Καθώς οι σφοδρές οδομαχίες στο Σεβεροντονέτσκ συνεχίζονται, οι υπερασπιστές προειδοποιούν πως υπάρχει σοβαρή έλλειψη πυρομαχικών και ότι, πλέον, βασίζονται σχεδόν αποκλειστικά στον οπλικό εξοπλισμό της Δύσης.

«Τώρα, αυτός είναι ένας πόλεμος πυροβολικού. Όλα εξαρτώνται από τα αποθέματα της Δύσης», τόνισε ο αναπληρωτής επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της ΟυκρανίαςΒαντίμ Σκιμπίτσκι, αναγνωρίζοντας ότι οι ουκρανικές δυνάμεις χάνουν «από την άποψη του πυροβολικού».

«Έχουμε σχεδόν εξαντλήσει όλα τα πυρομαχικά του πυροβολικού μας και τώρα χρησιμοποιούμε τυπικά βλήματα του ΝΑΤΟ διαμετρήματος 155. Η Ευρώπη παραδίδει, επίσης, οβίδες χαμηλότερου διαμετρήματος, αλλά καθώς πιέζεται, η ποσότητα γίνεται μικρότερη», προσέθεσε.

Στη συνέχεια, εκτίμησε ότι η σύγκρουση θα αφορά κατά κύριο λόγο πόλεμο πυροβολικού στο εγγύς μέλλον και πως ο αριθμός των επιθέσεων με πυραύλους, οι οποίοι μπορούν να εκτοξευθούν από τη Ρωσία και έχουν πλήξει αμάχους, θα παραμείνει στον τρέχοντα ρυθμό.

Κατά τον πρώτο μήνα του πολέμου, η Ρωσία έπληττε συνεχώς την Ουκρανία με πυραύλους, ωστόσο, τους τελευταίους δύο μήνες έχει μειωθεί αισθητά η χρήση τους.

«Η Ρωσία εκτοξεύει μεταξύ δέκα και δεκατεσσάρων την ημέρα», βάσει πρόσφατων στοιχείων του αρχηγού των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Ο Βαντίμ Σκίμπιτσκι ολοκλήρωσε, λέγοντας πως «η Ρωσία δεν είναι σε θέση να παραγάγει πυραύλους με γοργούς ρυθμούς, εξαιτίας των επιβεβλημένων κυρώσεων και δεδομένου ότι έχει χρησιμοποιήσει περίπου το 60% των προμηθειών της».

Τζο Μπάιντεν: «Είχαμε προειδοποιήσει για την εισβολή, ο Ζελένσκι δεν ήθελε να ακούσει»

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής είχαν προειδοποιήσει ότι η Ρωσία θα εισβάλλει στην Ουκρανία, όμως, πολλοί δεν ήταν διατεθειμένοι να ακούσουν», υπογράμμισε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

«Γνωρίζω πως πολλοί άνθρωποι είχαν την πεποίθηση ότι ίσως ήμουν υπερβολικός, αλλά ήξερα και είχαμε δεδομένα να υποστηρίξουμε, ότι πήγαινε εκτός συνόρων. Δεν υπήρχε αμφιβολία. Ο (σ.σ. Βολοντίμιρ) Ζελένσκι δεν ήθελε να το ακούσει, όπως πολλοί άνθρωποι», επεσήμανε χθες (10/06), από το Λος Άντζελες.

Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι η πιθανότητα επίσημης εντολής για μία εισβολή πλήρους κλίμακας από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ίσως να φαινόταν… τραβηγμένη σκέψη.

«Καταλαβαίνω τον λόγο, για τον οποίο δεν ήθελαν να ακούσουν κάτι τέτοιο», σημείωσε.

Ο Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε τον Ρώσο Πρόεδρο ότι «προσπαθεί να εξαλείψει τον πολιτισμό και όχι μονάχα το έθνος» της Ουκρανίας, ενώ εκτίμησε ότι ο Πούτιν «βλέπει» την πρωτεύουσα του Κιέβου ως «έδρα της μητέρας Ρωσίας».

Μεγάλη Βρετανία: «Οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν προχωρήσει στο Σεβεροντονέτσκ από τις 10/06»

Από χθες, ο ρωσικός στρατός δεν έχει προχωρήσει στα νότια της πόλης, σύμφωνα με ενημέρωση του βρετανικού Υπουργείου Άμυνας.

«Οι μάχες συνεχίζονται, αμφότερες οι πλευρές πιθανώς να έχουν υποστεί μεγάλο αριθμό απωλειών. Η Ρωσία συγκεντρώνει πυρά με το πυροβολικό και τις αεροπορικές επιδρομές, σε μία προσπάθεια εξουδετέρωσης της ουκρανικής αμυντικής γραμμής», τονίσθηκε.