Οι φιλορώσοι αυτονομιστές υποστηρίζουν ότι έχουν περικυκλώσει πλήρως την περιοχή, με τον ουκρανικό στρατό να διαψεύδει τάχιστα τον ισχυρισμό.

«Οι μάχες μαίνονται, ευτυχώς, η πόλη δεν έχει περικυκλωθεί και βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ουκρανικού στρατού», ανέφερε ο εκπρόσωπος της ουκρανικής Εθνοφρουράς, Ρουσλάν Μουζίτσουκ, στην κρατική τηλεόραση.

Πριν από μερικά λεπτά, οι αυτονομιστές –υπό την «ασπίδα» της Μόσχας– ισχυρίστηκαν ότι έχουν «περικυκλώσει την πόλη».

«Σήμερα, η Λαϊκή Πολιτοφυλακή του Λουχάνσκ (σ.σ. ο στρατός των αυτονομιστών) και οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις κατέλαβαν τα τελευταία στρατηγικά υψώματα, γεγονός το οποίο μάς επιτρέπει να πούμε ότι η κοινότητα του Λισίχανσκ είναι πλήρως περικυκλωμένη», ανέφερε ο Αντρέι Μαρότσκο, εκπρόσωπος των δυνάμεων, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο TASS.

Το Λισιχάνσκ βρίσκεται απέναντι από το Σεβεροντονέτσκ, το οποίο κατέλαβαν οι Ρώσοι την περασμένη εβδομάδα, μετά την αποχώρηση των ουκρανικών δυνάμεων.

Πριν από τον πόλεμο, αριθμούσε περίπου 100.000 κατοίκους. Οι δύο πόλεις χωρίζονται μεταξύ τους από τον ποταμό Ντόνετς, τον μεγαλύτερο παραπόταμο του Ντον.

Η κατάληψη του Λισιχάνσκ θα επέτρεπε στον ρωσικό στρατό να προελάσει προς το Σλοβιάνσκ (60 χιλιόμετρα δυτικότερα) και το Κραματόρσκ, δύο άλλες μεγάλες πόλεις της λεκάνης του Ντονμπάς, που ανήκουν διοικητικά στην περιφέρεια του Ντονέτσκ.

Σήμερα το πρωί, το γενικό επιτελείο στρατού της Ουκρανίας ανέφερε ότι απέκρουσε επίθεση των Ρώσων σε κοινότητα, μερικά χιλιόμετρα δυτικά του Λισίχανσκ.

Χθες το βράδυ (01/07), ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, παραδέχθηκε ότι η κατάσταση παραμένει «εξαιρετικά δύσκολη» για τις ουκρανικές δυνάμεις.

Βαριές απώλειες

Στο Σλοβιάνσκ, που βομβαρδίζεται νυχθημερόν την τελευταία εβδομάδα, τουλάχιστον τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν και άλλοι δώδεκα τραυματίσθηκαν από χθες, σύμφωνα με τον Κυβερνήτη του Ντονέτσκ, Πάβλο Κιριλένκο.

Πύραυλοι έπληξαν κατοικημένα σπίτια, προκαλώντας τον θάνατο μίας γυναίκας, η οποία βρισκόταν στον κήπο της. Ο σύζυγός της τραυματίστηκε, όπως αφηγήθηκε γείτονας στο AFP, φανερώνοντας τις ζημιές από τα πλήγματα, στα σπίτια της συνοικίας.

Ο Δήμαρχος της πόλης, Βαντίμ Λιάχ, κατηγορεί τις ρωσικές δυνάμεις ότι χρησιμοποίησαν βόμβες διασποράς, οι οποίες απαγορεύονται από τις διεθνείς συνθήκες, στις οποίες, ωστόσο, η Ρωσία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος.

Βορειότερα, στο Χάρκοβο, τη δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Ουκρανίας, «το πρωί, επικρατούσε νευρικότητα» καθώς πύραυλοι έπληξαν μία συνοικία, σύμφωνα με τον Κυβερνήτη, Ολέχ Σινεγκούμποφ. Δεν αναφέρθηκαν θύματα.