Τα όσα ειπώθηκαν μόλις προ ημερών στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ για το θέμα του συνεχιζόμενου κλεισίματος καταστημάτων των Ελληνικών Ταχυδρομείων και οι διαστάσεις που έχει λάβει το θέμα στις τοπικές κοινωνίες, έχουν αναγάγει το όλο θέμα σε σοβαρό πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνηση, ενόψει μάλιστα των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Θεωρείται βέβαιο ότι αν δεν υπήρχε το μέγα πρόβλημα των καταστροφικών πυρκαγιών, η υπόθεση αυτή θα ήταν στα κυρίαρχα θέματα που θα έπρεπε να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση.
Το θέμα συζητήθηκε στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ σε έντονο κλίμα ανησυχίας και διαφωνίας με την πολιτική συρρίκνωσης των ΕΛΤΑ. «Αν κλείσουν τα ΕΛΤΑ στις μικρές περιοχές, κλείνουν τα πάντα», προειδοποίησε ο φίλα προσκείμενος στην κυβέρνηση, πρόεδρος της Ένωσης, Λάζαρος Κυρίζογλου, καταγγέλλοντας μάλιστα «σκόπιμη απαξίωση» του δικτύου «για να προικιστεί η νύφη και να την πάρει ένας γαμπρός ευκολότερα και καλύτερα, χωρίς να δώσει τίποτα» (!!!),υπονοώντας σαφώς ότι υπάρχει σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων.
Αλλά και τα όσα ανέφερε, αντιδρώντας πολύ έντονα, ο επίσης φίλα προσκείμενος στην κυβέρνηση, δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου, έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα. «Ενα κατάστημα σε ένα μεγάλο χωριό εξυπηρετεί επιπλέον 8-10 χωριά», εξήγησε και εξανέστη: «Δεν μπορεί να είναι όλα στη λογική εξοικονόμησης χρημάτων και κόστους. Για ποια αποκέντρωση μιλάμε τόσα χρόνια;».
Σημειωτέων ότι στον δήμο του, στον οποίο ανήκουν και πολλές κοινότητες, με μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις, κλείνουν 3 καταστήματα. Το ίδιο λίγο πολύ συμβαίνει βέβαια και σε όλη την επαρχιακή Ελλάδα
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ αναφέρει ότι η αιφνιδιαστική αυτή κίνηση αποτελεί βαρύ πλήγμα στις ορεινές, νησιωτικές και μειονεκτικές περιοχές της χώρας μας, καθώς τα ΕΛΤΑ αποτελούν στήριγμα για την επικοινωνία και εξυπηρέτηση των κατοίκων τους, οι οποίοι έχουν απόλυτη ανάγκη τις ταχυδρομικές και λοιπές παρεχόμενες υπηρεσίες. Τόνισε ότι η εξέλιξη αυτή βρίσκει την Τοπική Αυτοδιοίκηση κατηγορηματικά αντίθετη, διότι δεν αποδέχεται ότι σε ένα ευνομούμενο κράτος παύουν να παρέχονται υπηρεσίες προς τους πολίτες, που τις έχουν μεγάλη ανάγκη, με βάση μόνο τα εσωτερικά κριτήρια αναδιάρθρωσης του οργανισμού των ΕΛΤΑ.
Ζητά να μην καταργηθούν τα εν λόγω υποκαταστήματα, αλλά να αναβαθμιστούν σε πολυδύναμα κέντρα υπηρεσιών με προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμούς, σε συμμόρφωση με τις επιταγές της ψηφιακής μετάβασης, της κοινωνικής σύγκλισης και περιφερειακής συνοχής, διότι παρέχουν εξαιρετικά σημαντικό έργο.
Το αίτημα της ΚΕΔΕ κατατέθηκε ήδη με επιστολή του προέδρου της στον Πρωθυπουργό, στον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τον Δημήτρη Παπαστεργίου, που προέρχεται από τα σπλάχνα της και στη διοίκηση των ΕΛΤΑ. Είναι βέβαιο ότι οι αντιδράσεις θα κορυφωθούν και αυτό είναι που φοβίζει την κυβέρνηση, που δεν θέλει για κανένα λόγο να έχει απέναντί της τις τοπικές κοινωνίες, καθώς πλησιάζουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές.
Κοινωνίες, μάλιστα, που έχουν ήδη υποστεί μεγάλη αποψίλωση υπηρεσιών , μετά το μαζικό κλείσιμο τραπεζικών καταστημάτων τα τελευταία χρόνια.
Συνολικά, από τη Δευτέρα 10 Ιουλίου, τα ΕΛΤΑ έκλεισαν 25 καταστήματα, στις 17 Ιουλίου έκλεισαν επιπλέον 40 καταστήματα και από τη Δευτέρα 24 Ιουλίου κλείνουν ακόμη 35 καταστήματα, κυρίως σε πόλεις και κοινότητες της περιφερειακής Ελλάδας, ενώ σχεδιάζεται το κλείσιμο και άλλων μέχρι το τέλος του χρόνου.