Σε ρωσικό φιάσκο εξελίχθηκε η επιχείρηση ρυμούλκησης του καταδρομικού «Moskva» μετά το πυραυλικό χτύπημα των Ουκρανών. Και αυτό διότι η ρωσική ναυαρχίδα βυθίστηκε εξαιτίας θαλασσοταραχής. Το συγκεκριμένο γεγονός επιβεβαιώνεται από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας το οποίο εξέδωσε και σχετική ανακοίνωση.

«Κατά τη ρυμούλκηση του καταδρομικού Moskva στο λιμάνι προορισμού, το πλοίο έχασε την σταθερότητά του λόγω βλάβης στο κύτος που δέχθηκε κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς από την έκρηξη πυρομαχικών. Σε συνθήκες φουρτουνιασμένης θάλασσας, το πλοίο βυθίστηκε» αναφέρει το μήνυμα, σύμφωνα με το ρωσικό Ria Novosti.

Oι ισχυρισμοί των ΗΠΑ

Πάντως οι ισχυρισμοί των Ρώσων δεν επιβεβαιώνονται από τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της άυμανς των ΗΠΑ το «Moskva» εξακολουθεί να φλέγεται ενώ όπως σημείωσε ο ανταποκριτής του NBC, Ραφ Σάντσεθ έχει υποστεί σημαντικές ζημιές. Ακόμη πρέπει να σημειωθεί πως υπήρξαν ορισμένες αναφορές σύμφωνα με τις οποίες το «Moskva» έχει βυθιστεί ή έχει έχει υποστεί βλάβες.

Νωρίτερα την Πέμπτη το καταδρομικό φαινόταν να βρίσκεται σε απόσταση 40 μιλίων καθιστώντας ευάλωτο σε περίπτωση επίθεσης από πυραύλους με βεληνεκές έως και 170 μίλια. Υπενθυμίζεται πως το Κίεβο ισχυρίστηκε ότι βρίσκεται πίσω από την πυραυλική επίθεση στη ρωσική ναυαρχίδα.

Επιπλέον το Κίεβο πρόσθεσε πως η φωτιά στο πλοίο ξέσπασε μετά από επίθεση από πυραύλους Neptune που εκτοξεύθηκαν κοντά στο λιμάνι της Οδησσού με τον αριθμό των θυμάτων να είναι άγνωστος. Από την πλευρά της η νότια στρατιωτική διοίκηση της Ουκρανίας ανέφερε πως χτύπησε το «Moskva» αργά την Τετάρη προκαλώντας σημαντικές ζημιές στο πλοίο, στο οποίο ξέσπασε και φωτιά.

Η πρόσβαση στο σημείο όπου βρισκόταν το καταδρομικό ήταν αδύνατη εξαιτίας των εκρήξεων αλλά και των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή. Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου Τζον Κίρμπι ανέφερε σε δηλώσεις του πως το «Moskva» βρισκόταν 60 μίλια μακριά από τις ακτές της Οδησσού όταν ακούστηκε «μία αρκετά μεγάλη» έκρηξη που προκάλεσε «εκτεταμένες ζημιές», Επίσης συμπλήρωσε πως το πλοίο εξακολουθεί να επιπλέει και μπορεί να κινείται προς το λιμάνι της Σεβαστούπολης. Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι η έκρηξη σημειώθηκε από ουκρανική επίθεση.

Την ίδια ώρα προκύπτει ένα σημαντικό ερώτημα που έχει να κάνει με το πως μία χώρα χωρίς ναυτικό κατάφερε ένα τόσο σημαντικό πλήγμα όχι σε ένα απλό πλοίο αλλά στην ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου. Ένας έγκριτος αναλυτής, ο H.I Shutton δώλσε ότι το «Moskva» το τελευταίο δίμηνο κινείται «προβλέψιμα» γύρω από τη Μαύρη Θάλασσα και συγκεκριμένα πέριξ από το Φιδονήσι.

Το καταδρομικό θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα εξοπλισμένα πλοία του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, έχοντας κατασκευαστεί με βασικό γνώμονα τη γρήγορη και εύκολη εξουδετέρωση των πλοίων συνοδείας των Αμερικανικών αεροπλανοφόρων.