Το πρωί της Τετάρτης ήχησαν σειρήνες σε πέντε πόλεις λίγο πριν την κατάπαυση του πυρός για τη διάνοιξη ανθρωπιστικών διαδρόμων στο Κίεβο, το Τσέρνιεφ, τη Σούμι, το Χάρκοβο και τη Μαριούπολη, την ώρα που το Κίεβο παραμένει στον έλεγχο των Ουκρανών, παρά τις επιθέσεις των ρωσικών δυνάμεων κατά διάρκεια της νύχτας.

Με την απειλή μίας ρωσικής επίθεσης ανά πάσα στιγμή, και ενώ συμπληρώνονται σήμερα δύο εβδομάδες από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, το κόστος που αρχίζουν να πληρώνουν κυρίως οι δύο χώρες που έχουν εμπλακεί στον πόλεμο – η επιτιθέμενη και η αμυνόμενη – αλλά και η Ευρώπη και η παγκόσμια οικονομία, οδηγούν σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι: ή συμφωνία το συντομότερο για ειρήνη, ή συνέχιση των συγκρούσεων, με τραγικές επιπτώσεις, ενδεχομένως και μία κλιμάκωση χωρίς όρια.

Ωστόσο είναι σαφές πλέον ότι η Ουκρανία μένει στρατιωτικά, με εξαίρεση μία μικρή βοήθεια από ευρωπαϊκές χώρες, μόνη της απέναντι στη Ρωσία, η οποία επίσης αντιμετωπίζει όλο και πιο άγριες κυρώσεις για την οικονομία της, ειδικά μετά το εμπάργκο που αποφάσισαν οι ΗΠΑ και η Βρετανία.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι φαίνεται ότι έχει αντιληφθεί τα δυσμενή δεδομένα και απευθύνει πρόταση στη Μόσχα για συμβιβασμό, ενώ οι διπλωματικές πρωτοβουλίες συνεχίζονται στο παρασκήνιο για την εξεύρεση μία διπλωματικής λύσης.

Η ρωσική ηγεσία ανακοίνωσε την έναρξη μιας νέας εκεχειρίας για τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ για την απομάκρυνση των αμάχων από πόλεις που δέχονται επιθέσεις, όπως το Χάρκοβο, το Κίεβο, η Μαριούπολη και άλλες. Η Μόσχα απαίτησε να υπάρξει ουκρανική επιβεβαίωση γι’ αυτή την κίνηση.

Αργά τη νύχτα πάντως οι ουκρανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι απομακρύνθηκαν με επιτυχία οι πρώτοι άμαχοι από την πόλη Σούμι, καθώς μία οχηματοπομπή 22 λεωφορείων έφθασε στην πόλη Πολτάβα.

 

Ο ΔΟΑΕ έχασε την επαφή με τα συστήματα ελέγχου στο Τσερνόμπιλ στην Ουκρανία

Τα συστήματα που επιτρέπουν τον εξ αποστάσεως έλεγχο των πυρηνικών υλικών στο κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο στο Τσερνόμπιλ της Ουκρανίας έχουν πάψει να μεταδίδουν δεδομένα στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), ανακοίνωσε ο θεσμός χθες Τρίτη.

Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου και οι δυνάμεις της κατέλαβαν αμέσως τον έλεγχο του κατεστραμμένου πυρηνικού σταθμού στο Τσερνόμπιλ, όπου σημειώθηκε το κατά πολλούς χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία το 1986.

Ο Ραφαέλ Γκρόσι, ο γενικός διευθυντής του ΔΟΑΕ –της υπηρεσίας επιτήρησης του τομέα της πυρηνικής ενέργειας του ΟΗΕ– επισημαίνει «ότι η μετάδοση δεδομένων των συστημάτων ελέγχου εξ αποστάσεως των εγγυήσεων που είναι εγκατεστημένες στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσέρνομπιλ έχει διακοπεί», σύμφωνα με δελτίο Τύπου του οργανισμού.

Ο ΔΟΑΕ χρησιμοποιεί τον όρο «εγγυήσεις» όταν αναφέρεται σε τεχνικά μέτρα που εφαρμόζονται όσον αφορά την πυρηνική δραστηριότητα, με σκοπό την αποτροπή της εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων με τον έγκαιρο εντοπισμό καταχρηστικής εκμετάλλευσης των πυρηνικών υλικών.

Πάνω από 200 τεχνικοί και φρουροί είναι αποκλεισμένοι στην εγκατάσταση, εργάζονται 13 συνεχόμενες ημέρες, υπό το βλέμμα του ρωσικού στρατού, σύμφωνα με τον ΔΟΑΕ, που κάνει λόγο περί «επιδείνωσης» της κατάστασής τους και ζητεί από τη Μόσχα να επιτρέπει να γίνονται αλλαγές βαρδιών, να δίνονται ρεπό και να τηρούνται τα κανονικά ωράρια, θεωρώντας πως αυτό είναι κρίσιμο για την ασφάλεια της εγκατάστασης.

«Είμαι βαθιά ανήσυχος για τη δύσκολη και αγχωτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το προσωπικό του πυρηνικού εργοστασίου στο Τσερνόμπιλ και τους δυνητικούς κινδύνους που ενέχει αυτή όσον αφορά την πυρηνική ασφάλεια», εξήγησε ο κ. Γκρόσι.

Στο Τσερνόμπιλ εξακολουθούν να είναι αποθηκευμένα πυρηνικά απόβλητα και άλλα υλικά.

Με την μετάδοση δεδομένων κομμένη και τον ουκρανικό εποπτικό φορέα να αδυνατεί να επικοινωνήσει με την εγκατάσταση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ο κ. Γκρόσι επανέλαβε την προσφορά του να πάει στον σταθμό, ή όπου αλλού τού υποδειχθεί, για να λάβει εγγυήσεις από όλα τα μέρη ότι «δεσμεύονται για την ασφάλεια» των ουκρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων.

Ο ρωσικός στρατός κατέχει εξάλλου από την Παρασκευή το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, όπου πλήγματα του ρωσικού πυροβολικού, σύμφωνα με τους Ουκρανούς, προκάλεσαν πυρκαγιά. Η Μόσχα διαψεύδει την ουκρανική εκδοχή των γεγονότων και λέει πως δεν προκάλεσαν οι δυνάμεις της τη φωτιά.

Το εργοστάσιο στη Ζαπορίζια είναι το μεγαλύτερο του είδους στην Ευρώπη. Οι αντιδραστήρες του τέθηκαν σε υπηρεσία μεταξύ του 1984 και του 1995. Έχουν πιο σύγχρονο σχεδιασμό σε σύγκριση με το Τσερνόμπιλ, την πρώτη πυρηνική εγκατάσταση που κατασκευάστηκε στην Ουκρανία, τότε σοβιετική δημοκρατία, εν έτει 1970, όταν οι αντιδραστήρες ήταν πολύ λιγότερο ασφαλείς.

Ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ θα ταξιδέψει σήμερα στην Τουρκία, όπου θα έχει επαφές με τον ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα, μεταδίδουν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων επικαλούμενα τις υπηρεσίες του.
Χωρίς πολωνική βοήθεια το Κίεβο

Η νέα άρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να παράσχουν ουσιαστική στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, περιορίζει πλέον σημαντικά την αμυντική ικανότητα της χώρας, η οποία βρίσκεται στο έλεος της ρωσικής επέλασης, έστω κι αν αυτή γίνεται προκαλώντας τεράστιες απώλειες για τη Μόσχα και τον Πούτιν, σε πολλά επίπεδα, στρατιωτικά, οικονομικά και άλλα.

Η Ουάσιγκτον απέρριψε τη νύχτα την προσφορά της Βαρσοβίας να διαθέσει και τα 33 πολεμικά της αεροσκάφη (τύπου MiG-29) στη μάχη κατά της Ρωσίας, αλλά μέσω ΝΑΤΟ και ΗΠΑ και όχι απευθείας στην ουκρανική κυβέρνηση. Η κίνηση χαρακτηρίστηκε από τον εκπρόσωπο του αμερικανικού Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι, «μη βιώσιμη» και θα ήγειρε, όπως είπε «σοβαρές ανησυχίες για όλη τη συμμαχία του NATO».

Στην πραγματικότητα ο Κίρμπι επανέλαβε για μία ακόμα φορά την άρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να υπάρξει απευθείας στρατιωτική εμπλοκή του ΝΑΤΟ με την Ρωσία, καθώς κάτι τέτοιο αφενός θα ενεργοποιούσε τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου και αφετέρου διότι δεν είναι βέβαιο ότι θα ακολουθούσαν όλες οι χώρες του Συμφώνου αυτή την επιλογή.

Με δεδομένο ότι η Ουκρανία δέχεται σφοδρή επίθεση σε όλα τα μέτωπα που έχουν ανοίξει μέχρι τώρα, ενώ η Μόσχα ετοιμάζει, παρά το τεράστιο κόστος που πληρώνει στο πεδίο, αλλά και στην οικονομία της, επίθεση στην Οδησσό – χθες υπήρξε η πληροφορία για μετακίνηση τεθωρακισμένου ρωσικού τρένου από την Κριμαία προς τα δυτικά με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό), ενώ αυξάνει τις δυνάμεις της γύρω από το Κίεβο (κατευθύνεται προς την πρωτεύουσα και τρίτη φάλαγγα), ο πρόεδρος Ζελένσκι αρχίζει να θέτει ευθέως ένα πλαίσιο συμφωνίας με τον Πούτιν.

Μιλώντας στο ABC ο Ζελένσκι έδειξε να συμβιβάζεται με την άρνηση της Ουάσιγκτον να συνδράμει στρατιωτικά τη χώρα του και δήλωσε δεν θα επιμείνει στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Μία εξέλιξη, που ενδεχομένως ικανοποιεί τη Μόσχα, καθώς είναι στην κατεύθυνση της «ουδετεροποίησης» της Ουκρανίας, που ζητά το Κρεμλίνο. Όπως είπε χαρακτηριστικά, δεν θέλει να είναι πρόεδρος «μιας χώρας που παρακαλά γονυπετής» να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Ο Ζελένσκι εξέφρασε και τη διάθεση να συζητήσει με τη Μόσχα και έναν συμβιβασμό για το καθεστώς των αυτονομιστικών εδαφών της ανατολικής Ουκρανίας, του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, την αυτονομία των οποίων έχει αναγνωρίσει πριν από την εισβολή κιόλας, ο Πούτιν. Στο πλαίσιο αυτό, το Κίεβο μπορεί να συζητήσει συμβιβασμό και για το θέμα της Κριμαίας.

Περίπου 800.000 παιδιά είναι μεταξύ των δύο εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία μετά την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας, σύμφωνα με την οργάνωση Save The Children.

Πολλά από αυτά πραγματοποιούν το ταξίδι μόνα τους και φτάνουν ασυνόδευτα, αναφέρει. «Οι γονείς καταφεύγουν στα πιο απελπισμένα, σπαρακτικά μέτρα για να προστατεύσουν τα παιδιά τους. Αυτό περιλαμβάνει το να στέλνουν τα παιδιά τους μακριά με γείτονες και φίλους, για να αναζητήσουν ασφάλεια εκτός Ουκρανίας, ενώ μένουν σπίτι για να προστατεύσουν τα σπίτια τους», δήλωσε η Ιρίνα Σαγκογιάν από τη ΜΚΟ.

Ρωσική αεροπορική επίθεση στην κεντρική αγορά της Μαριούπολης και σε παιδιατρικό νοσοκομείο

Ένα νοσοκομείο παίδων στην ουκρανική πόλη Μαριούπολη καταστράφηκε από ρωσικές αεροπορικές επιδρομές, ανέφερε το δημοτικό συμβούλιο σε ανάρτησή του σήμερα στο διαδίκτυο.

«Οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής έριξαν πολλές βόμβες στο νοσοκομείο παίδων. Η καταστροφή είναι κολοσσιαία», ανέφερε, προσθέτοντας ότι δεν έχει ακόμη γνώση για πιθανά θύματα.

Η πληροφορία δεν κατέστη δυνατό να επαληθευτεί άμεσα από το Reuters. Η Ρωσία αρνείται ότι θέτει στο στόχαστρο αμάχους στην εισβολή που έχει εξαπολύσει στην Ουκρανία. Σημειώνεται πως ο δημοσιογράφος Κώστας Ονισένκο που κατοικεί στο Κίεβο ανέβασε στα social media ένα βίντεο από το βομβαρδισμένο νοσοκομείο ενώ πρόσθεσε πως οι Ρώσοι πραγματοποίησαν επίθεση και στην κεντρική πλατεία της Μαριούπολης.

Δείτε το tweet που ανήρτησαν οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις καθώς και ο δημοσιογράφος Κώστας Ονισένκο:

 

Ζελένσκι: Για πόσο ακόμα θα είναι συνένοχος ο κόσμος αγνοώντας την τρομοκρατία;

Στο περιστατικό αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μέσω twitter.

Ο Ζελένσκι πόσταρε ένα βίντεο από τα συντρίμμια του νοσοκομείου, γράφοντας: «Μαριούπολη. Άμεσο χτύπημα των ρωσικών στρατευμάτων σε μαιευτήριο.  Άνθρωποι, παιδιά βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια. Φρικαλεότητα! Για πόσο ακόμα θα είναι συνένοχος ο κόσμος αγνοώντας την τρομοκρατία; Κλείστε τον εναέριο χώρο τώρα αμέσως! Σταματήστε τις δολοφονίες! Έχετε δύναμη, αλλά φαίνεται να χάνετε την ανθρωπιά σας».

Ουκρανοί: Πήραν στα χέρια τους τον λεγόμενο «φονιά» των τανκ

«Περιμένουμε τα τανκ σας» λέει στο σχετικό βίντεο ο Ουκρανός στρατιώτης, δείχνοντας τα τελευταίας γενιάς Panzerfaust 3, τους αντιαρματικούς εκτοξευτές που στην τελευταία έκδοση τους, διαθέτουν μέχρι και υπολογιστή για την ανάλυση των δεδομένων βολής καθώς και αποστασιόμετρο λέιζερ.

Το συγκεκριμένο αντιαρματικό όπλο έχει μέγιστο βεληνεκές 600 μέτρα και μπορεί να διαπεράσει 360 mm ομοιογενούς θωράκισης και προορίζεται περισσότερο για βολές κατά στατικών στόχων. Σύμφωνα με αξιωματούχο του Ουκρανικού στρατού, πρόκειται για το όπλο που θα τους βοηθήσει να σπάσουν την φάλαγγα των αρμάτων που βρίσκεται έξω από το Κίεβο και δη των ακινητοποιημένων τανκ που έχουν βυθιστεί μέσα στη λάσπη.

Κοινό γνώρισμα όλων των Panzerfaust 3 είναι το διαμέτρημα των 60 mm και η πολεμική κεφαλή διαμετρήματος 110 mm. Η κατασκευή τους ξεκίνησε το 1978 από την εταιρία Dynamit-Nobel και το 1985 άρχισαν οι πρώτες δοκιμές.

Νεκροί τουλάχιστον 1.170 άμαχοι στη Μαριούπολη από την έναρξη της ρωσικής εισβολής

Τουλάχιστον 1.170 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από ρωσικές δυνάμεις στην πολιορκημένη ουκρανική πόλη Μαριούπολη, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, ανακοίνωσε σήμερα μια ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών, επικαλούμενη στοιχεία του αντιδημάρχου της Μαριούπολης.

«Τουλάχιστον 1.170 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 47 θάφτηκαν σε ομαδικό τάφο σήμερα», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Σέρχι Ορλόφ. «Άνθρωποι είναι χωρίς νερό, θέρμανση, ηλεκτρικό ρεύμα, αέριο, οι κάτοικοι λιώνουν το χιόνι για να πιουν νερό».

«Η Ρωσία παραδέχεται ότι χρησιμοποίησε θερμοβαρικές βόμβες στην Ουκρανία», λέει η Βρετανία

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας παραδέχτηκε ότι χρησιμοποιεί το οπλικό σύστημα TOS-1A στην Ουκρανία, το οποίο αξιοποιεί τη δύναμη των θερμοβαρικών πυραύλων, δήλωσε το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών.