Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με την ιταλική κυβέρνηση «η Τζόρτζια Μελόνι ευχήθηκε να υπάρξει γρήγορη αποκλιμάκωση της σύρραξης, η οποία δεν πρέπει να διευρυνθεί στην υπόλοιπη περιοχή, και υπογράμμισε τον βασικής σημασίας ρόλο της Τουρκίας, στο πλαίσιο αυτό.

Οι δύο ηγέτες, επισημαίνεται στην ανακοίνωση επιβεβαίωσαν την βούλησή τους να συμβάλουν στην ασφάλεια και στην σταθερότητα, σε αυτή την δύσκολη φάση για την περιοχή». Παράλληλα, η Μελόνι επανέλαβε τις θέσεις της Ιταλίας για άμεση απελευθέρωση των ομήρων από την Χαμάς και για ανθρωπιστικές παύσεις υπέρ του άμαχου πληθυσμού της Γάζας.

«Η Τζόρτζια Μελόνι πληροφόρησε τον συνομιλητή της σχετικά με τις ανθρωπιστικές βοήθειες της Ιταλίας, οι οποίες έφτασαν στον προορισμό τους μέσω Αιγύπτου, και για τις πιθανές νέες πρωτοβουλίες υπέρ του άμαχου πληθυσμού της Γάζας», λέει η Ρώμη, προσθέτοντας ότι οι δύο υγέτες «υπογράμμισαν την σημασία του να διατηρηθεί στενός συντονισμός σχετικά με την εξέλιξη της κρίσης ενώ εκφράσθηκε η προσδοκία να μπορέσει να προκύψει, σύντομα, ευκαιρία για μια νέα συνάντηση».

Τι αναφέρει η τουρκική προεδρία

Ανακοίνωση για τη συνομιλία των δύο ηγετών, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι θα εντείνει τις διπλωματικές προσπάθειες για την επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης εξέδωσε και η τουρκική πλευρά.

Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Επικοινωνίας της Προεδρίας, η Μελόνι και ο Ερντογάν συζήτησαν την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων του Ισραήλ και των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Ερντογάν τόνισε ότι η αγριότητα στη στοχοποίηση των παλαιστινιακών εδαφών κλιμακώνεται και οι θάνατοι αμάχων αυξάνονται λεπτό προς λεπτό.

Επιπλέον, ο Τούρκος πρόεδρος είπε στη Μελόνι ότι θα εργαστούν για να διασφαλίσουν ότι τα διεθνή δικαστήρια θα τιμωρήσουν το Ισραήλ για τα εγκλήματα πολέμου και κάλεσε την Ιταλία να στηρίξει την Τουρκία για την εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός και μόνιμης ειρήνης.

Νωρίτερα την Τετάρτη, ο Ερντογάν δήλωσε σε ομιλία του ότι ακολουθούν μια διττή προσέγγιση στο θέμα, που περιλαμβάνει κινητοποίηση για ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους και απομόνωση του Ισραήλ στη διεθνή κοινότητα.

Η ιταλική κυβέρνηση υποστηρίζει το «δικαίωμα του Ισραήλ για αυτοάμυνα», όπως δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών της, Αντόνιο Ταγιάνι. Έστειλε επίσης ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και ζήτησε την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους με τη Γάζα ως μέρος του.

Διαβάστε ακόμη: