Το ρωσικό πολεμικό πλοίο Moskva που επιβεβαιώθηκε και από τη Μόσχα ότι βυθίστηκε την Πέμπτη ενδέχεται να μετέφερε ιερό κειμήλιο όταν βυθίστηκε, σύμφωνα με το Insider.

Το Moskva, το πυραυλοφόρο καταδρομικό που ήταν η ναυαρχίδα του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, βυθίστηκε την Πέμπτη μετά από έκρηξη στο πλοίο, όπως μετέδωσαν τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Πώς προέκυψε το ερώτημα για το χριστιανικό κειμήλιο

Μια ειδησεογραφική αναφορά από το 2020 έχει προκαλέσει το ερώτημα αν το σκάφος βυθίστηκε με ένα χριστιανικό κειμήλιο – ένα κομμάτι του «αληθινού σταυρού» – πάνω στο σκάφος.

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο του 2020 ότι το κειμήλιο είχε παραδοθεί στον τότε διοικητή του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, αντιναύαρχο Ιγκόρ Οσίποφ, ο οποίος φαίνεται να έχει συλληφθεί μετά τη βύθιση του Moskva.

To κειμήλιο βρισκόταν στο αρχηγείο του Στόλου έτοιμο για να παραδοθεί στο πλοίο «σύντομα», ανέφερε τότε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass.

Οι πληροφορίες για το κειμήλιο

Το εν λόγω κειμήλιο είναι ένα κομμάτι ξύλου μεγέθους μόλις κάποιων χιλιοστών, το οποίο σύμφωνα με τους πιστούς είναι κομμάτι του σταυρού πάνω στον οποίο σταυρώθηκε ο Χριστός, ανέφερε το Tass. Το θραύσμα αυτό είναι ενσωματωμένο σε έναν μεταλλικό σταυρό του 19ου αιώνα, ο οποίος ο ίδιος φυλάσσεται σε λειψανοθήκη, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Το Moskva είχε ένα παρεκκλήσι στο πλοίο για να προσεύχονται οι ναύτες, δήλωσε στο Tass ο Σεργκέι Καλιούτα, αρχιερέας της Περιφέρειας της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Σεβαστούπολης. Είπε, επίσης, ότι το κειμήλιο επρόκειτο να μεταφερθεί κατόπιν αιτήματος του ιδιοκτήτη του, ενός ανώνυμου συλλέκτη.

Το Insider δεν μπόρεσε να διαπιστώσει πότε τελικά μεταφέρθηκε το κειμήλιο στο Moskva ή αν βρισκόταν στο πλοίο κατά τη στιγμή της βύθισής του. Η ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Πως βυθίστηκε 

Σύμφωνα με το CNN, είναι ακόμα ασαφές εάν βυθίστηκε εξαιτίας των ουκρανικών πυραύλων, της ρωσικής ανικανότητας, κακοτυχίας ή ενός συνδυασμού των παραπάνω παραγόντων. Το βέβαιο πάντως είναι ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη ναυτική απώλεια εν καιρώ πολέμου τα τελευταία 40 χρόνια, η οποία εγείρει προβληματισμούς όχι μόνο στη Μόσχα αλλά και σε άλλες δυνάμεις ανά την υφήλιο, που θα πρέπει ίσως να επανεξετάσουν τον στρατιωτικό σχεδιασμό τους.

Η μεγαλύτερη συνέπεια της βύθισης του ρωσικού καταδρομικού μπορεί να είναι το «πλήγμα» στο ηθικό των Ρώσων. Ως ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα, το Moskva ήταν ένα από τα πιο ορατά «ατού» της Μόσχας στον πόλεμο στην Ουκρανία. Αν και το Κρεμλίνο ελέγχει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο που καλύπτουν τα εγχώρια ΜΜΕ τις πολεμικές επιχειρήσεις, η είδηση για τη βύθιση ενός τόσο μεγάλου πλοίου ίσως δεν είναι και τόσο εύκολο να «κρυφτεί» ή να παρουσιαστεί με τον τρόπο που θέλει η κυβέρνηση Πούτιν.