέσεις είναι ήδη τόσο μακριά από τη ρουτίνα του μέσου καλλιτέχνη.

«Το MindGeek είναι εταιρικό πορνό», είπε, ονομάζοντας μικρότερα καταστήματα. «Άλλοι ιδιοκτήτες και διευθύνοντες σύμβουλοι ασχολούνται πολύ περισσότερο με το πορνό και το προϊόν». Αυτό που έχει κυρίως στο μυαλό των ανθρώπων του κλάδου είναι η επόμενη μέρα για το MindGeek, ειδικά για το Pornhub. Ο Έβανς σημείωσε ότι η εταιρεία έχει την ευκαιρία να τοποθετήσει μια γυναίκα υπεύθυνη.