Η Ρωσία λέει πως έχει υποδεχθεί 2 εκατομμύρια άμαχους
Σχεδόν 2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μεταφερθεί από την Ουκρανία στη Ρωσία μετά την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής στην ουκρανική επικράτεια την 24η Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε ρώσος στρατηγός.
Σύμφωνα με τον ανώτατο αξιωματικό, οι ρωσικές δυνάμεις μετέφεραν 1,936 εκατ. ανθρώπους στη Ρωσία. Ανάμεσά τους ήταν 307.000 παιδιά.
Το Σάββατο, μεταφέρθηκαν στη ρωσική επικράτεια 29.730 άνθρωποι, ανάμεσά τους κάπου 3.500 παιδιά, πρόσθεσε ο στρατηγός Μιχαήλ Μιζίντσεφ.
Η Μόσχα λέει ότι απομακρύνει άμαχους από τις εμπόλεμες ζώνες στις περιφέρειες Ντανιέτσκ και Λουγκάνσκ και τους μεταφέρει σε ασφαλείς ρωσικές περιοχές.
Το Κίεβο από την πλευρά του ερίζει πως ρωσικές δυνάμεις εμποδίζουν Ουκρανούς να πάνε σε εδάφη ελεγχόμενα από τα δικά του στρατεύματα και ότι τους εκτοπίζει παρά τη θέλησή τους. Πολλοί εξ όσων μεταφέρθηκαν στη Ρωσία προσπάθησαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους μέσω τρίτων κρατών, προσθέτει η ουκρανική κυβέρνηση.
Ένας νεκρός στην αποθήκη καυσίμων στο Νοβομοσκόφσκ
Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και δύο τραυματίστηκαν στην έκρηξη που προκλήθηκε σε αποθήκη καυσίμων στην πόλη Νοβομοσκόφσκ, στην ανατολική Ουκρανία, η οποία είχε νωρίτερα πληγεί από τρεις ρωσικούς πυραύλους, αναφέρει σε σημερινή ανάρτησή του ο επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης.
Έντεκα άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά τη ρωσική επιδρομή, είχε δηλώσει χθες ο Βαλεντίν Ρεζνιτσένκο. Οι πυροσβέστες εξακολουθούσαν να αγωνίζονται για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που προκλήθηκε από το πυραυλικό πλήγμα των ρωσικών δυνάμεων περίπου 14 ώρες έπειτα από αυτό, σημείωσε ο Ρεζνιτσένκο σήμερα το πρωί.
Το Νοβομοσκόφσκ βρίσκεται στα βορειοανατολικά της Ντνίπρο, που είναι η πρωτεύουσα της περιφέρειας Ντνιπροπετρόφσκ.
Οι ρωσικές δυνάμεις θα προελάσουν προς το Χάρκοβο
Η κατάσταση βόρεια του Χαρκόβου, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, είναι αρκετά δύσκολη, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να φτάσουν πιο κοντά για να βομβαρδίσουν ξανά την πόλη, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών.
«Η Ρωσία προσπαθεί να καταστήσει το Χάρκοβο πόλη στην πρώτη γραμμή του μετώπου», δήλωσε ο Βαντίμ Ντενισένκο, ο οποίος είναι σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας, στο ουκρανικό εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο.
Ζελένσκι: «Θα τα πάρουμε όλα πίσω»
Επιστρέφοντας από τη νότια γραμμή του μετώπου στην Ουκρανία, ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι το ηθικό των στρατιωτών του παραμένει υψηλό και ότι δεν αμφιβάλλουν για τη νίκη τους επί των Ρώσων.
Στη διάρκεια της σπάνιας αυτής επίσκεψης που πραγματοποιεί εκτός Κιέβου, όπου οχυρώθηκε στην αρχή της σύγκρουσης όταν η ουκρανική πρωτεύουσα απειλείτο από τον ρωσικό στρατό, ο Ζελένσκι μετέβη στην πόλη Μικολάγεφ στην Μαύρη Θάλασσα, επισκεπτόμενος τις ουκρανικές δυνάμεις που στρατοπεδεύουν κοντά και στην γειτονική περιφέρεια της Οδησσού.
«Δεν θα δώσουμε τον Νότο σε κανέναν, θα τα πάρουμε όλα πίσω και η θάλασσα θα είναι ουκρανική, θα είναι ασφαλής», σημείωσε ο Ζελένσκι σε βίντεό του που αναρτήθηκε στο Telegram καθώς επέστρεφε στο Κίεβο.
Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν επικεντρώσει τις προσπάθειές τους στο ανατολικό και το νότιο τμήμα της Ουκρανίας τις τελευταίες εβδομάδες έπειτα από την αποτυχία τους να καταλάβουν το Κίεβο μετά την εισβολή τους στις 24 Φεβρουαρίου στην Ουκρανία.
«Οι απώλειες είναι σημαντικές. Πολλά σπίτια καταστράφηκαν, η εφοδιαστική αλυσίδα των πολιτών διαταράχθηκε, υπάρχουν πολλά κοινωνικά προβλήματα», δήλωσε επίσης ο Ζελένσκι.
«Ζήτησα να υπάρξει στήριξη για τους ανθρώπους που έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα εν γένει. Οπωσδήποτε θα τα ξαναχτίσουμε όλα όσα καταστράφηκαν. Η Ρωσία δεν έχει τόσους πυραύλους για να μπορεί να λυγίσει την επιθυμία για ζωή του λαού μας», τόνισε.
Ο Ουκρανός πρόεδρος ευχαρίστησε τους στρατιώτες που συνεχίζουν να απωθούν τα ρωσικά στρατεύματα, τα οποία υποστηρίζονται στα ανατολικά από την προσαρτημένη Κριμαία, για την «ηρωϊκή υπηρεσία» που προσφέρουν.
«Η ζωή σας είναι σημαντική. Όσο είστε εσείς ζωντανοί, υπάρχει ένα ισχυρό ουκρανικό τείχος που προστατεύει τη χώρα μας», τους είπε.
Βίντεο που μεταδόθηκε από την ουκρανική προεδρία παρουσιάζει τον Ζελένσκι στο Μικολάγεφ μαζί με τον τοπικό κυβερνήτη Βιτάλι Κιμ, καθώς στέκονται στην πρόσοψη του κτιρίου της έδρας της περιφερειακής διοίκησης, το οποίο είχε δεχθεί ρωσικό πλήγμα τον Μάρτιο που προκάλεσε τον θάνατο 37 ανθρώπων.
Η βιομηχανική αυτή πόλη-λιμάνι με τους σχεδόν μισό εκατομμύριο κατοίκους πριν από τον πόλεμο εξακολουθεί να τελεί υπό ουκρανικό έλεγχο, αλλά βρίσκεται κοντά στην περιφέρεια της Χερσώνας, η οποία έχει σχεδόν τελείως καταληφθεί από τους Ρώσους. Ρωσικό πλήγμα εκεί την Παρασκευή προκάλεσε τον θάνατο δύο ανθρώπων και τον τραυματισμό είκοσι.
Το Μικολάγεφ εξακολουθεί να αποτελεί στόχο της Μόσχας, καθώς βρίσκεται στο δρόμο προς την Οδησσό, το μεγαλύτερο λιμάνι της Ουκρανίας, το οποίο παραμένει επίσης υπό ουκρανικό έλεγχο, ενώ αποτελεί το επίκεντρο των συζητήσεων που γίνονται για τις εξαγωγές εκατομμυρίων τόνων ουκρανικών σιτηρών που έχουν αποκλειστεί.
Διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία ξανά στα τέλη Αυγούστου
Η κυβέρνηση της Ουκρανίας σχεδιάζει να ξαναρχίσει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με αυτή της Ρωσίας περί τα τέλη του Αυγούστου, αφού θα έχουν διεξαχθεί αντεπιθέσεις από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, δήλωσε αξιωματούχος χθες Σάββατο, την ώρα που συνεχίζονται να μαίνονται μάχες στο Ντονμπάς, όπως είναι γνωστή η ανατολική Ουκρανία.
Η χώρα θα βρίσκεται σε καλύτερη διαπραγματευτική θέση τότε, προέβλεψε ο Νταβίντ Αραχάμια, ο επικεφαλής των διαπραγματευτών της Ουκρανίας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο αμερικανικό κρατικό δίκτυο Φωνή της Αμερικής. Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε απόλυτο αδιέξοδο.
Στα τέλη Μαρτίου, το Κίεβο ανακοίνωνε πως θα δεχόταν να εγκαταλείψει την προσπάθειά του να ενταχθεί στο NATO, με αντάλλαγμα διεθνείς εγγυήσεις για την ασφάλεια της Ουκρανίας.
Η Μόσχα απαιτεί αποστρατιωτικοποίηση του γειτονικού κράτους και την εκχώρηση εδαφών, συμπεριλαμβανομένων των ανατολικών περιφερειών Ντανιέτσκ και Λουγκάνσκ.