Οι ουκρανικές Αρχές ισχυρίζονται ότι ο καπετάνιος του ρωσικού πολεμικού πλοίου Moskva που βυθίστηκε στη Μαύρη Θάλασσα έχασε τη ζωή του στο πλοίο.

Υπενθυμίζεται ότι το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι η ρωσική ναυαρχίδα της Μαύρης Θάλασσας βυθίστηκε καθώς ρυμουλκούνταν προς το λιμάνι σε ταραγμένη θάλασσα μετά από έκρηξη πυρομαχικών που προκάλεσε πυρκαγιά.

Η Ουκρανία δήλωσε ότι χτύπησε το πλοίο με πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από την ακτή, αλλά η Ρωσία δεν επιβεβαίωσε την επίθεση.

Ωστόσο, πλέον και οι ΗΠΑ πλέον υποστηρίζουν ότι το πλοίο χτυπήθηκε από δύο ουκρανικούς πυραύλους – επιβεβαιώνοντας τον ισχυρισμό του Κιέβου.

Ο Anton Gerashchenko, σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας, μοιράστηκε τον ισχυρισμό στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Telegram λέγοντας ότι ο καπετάνιος του πλοίου, Anton Kuprin, πέθανε κατά τη διάρκεια μιας «έκρηξης και πυρκαγιάς στο πλοίο».

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε χθες πως το πλήρωμα –τουλάχιστον 500 άτομα– «απομακρύνθηκε προς άλλα σκάφη του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας που βρίσκονταν εκεί κοντά». Όμως, δεν διευκρίνισε αν επρόκειτο για το σύνολο του πληρώματος ούτε έδωσε οποιαδήποτε λεπτομέρεια.

Η απώλεια του ρωσικού καταδρομικού Moskva, ναυαρχίδας του στόλου της Μαύρης Θάλασσας είναι πιθανό να αναγκάσει το Κρεμλίνο να αναθεωρήσει τη θαλάσσια στρατηγική στον πόλεμο της Ουκρανίας, μεταδίδει το CNBC ενώ παραμένει ακόμα άγνωστο το τι ακριβώς συνέβη στο γιγαντιαίο πλοίο, το οποίο βυθίστηκε.

Σημειώνεται πως μέχρι στιγμής μόνο περίπου 50 μέλη πληρώματος έχουν καταμετρηθεί, καθώς τους παρέλαβε τουρκικό σκάφος, ενώ άλλα 14 άτομα φέρεται να έχουν βγει στο λιμάνι της Σεβαστούπολης, με την τύχη περίπου 452 ατόμων να αγνοείται.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Φλέγεται η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα

Κρίσιμο το Moskva για την αεράμυνα του στόλου της Μαύρης Θάλασσας

Το Moskva ήταν το πλοίο διοίκησης της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα και ήταν κρίσιμο για τη στρατηγική αεράμυνας του ρωσικού στόλου, ανέφερε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας σε μια αξιολόγηση των μυστικών υπηρεσιών που αναρτήθηκε την Παρασκευή.

«Αυτό το περιστατικό σημαίνει ότι η Ρωσία έχει πλέον υποστεί ζημιές σε δύο βασικά ναυτικά μέσα από την εισβολή στην Ουκρανία, το πρώτο ήταν το ρωσικό αποβατικό πλοίο κλάσης Alligator Saratov στις 24 Μαρτίου», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας.

«Και τα δύο γεγονότα θα οδηγήσουν πιθανότατα τη Ρωσία να αναθεωρήσει τη θαλάσσια στάση της στη Μαύρη Θάλασσα», ανέφερε το υπουργείο. Στρατιωτικοί αναλυτές που επικαλείται το CNBC, εικάζουν ότι το Moskva θα έπαιζε σημαντικό ρόλο σε οποιαδήποτε αμφίβια επίθεση στην Οδησσό, το σημαντικότερο θαλάσσιο λιμάνι της Ουκρανίας.

Το Moskva, πλοίο της σοβιετικής εποχής ανακατασκευάστηκε για να βελτιώσει τις δυνατότητές του και επέστρεψε σε επιχειρησιακή κατάσταση πέρυσι, δήλωσε το βρετανικό υπουργείο. Έπαιξε ρόλο στους βομβαρδισμούς της Ρωσίας στη Συρία το 2015, στην προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και στον πόλεμο με τη Γεωργία το 2008. Η Ρωσία υποστήριξε ότι το πλήρωμά του, αποτελούμενο από 510 άτομα, απομακρύνθηκε με ασφάλεια.