Με μια αιφνιδιαστική κίνηση τα ουκρανικά στρατεύματα εισέβαλαν στη δυτική Ρωσία ξαφνιάζοντας τη Μόσχα και διακινδυνεύοντας να προκαλέσει σημαντικό πλήγμα στις προμήθειες φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Σύμφωνα με ρωσικές και ουκρανικές πηγές, το Κίεβο την Τρίτη έστειλε στην περιοχή του Κουρσκ εκατοντάδες στρατιώτες, με την υποστήριξη τεθωρακισμένων οχημάτων, πυροβολικού και μη επανδρωμένων αεροσκαφών, προσεγγίζοντας το στρατηγικό οικισμό της Σούντζα, αφού εκεί βρίσκεται το μοναδικό αντλιοστάσιο που παραδίδει ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας.

Παρά τον πόλεμο, η Ουκρανία συνεχίζει να νοικιάζει στη Gazprom τον αγωγό φυσικού αερίου που διέρχεται από το έδαφός της και χρονολογείται από τη σοβιετική εποχή, έναντι 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως.

Όμως, η ουκρανική επίθεση θέτει σε κίνδυνο τη συνέχιση της τροφοδοσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με φυσικό αέριο μέσω αυτού του αγωγού, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι σε απόσταση 70 χλμ. ανατολικά από τη Σούντζα βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός του Κουρσκ, ένας από τους παλαιότερους στον κόσμο.

Σύμφωνα με αναλυτές, το Κίεβο έχει την πρόθεση να αποσταθεροποιήσει το ρωσικό ενεργειακό σύστημα κατά τον τρόπο που και η Μόσχα έχει στοχεύσει τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας και το ενεργειακό δίκτυο της Ουκρανίας.

Οι ουκρανικές εισβολές στη ρωσική επικράτεια είναι σπάνιες από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την επίθεση στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου του 2022.

«Δεν είναι η πρώτη εισβολή στη Ρωσία, όμως είναι η πρώτη σε αυτήν την κλίμακα με συμβατικές δυνάμεις», δήλωσε ο Μάθιου Σάβιλ, διευθυντής στρατιωτικών σπουδών της δεξαμενής σκέψης Royal United Services Institute.

Η ρωσική αντίδραση

Εξαιτίας της αιφνιδιαστικής εξέλιξης, οι ρωσικές αρχές κήρυξαν το Κουρσκ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και εκκένωσαν χιλιάδες ανθρώπους από τις κοντινές παραμεθόριες περιοχές.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε την επιδρομή «πρόκληση μεγάλης κλίμακας από το καθεστώς του Κιέβου» και κατηγόρησε τους Ουκρανούς στρατιώτες ότι πυροβολούσαν αδιάκριτα κατά κατοικημένων περιοχών και αμάχων.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι οι Ουκρανοί έχασαν έως και 260 στρατιώτες, επτά άρματα μάχης και 42 τεθωρακισμένα οχήματα, δύο οχήματα αεράμυνας και έναν σταθμό παρεμβολής ασυρμάτου και καταλήγει λέγοντας ότι «η επιχείρηση για την εξόντωση των ουκρανικών στρατιωτικών σχηματισμών βρίσκεται σε εξέλιξη».

Από την πλευρά του, το Κίεβο δεν έχει σχολιάσει την επίθεση, όμως αναφορές αξιωματούχων από το μέτωπο κάνουν λόγο για μεγάλες απώλειες της ρωσικής πλευράς.

Εντούτοις, Ουκρανοί στρατιωτικοί, υπό καθεστώς ανωνυμίας, αναφέρουν ότι φοβούνται ότι απλά πρόκειται για έναν αντιπερισπασμό, σχεδιασμένο για να διασκεδάσει τις ανησυχίες της κοινής γνώμης για την αρνητική τροπή που έχουν πάρει για το Κίεβο οι επιχειρήσεις στο ανατολικό μέτωπο των συγκρούσεων.

Την ίδια στιγμή, αναλυτές θεωρούν ότι με αυτόν τον τρόπο ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιδιώκει να κρατήσει στη διεθνή επικαιρότητα το θέμα του πολέμου στη χώρα του, καθώς το παγκόσμιο ενδιαφέρον στρέφεται όλο και περισσότερο προς τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Διαβάστε ακόμη: