Το 1995 η Πολιτική Προστασία καθιερώνεται θεσμικά με την ίδρυση της ΓΓΠΠ η οποία ανήκε διοικητικά στο υπουργείο Εσωτερικών.

Η προστασία της ανθρώπινης ζωής, της υγείας και της περιουσίας των πολιτών αποτελεί μια από τις βασικότερες προτεραιότητές της.

Σύμφωνα με το άρθρο 1 του ( ν. 3013/1-5-2002- ΦΕΚ-102 Α’/1.5.2002), στόχος της ήταν η μείωση των συνεπειών των καταστροφών, περιλαμβάνοντας τη μέριμνα των πολιτιστικών αγαθών και των υλικών, των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των υποδομών της χώρας.

Σήμερα, 25 χρόνια μετά, γιορτάζει με ένα επετειακό βίντεο τιμά έναν έναν ξεχωριστά τους φορείς οι οποίοι συμβάλλουν στο έργο της, το πυροσβεστικό σώμα, τις ένοπλες δυνάμεις, την ελληνική αστυνομία, το λιμενικό σώμα και το ΕΚΑΒ.

Η Πολιτική Προστασία λέει ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στα στελέχη τα οποία κρατούν όλους ασφαλείς.

«Ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στα στελέχη μας – είναι οι άνθρωποι που προστατεύουν τους ανθρώπους».

«Στο επίκεντρο της Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται πάντα ο άνθρωπος. Το να είμαστε χρήσιμοι, το να προστατεύσουμε τους συνανθρώπους μας είναι ο απώτερος στόχος μας, ο φάρος που καθοδηγεί τα βήματά μας και μας δίνει κίνητρο να γινόμαστε κάθε μέρα καλύτεροι. Γιατί από το 1995, η οικογένεια της Πολιτικής Προστασίας αντιμετωπίζει καθημερινά διαρκώς αυξανόμενες και πρωτόγνωρες προκλήσεις. Δίνοντας πάντοτε το παρών, αναπτύσσοντας νέα εργαλεία για την αποτελεσματικότερη διαχείριση του κύκλου των καταστροφών, με έμφαση στην πρόληψη και την ετοιμότητα, η Πολιτική Προστασία έχει πια καθιερωθεί στη συνείδηση όλων των Ελλήνων. Αποτελεί πλέον θεσμό, έχοντας σφυρηλατήσει μια άρρηκτη σχέση εμπιστοσύνης με κάθε πολίτη» σημείωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς με την ευκαιρία της παρουσίασης του επετειακού video της ΓΓΠΠ.

25 χρόνια μετά, λοιπόν, συνεχίζουμε. Με τη δημιουργία του Εθνικού Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων που θέτει τα θεμέλια για ένα πλήρως αναδιαρθρωμένο σύστημα Πολιτικής Προστασίας – ασπίδα ενάντια σε κάθε καταστροφή. Με την εκπόνηση ολοκληρωμένων Σχεδίων Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών που διασφαλίζουν την άμεση και συντονισμένη απόκριση όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Με σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία, στη βάση των καλύτερων διεθνών προτύπων και πρακτικών. Με ενεργό συμμετοχή της χώρας μας στο αναβαθμισμένο ευρωπαϊκό σύστημα Πολιτικής Προστασίας RescΕU, αλλά και σε διαρκή συνεργασία με την παγκόσμια κοινότητα.

Συνεχίζουμε με σχέδιο, στρατηγική και απέραντη εμπιστοσύνη στο προσωπικό μας, στους ανθρώπους της Πολιτικής Προστασίας που δίνουν καθημερινά τη μάχη. Γιατί η οικογένεια της Πολιτικής Προστασίας αγκαλιάζει ολόκληρη την Ελλάδα και στηρίζει κάθε έναν Έλληνα πολίτη ξεχωριστά.