Μια μικρή αναβολή για την επόμενη εβδομάδα φαίνεται να παίρνει η ανακοίνωση των Επιτρόπων της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής από την Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν, αφού η πρόεδρος της Κομισιόν σχεδίαζε να συναντηθεί αύριο το πρωί με τους επικεφαλής πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όμως η συνάντηση αναβλήθηκε για την ερχόμενη εβδομάδα.

Οι Βρυξέλλες έχουν πλημμυρίσει από εικασίες για το δύσκολο παζλ της σύνθεσης της Επιτροπής, αφού η απόσπαση κάποιου κρίσιμου χαρτοφυλακίου δίνει στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες πρόσβαση στη λήψη σημαντικών αποφάσεων, όπως για παράδειγμα η ενίσχυση του ανταγωνιστικού προφίλ της ΕΕ στη διεθνή σκηνή, τη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών κλιματικών στόχων ώστε να κατευναστούν οι εξαγριωμένοι αγρότες ή το χρονοδιάγραμμα της διεύρυνσης της Ένωσης.

Παρ’ όλα αυτά, η φον ντερ Λάιεν κρατά ακόμη τα χαρτιά της ερμητικά κλειστά, αφήνοντας ακόμη και τους μελλοντικούς επιτρόπους στο σκοτάδι για τα καθήκοντά τους την επόμενη πενταετία.

Το πολυπόθητο χαρτοφυλάκιο ανταγωνισμού, για παράδειγμα, είναι ακόμα στον αέρα, αφού το συγκεκριμένο τμήμα της Επιτροπής ασχολείται με σημαντικό βαθμό ανεξαρτησίας με τις μεγάλες συμφωνίες, τις μεγάλες επιδοτήσεις και τα μεγάλα πρόστιμα της ΕΕ. Κατά συνέπεια, οι υπεύθυνοι του χαρτοφυλακίου δέχονται τεράστιες πιέσεις για να υποχωρήσουν σε απαιτήσεις κυβερνήσεων ώστε να ωφελήσουν ποικιλοτρόπως συγκεκριμένους οικονομικούς παράγοντες.

Remaining Time-0:00
Fullscreen
Mute

Ο ενημερωτικός ιστότοπος Politico, επικαλούμενος δεκάδες συνομιλίες με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και με αξιωματούχους σε διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες προχώρησε σε συγκεκριμένες προβλέψεις για τη σύνθεση της Επιτροπής για τα επόμενα πέντε χρόνια, αν και φυσικά υπογραμμίζει ότι η ονοματολογία θα είναι ρευστή μέχρι και την τελευταία στιγμή, αφού η φον ντερ Λάιεν δεν έχει να λάβει υπόψη μόνο τις ισορροπίες από γεωγραφική και πολιτική άποψη, αλλά και να συνυπολογίσει τον ικανοποιητικό επιμερισμό των χαρτοφυλακίων βάσει του φύλου ή να διαχειριστεί τις πιέσεις των Ευρωπαίων ηγετών ώστε οι εκπρόσωποι των χωρών τους να εξασφαλίσουν ένα καλό χαρτοφυλάκιο. Και βέβαια, από την εξίσωση δεν μπορούν να παραλειφθούν οι διάφορες πολιτικές παρατάξεις που υποστηρίζουν τη φον ντερ Λάιεν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την πιέζουν ώστε να διασφαλίσει ότι θα έχουν επαρκή επιρροή στην επόμενη Επιτροπή.

Υπογραμμίζοντας αυτές τις επιφυλάξεις, ακολουθούν οι προβλέψεις του Politico:

Τιερί Μπρετόν (Γαλλία)

Χαρτοφυλάκιο: Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος για τη βιομηχανία και τη στρατηγική αυτονομία

Η σχέση μεταξύ Μπρετόν και φον ντερ Λάιεν δεν ήταν πάντα η πιο εύκολη και επιδεινώθηκε όταν ο Μπρετόν της επιτέθηκε ανοιχτά κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ως αντίποινα, είναι πιθανό να πάρει ένα πιο μικρό χαρτοφυλάκιο από αυτό που θα ήθελε. Όμως, ο Μπρετόν έχει τη φήμη του ανθρώπου που παράγει έργο και ένας κορυφαίος ρόλος του θα εκπροσωπεί όχι μόνο τους φιλελεύθερους, αλλά και το ειδικό βάρος της Γαλλίας στην ΕΕ, παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει αποδυναμωθεί πολύ στο εσωτερικό μετά τις γαλλικές εκλογές.

Ραφαέλε Φίτο (Ιταλία)

Χαρτοφυλάκιο: Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος για τη συνοχή, την οικονομία και την ανάκαμψη μετά την πανδημία

Η παραχώρηση μιας εκτελεστικής αντιπροεδρίας σε ένα μέλος της σκληρής δεξιάς ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών συναντά τις αντιρρήσεις των σοσιαλιστών και των φιλελεύθερων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όμως υπάρχει η πεποίθηση ότι τελικά θα ευθυγραμμιστούν με αυτήν την επιλογή, καθώς η φον ντερ Λάιεν προσπαθεί εδώ και καιρό να κατευνάσει την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι. Η τοποθέτηση του Φίτο στην κεφαλή του Ταμείου Ανάκαμψης μετά την πανδημία και της περιφερειακής οικονομικής πολιτικής της ΕΕ δίνει στην Ιταλία την ευθύνη για βασικά κομμάτια του προϋπολογισμού της ΕΕ.

Βάλντις Ντομπρόβσκις (Λετονία)

Χαρτοφυλάκιο: Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος για τη διεύρυνση της ΕΕ και την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας

Ο Ντομπρόβσκις αποτελεί μια σημαντική φιγούρα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο οποίος έχει αναλάβει σημαντικά οικονομικά χαρτοφυλάκια καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του στις Βρυξέλλες, ενώ πρωτοστατεί και στη γραμμή υποστήριξης της ΕΕ προς την Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας. Για τη διαχείριση του συγκεκριμένου τομέα δράσης θα πρέπει να συνδυάσει την οικονομική του εμπειρία με την πολιτική ευφυΐα, ενώ παράλληλα θέτει σοβαρή υποψηφιότητα και για το πολιτικά ευαίσθητο χαρτοφυλάκιο του ανταγωνισμού.

Μάρος Σέφκοβιτς (Σλοβακία)

Χαρτοφυλάκιο: Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος για θέματα διοίκησης, εφαρμογής, απλοποίησης και διυπηρεσιακών σχέσεων

Ο Σέφκοβιτς ανεβαίνει αργά αλλά σταθερά στις τάξεις και τα αξιώματα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τότε που έγινε Επίτροπος το 2009. Θεωρείται από τη φον ντερ Λάιεν ως σταθερή και αξιόπιστη προσωπικότητα, συγκεντρώνοντας μεγάλες πιθανότητες να παραμείνει εκτελεστικός αντιπρόεδρος. Εντούτοις, υπάρχει το ενδεχόμενο η εσωτερική πολιτική κατάσταση της Σλοβακίας να κοστίσει στον Σέφκοβιτς, αφού πλέον το κόμμα του δεν ανήκει στη σοσιαλιστική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Με την Τερέσα Ριμπέρα (βλ. παρακάτω) να θεωρείται η κορυφαία σοσιαλίστρια του Σώματος, το χαρτοφυλάκιο του Σέφκοβιτς αναμένεται να είναι λιγότερο σημαντικό και να περιλαμβάνει μια σειρά από τεχνοκρατικά αρχεία, αν και θα μπορούσε ενδεχομένως να μοιραστεί αρμοδιότητες του χαρτοφυλακίου του προϋπολογισμού με τον Πολωνό Πιοτρ Σεραφίν (βλ. παρακάτω).

Τερέσα Ριμπέρα (Ισπανία)

Χαρτοφυλάκιο: Εκτελεστική Αντιπρόεδρος για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση

Η Ισπανίδα μοιάζει να είναι το μόνο μεγάλο όνομα των σοσιαλιστών στην Επιτροπή. Η ακτιβιστική δράση της για το κλίμα την έκανε από νωρίς πρωταγωνίστρια στην επίβλεψη της εφαρμογής της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ. Ταυτόχρονα, άσκησε πολύπλευρες πιέσεις ώστε να διευρύνει το χαρτοφυλάκιο της με εκτεταμένες οικονομικές ικανότητες και την επίβλεψη της ψηφιακής μετάβασης. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων της συνάντησε πολλές αντιδράσεις από τους συντηρητικούς του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που διαμαρτύρονταν για τον υπερβολικό της ρόλο σε κλιματικά θέματα. Πρόσφατα, οι Financial Times έγραψαν ότι το όνομά της έχει επίσης αναφερθεί για το χαρτοφυλάκιο του ανταγωνισμού.

Κάγια Κάλλας (Εσθονία)

Χαρτοφυλάκιο: Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις εξωτερικές υποθέσεις και την πολιτική ασφάλειας

Η πρώην πρωθυπουργός της Εσθονίας, που έχει ήδη επιλεγεί από τους ηγέτες της ΕΕ ως η επόμενη επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής, τηρεί μια σκληρή στάση απέναντι στη Ρωσία και θεωρείται κατάλληλη για τον ανώτατο διπλωματικό ρόλο από γεωγραφική και πολιτική άποψη.

Μάγκνους Μπρούνερ (Αυστρία)

Χαρτοφυλάκιο: Επίτροπος χρηματοοικονομικών υπηρεσιών

Ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, ο οποίος προέρχεται από την ίδια πολιτική οικογένεια με τη φον ντερ Λάιεν, διαθέτει ένα ισχυρό οικονομικό υπόβαθρο και θεωρείται ως αξιόπιστος και έμπειρος πολιτικός. Αυτό τον καθιστά καλό υποψήφιο για να χειριστεί ευαίσθητα θέματα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των πολυαναμενόμενων προσπαθειών για την ενίσχυση της ένωσης κεφαλαιαγορών. Παράλληλα, είναι άλλος ένας υποψήφιος να αναλάβει τον τομέα του ανταγωνισμού.

Χαντζά Λαχμπίμπ (Βέλγιο)

Χαρτοφυλάκιο: Επίτροπος εσωτερικών υποθέσεων

Η τηλεοπτική παρουσιάστρια που έγινε υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου δεν θεωρείται η πιο αξιόπιστη και έμπειρη πολιτικός στη χώρα της. Ωστόσο, το Βέλγιο, το οποίο έχασε την προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων και ήταν η τελευταία χώρα που έστειλε την υποψηφιότητά της στην πρόεδρο της Κομισιόν, δεν θα έχει ένα χαρτοφυλάκιο άνευ περιεχομένου, καθώς ήταν μια από τις λίγες χώρες που έστειλε γυναίκα. Η εμπειρία της Λαχμπίμπ ως υπουργός Εξωτερικών και η προέλευσή της από μια χώρα που φημίζεται για την περίπλοκη πολιτική της θα μπορούσε να τη βοηθήσει να εκπροσωπήσει την Κοινότητα σε χώρες εκτός ΕΕ στον ευαίσθητο φάκελο της μετανάστευσης.

Εκατερίνα Ζαχαρίεβα (Βουλγαρία)

Χαρτοφυλάκιο: Επίτροπος για τη διαχείριση κρίσεων και την ανθρωπιστική βοήθεια

Η Βουλγαρία δεν θα έχει αρμοδιότητες σε κάποιο από τα σημαντικά χαρτοφυλάκια. Αν και η βαλκανική χώρα έχει προτείνει δύο υποψήφιους – έναν άνδρα και μία γυναίκα – είναι βέβαιο ότι η Ζαχαρίεβα θα επιλεγεί, καθώς η φον ντερ Λάιεν χρειάζεται περισσότερες γυναίκες για να έχει ένα Κολέγιο Επιτρόπων με ικανοποιητική ισορροπία μεταξύ των φύλων.

Ντουμπράβκα Σουίτσα (Κροατία)

Χαρτοφυλάκιο: Επίτροπος Δημογραφίας και Δικαιοσύνης

Η Κροάτισσα επίτροπος, ο οποία προέρχεται από το ΕΛΚ της φον ντερ Λάιεν, θεωρείται σταθερή και αξιόπιστη πολιτικός. Οι εν ενεργεία επίτροποι παραδοσιακά αλλάζουν χαρτοφυλάκια, όμως η Σουίτσα επιθυμεί να συνεχίσει να εργάζεται για τα δημογραφικά θέματα. Το τρέχον χαρτοφυλάκιό της αναμένεται να ενισχυθεί κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας της φον ντερ Λάιεν και παρά το γεγονός ότι το όνομα της Σουίτσα ακούγεται για διάφορες άλλες αρμοδιότητες, μπορεί τελικά να παραμείνει για να χειριστεί ευαίσθητα ζητήματα του κράτους δικαίου στην Ευρώπη.

Κώστας Καδής (Κύπρος)

Χαρτοφυλάκιο: Επίτροπος για τη Μεσόγειο

Η Κύπρος άσκησε ενεργά πιέσεις για να αποκτήσει τον νεοσύστατο ρόλο του επιτρόπου για τη μεσογειακή πολιτική της ΕΕ. Ο Καδής, ο οποίος διετέλεσε πρόσφατα υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, θεωρείται άνθρωπος ικανός να φέρει εις πέρας με επιτυχία την αποστολή του. Ωστόσο, ένα βασικό ερώτημα θα είναι ποιες ακριβώς θα είναι οι αρμοδιότητές του και αν ο νέος επίτροπος θα έχει αρκετή εξουσία, προϋπολογισμό και υπαλλήλους εντός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μια εναλλακτική λύση για τον Καδή θα μπορούσε να είναι και το χαρτοφυλάκιο του περιβάλλοντος.

Γιόζεφ Σικέλα (Τσεχία)

Χαρτοφυλάκιο: Επίτροπος για την ενέργεια

Ο Σικέλα, επί του παρόντος υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου της Τσεχίας, έγινε γνωστός στις Βρυξέλλες όταν κλήθηκε να γεφυρώσει τις διαφορετικές θέσεις εντός της ΕΕ σχετικά με την ενεργειακή κρίση, κατά τη διάρκεια της τσεχικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ το 2022.

Νταν Γιούργκενσεν (Δανία)

Χαρτοφυλάκιο: Επίτροπος για τη διεθνή πολιτική για το κλίμα

Τα τελευταία δύο χρόνια ο Γιούργκενσεν βρίσκεται στο τιμόνι του υπουργείου Αναπτυξιακής Συνεργασίας και Παγκόσμιας Πολιτικής για το Κλίμα της χώρας του. Βάσει του βιογραφικού του, ο Γιούργκενσεν θα μπορούσε επίσης να διεκδικήσει ένα ενεργειακό χαρτοφυλάκιο, όμως η εμπειρία του ως υπουργός περιβάλλοντος τον καθιστά τέλειο υποψήφιο για ένα τομέα αρμοδιοτήτων που ασχολείται με τις διεθνείς πτυχές της κλιματικής πολιτικής της ΕΕ. Η προεδρία της περιβαλλοντικής παγκόσμιας συνόδου COP29 του Αζερμπαϊτζάν του έχει ζητήσει να ηγηθεί φέτος των διαβουλεύσεων για το πιο ακανθώδες θέμα της διάσκεψης: τον καθορισμό ενός νέου στόχου για τη χρηματοδότηση των κλιματικών στόχων στις φτωχές χώρες.

Χένα Βιρκούνεν (Φινλανδία)

Χαρτοφυλάκιο: Επίτροπος για την τεχνολογία

Η πρώην υπουργός Παιδείας έχει εργαστεί σε πολλά προγράμματα καινοτομίας και υψηλής τεχνολογίας ως νομοθέτης της ΕΕ. Το Ελσίνκι παρουσίασε την υποψήφιά του στη φον ντερ Λάιεν ως το ιδανικό άτομο για τον επιτυχή συνδυασμό της ψηφιακής μετάβασης με την επιθυμία της ΕΕ να γίνει πιο ανταγωνιστική.

Απόστολος Τζιτζικώστας (Ελλάδα)

Χαρτοφυλάκιο: Επίτροπος Μεταφορών

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατέστησε σαφές ότι η χώρα του αναμένει ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο με αντάλλαγμα την υποστήριξή του σε μια νέα θητεία της φον ντερ Λάιεν. Η επίβλεψη του χαρτοφυλακίου μεταφορών μπορεί να αποτελέσει ένα παράγοντα-κλειδί για την προώθηση της ισχυρής ελληνικής ναυτιλιακής βιομηχανίας. Και αν μόνο οι μεταφορές δεν επαρκούν για να ικανοποιήσουν τον Μητσοτάκη, ο Τζιτζικώστας θα μπορούσε να αναλάβει την περιφερειακή ανάπτυξη, ειδικά δεδομένης της εμπειρίας του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών.

Όλιβερ Βαρχέλι (Ουγγαρία)

Χαρτοφυλάκιο: Επίτροπος για την πολυγλωσσία, την εκπαίδευση και τον αθλητισμό

Ο Βαρχέλι, ο οποίος έχει διατελέσει επίτροπος από το 2019, είναι κόκκινο πανί για πολλές πολιτικές ομάδες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αφού στο παρελθόν είχε αποκαλέσει τους ευρωβουλευτές «ηλίθιους». Οι σχέσεις μεταξύ Βρυξελλών και Ουγγαρίας βρίσκονται πλησιάζουν το ναδίρ, ιδιαίτερα μετά τις αυτοανακηρυγμένες «ειρηνευτικές αποστολές» του Ούγγρου ηγέτη Βίκτορ Όρμπαν στο Κίεβο, τη Μόσχα, το Πεκίνο και την Ουάσιγκτον. Αν ο Βαρχέλι δεν περάσει την ακρόαση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Ουγγαρία θα πρέπει να στείλει άλλον υποψήφιο.

Μάικλ ΜακΓκραθ (Ιρλανδία)

Χαρτοφυλάκιο: Επίτροπος για την καινοτομία

Ως συντηρητικός, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας ήταν υποψήφιος για να κρατήσει υπό έλεγχο τις δαπάνες των χωρών μελών της ΕΕ ως επίτροπος προϋπολογισμού. Ήταν ένα από τα χαρτοφυλάκια που προτιμούσε, σύμφωνα με αξιωματούχους του στενού του περιβάλλοντος. Όμως το κόμμα του ψήφισε κατά επανεκλογής της φον ντερ Λάιεν, οπότε κατευθύνεται προς ένα λιγότερο σημαντικό χαρτοφυλάκιο. Η αλιεία θα μπορούσε να είναι μια επιλογή, αν και αυτό θα μπορούσε να είναι δύσκολο δεδομένων των συζητήσεων μετά το Brexit που πρόκειται να έχει η ΕΕ με το Ηνωμένο Βασίλειο για το θέμα. Εναλλακτικά, η Ιρλανδία θα επιθυμούσε να αναλάβει ένα χαρτοφυλάκιο που σχετίζεται με την έρευνα ή την καινοτομία.

Άντριους Κουμπίλιους (Λιθουανία)

Χαρτοφυλάκιο: Επίτροπος για την ασφάλεια, την αμυντική βιομηχανία και το διάστημα

Η φον ντερ Λάιεν είχε δηλώσειστο παρελθόν ότι θα ήταν λογικό να δοθεί η νεοσύστατη θέση του επιτρόπου για την άμυνα σε κάποιον από την Κεντρική ή Ανατολική Ευρώπη. Ο Κουμπίλιους είναι ένας ευρωβουλευτής που ειδικεύεται στις εξωτερικές υποθέσεις και ένας έμπειρος πολιτικός με πάνω από πέντε χρόνια εμπειρίας ως πρωθυπουργός σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις. Είναι ευρέως σεβαστός, έχοντας οδηγήσει τη Λιθουανία στην έξοδο από την οικονομική κρίση του 2008. Ο Κουμπίλιους επίσης υποστηρίζει ένθερμα την Ουκρανία, τονίζοντας την ανάγκη για συνεχή στρατιωτική υποστήριξη για το Κίεβο, ενώ ζητά να πληρώσει η Μόσχα το λογαριασμό για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, χρησιμοποιώντας όλα τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό.

Κριστόφ Χάνσεν (Λουξεμβούργο)

Χαρτοφυλάκιο: Επίτροπος για τη γεωργία

Το ΕΛΚ ενδιαφέρεται για το χαρτοφυλάκιο της γεωργίας και ο Hansen είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για τη δουλειά. Προέρχεται από αγροτική οικογένεια και η ξαδέρφη του, Μαρτίν Χάνσεν, είναι υπουργός Γεωργίας του Λουξεμβούργου. Ως ευρωβουλευτής, ηγήθηκε των διαπραγματεύσεων για τους νέους κανονισμούς της ΕΕ για την αποψίλωση των δασών και εργάστηκε στη διαμόρφωση των εθνικών σχεδίων για την αγροτική πολιτική της ΕΕ . Ο Χάνσεν θα μπορούσε επίσης να θεωρηθεί ως μια ισορροπημένη επιλογή μεταξύ των πολιτικών ομάδων και των λόμπι, στην προσπάθεια της φον ντερ Λάιεν να αποκλιμακώσει την πόλωση στο πεδίο της γεωργίας, φέρνοντας τεχνογνωσία σε περιβαλλοντικά και εμπορικά ζητήματα.

Γκλεν Μικάλεφ (Μάλτα)

Χαρτοφυλάκιο: Επίτροπος για την ισότητα, τη νεολαία και τη διασφάλιση της δικαιοσύνης μεταξύ των γενεών

Ο Μικάλεφ θεωρείται ως ένας από τους πιο αδύναμους υποψηφίους, καθώς δεν είχε ποτέ κάποιο πολιτικό αξίωμα. Υπάρχουν όμως και άλλα μειονεκτήματα: η Μάλτα αρνήθηκε να στείλει μια γυναίκα υποψήφια στις Βρυξέλλες για να πετύχει τον στόχο της φον ντερ Λάιεν για μια ισορροπημένη Επιτροπή από την άποψη της εκροσώπησης των φύλων, ενώ είναι και η μικρότερη χώρα της Κοινότητας. Με την Μαλτέζα πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, το νησί έχει ήδη μια κορυφαία θέση στις Βρυξέλλες, γεγονός που αφήνει τον Μικάλεφ ένα από τα λιγότερο σημαντικά χαρτοφυλάκια της Κομισιόν.

Βόπκε Χούκστρα (Ολλανδία)

Χαρτοφυλάκιο: Επίτροπος για το εμπόριο και την οικονομική ασφάλεια

Σε μια ομιλία του στο Αϊντχόβεν την περασμένη εβδομάδα, ο Χούκστρα φάνηκε να κάνει αίτηση για τουλάχιστον τέσσερις διαφορετικές θέσεις εργασίας στην Επιτροπή: από τη βιομηχανική πολιτική μέχρι τον προϋπολογισμό, όμως τελικά ίσως χρειαστεί να συμβιβαστεί με το εμπόριο. Από αυτή τη θέση, ο Χούκστρα θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει πολλές επικαλυπτόμενες αρμοδιότητες στους τομείς του ανταγωνισμού, τους κλιματικούς περιορισμούς και την οικονομική ασφάλεια. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και Εξωτερικών της Ολλανδίας έχει διευθυντικά χαρακτηριστικά, αφού είχε εργαστεί στους πολυεθνικούς ομίλους McKinsey και Shell πριν ασχοληθεί με την πολιτική.

Πιοτρ Σεραφίν (Πολωνία)

Χαρτοφυλάκιο: Επίτροπος για τον προϋπολογισμό

Υπάρχουν πολλοί υποψήφιοι για το χαρτοφυλάκιο του προϋπολογισμού, καθώς η Ένωση προετοιμάζεται για μια επική μάχη για το επόμενο επταετές σχέδιο δαπανών του, στο οποίο κάθε χώρα θέλει να δει να αντικατοπτρίζονται οι δικές της προτεραιότητες. Ο Σεραφίν όμως διαθέτει κάποια πλεονεκτήματα για τη θέση, καθώς έχει από πίσω του το πολιτικό βάρος του Πολωνού πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ, όντας το δεξί του χέρι για χρόνια. Ο Τουσκ, ο οποίος στήριξε σθεναρά την προοπτική μιας δεύτερης θητείας της φον ντερ Λάιεν και είναι ένας σημαντικός παράγοντας του ΕΛΚ, είναισε θέση να ζητήσει ένα βασικό χαρτοφυλάκιο, ενώ ο ίδιος ο Σεραφίν έχει την εμπειρία να αντιμετωπίζει τις διάφορες πρωτεύουσες, το οποίο αποτελεί ουσιαστικό πλεονέκτημα για την επίτευξη συμφωνίας για τον προϋπολογισμό εκτός γραμμής.

Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκε ( Πορτογαλία)

Χαρτοφυλάκιο: Επίτροπος για την αλιεία

Υπάρχουν πολλές θέσεις που θα μπορούσε να αναλάβει η Αλμπουκέρκε, πρώην υπουργός Οικονομικών και δημόσια υπάλληλος καριέρας. Η αλιεία είναι μία από αυτές, αν και πολλοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Επιτροπής θα την προτιμούσαν για το χαρτοφυλάκιο χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Η Λισαβόνα προσβλέπει σε ένα οικονομικό χαρτοφυλάκιο και θα μπορούσε επίσης να αναλάβει τον ανταγωνισμό ή την ενιαία αγορά, ιδιαίτερα αν η Αλμπουκέρκε θα αναφέρεται σε έναν σημαντικό εκτελεστικό αντιπρόεδρο, όπως ο Ντομπρόβσκις.

Ροξάνα Μινζάτου (Ρουμανία)

Χαρτοφυλάκιο: Επίτροπος για θέσεις εργασίας, κοινωνικά δικαιώματα και τη στέγη

Τα χαρτοφυλάκια της στέγης και των κοινωνικών δικαιωμάτων πρόκειται να πάνε σε έναν σοσιαλιστή, συμβολίζοντας τη συμπερίληψη των θεμάτων που θεωρούνται κορυφαία από την κεντροαριστερά. Δεδομένου του περιορισμένου αριθμού των σοσιαλιστών υποψηφίων, η Μινζάτου θα μπορούσε να αναλάβει αυτόν τον τομέα, επιβραβεύοντας επιπλέον τη Ρουμανία για την αλλαγή του υποψηφίου από άνδρα σε γυναίκα.

??? (Σλοβενία)

Χαρτοφυλάκιο: Επίτροπος για την υγεία

Ο Τόμας Βέσελ, ο εκλεκτός της Σλοβενίας για Ευρωπαίος επίτροπος, απέσυρε την υποψηφιότητά του την Παρασκευή μετά από πιέσεις της φον ντερ Λάιεν για γυναίκες υποψηφίους. Το χαρτοφυλάκιο για τη Σλοβενία ​​θα εξαρτηθεί από τον υποψήφιο που θα προτείνει για να τον αντικαταστήσει. Η υγεία θα μπορούσε να είναι μία από τις επιλογές, όπως και η διαχείριση κρίσεων και η ανθρωπιστική βοήθεια.

Τζέσικα Ρόσγουολ (Σουηδία)

Χαρτοφυλάκιο: Επίτροπος για την εσωτερική αγορά

Αν και η Ρόσγουολ είναι υποψήφια και για τις εσωτερικές υποθέσεις, φαίνεται απίθανο η Σουηδία να κερδίσει ξανά αυτό το χαρτοφυλάκιο αφού η επίτροπος Ίλβα Γιόχανσον το είχε κατά την πρώτη θητεία της φον ντερ Λάιεν. Η Στοκχόλμη επιθυμεί ένα οικονομικό χαρτοφυλάκιο και είναι πολύ πιθανό να ανταμειφθεί για την αποστολή μιας ικανής υποψήφιας γυναίκας στις Βρυξέλλες. Ένα μειονέκτημα όμως στην απόκτηση του σημαντικού χαρτοφυλακίου της εσωτερικής αγοράς θα μπορούσε να είναι η σκληρή στάση που κρατά η Σουηδία απέναντι στην Κίνα.

Διαβάστε ακόμη: