Η ουκρανική αντεπίθεση παρουσιάζει πρόοδο, σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Άμυνας της Ουκρανίας, Χάνα Μάλιαρ η οποία υποστήριξε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας της ανακατέλαβαν 100 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους.

Όπως ανέφερε, η κ. Μάλιαρ κατά τη διάρκεια ενημέρωσης ότι στο νότιο μέτωπο -το οποίο πολλοί αναμένουν ότι θα είναι το κύριο επίκεντρο της αντεπίθεσης της Ουκρανίας– η «επίθεση συνεχίζεται προς διάφορες κατευθύνσεις και οι ένοπλες δυνάμεις προχωρούν επίσης σταδιακά».

Αλλά προειδοποίησε ότι «ο εχθρός προβάλλει ισχυρή αντίσταση». «Εκεί οι ένοπλες δυνάμεις αντιμετωπίζουν χρήση drones καμικάζι, έντονους βομβαρδισμούς και ο εχθρός σίγουρα δεν εγκαταλείπει εύκολα τις θέσεις του. Γι’ αυτό υπάρχουν μάχες παντού και μια ισχυρή αντιπαράθεση», είπε η Μάλιαρ.

Τόνισε επίσης ότι «όλες οι αμυντικές δυνάμεις συμμετέχουν τόσο σε επιθετικές όσο και σε αμυντικές επιχειρήσεις. Δηλαδή, σήμερα διεξάγουμε επίθεση σε πολλές περιοχές και άμυνα, γιατί και ο εχθρός εκτελεί επιθετικές ενέργειες».

Έκανε επίσης έκκληση για αυτό που αποκάλεσε «πειθαρχία στην πληροφόρηση» για να «δώσουμε στους στρατιώτες μας την ευκαιρία να επιφέρουν δυσάρεστες εκπλήξεις στον εχθρό».

Η Μάλιαρ είπε ότι οι Ρώσοι φέρνουν πρόσθετες εφεδρείες στην περιοχή του Μπαχμούτ, προσπαθώντας να αποτρέψουν την προέλαση των ουκρανικών δυνάμεων. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν μπόρεσαν να καταλάβουν περισσότερα εδάφη και ισχυρίστηκε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν προχωρήσει κατά τρία χιλιόμετρα (σχεδόν δύο μίλια) στην περιοχή Μπαχμούτ τις τελευταίες δέκα ημέρες και κατά 7 χιλιόμετρα κοντά στο χωριό νότια της Βέλικα Νοβοσίλκα στην περιοχή του Ντονέτσκ.

Ο ταξίαρχος Ολεξίι Χρομόβ δήλωσε κατά την ενημέρωση ότι «είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την απελευθέρωση της επικράτειάς μας ακόμα και με γυμνά χέρια».

Επιβεβαίωσε ότι στα πρώτα στάδια της αντεπίθεσης, για την οποία η Ουκρανία είπε ότι ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα, επτά οικισμοί είχαν απελευθερωθεί στην ανατολική περιοχή του Ντόνετσκ και στη νότια περιοχή της Ζαπορίζια , όπως αναφέρει το Reuters.

Διαβάστε περισσότερα