Η Ολλανδία και η Δανία θα παραδώσουν έναν -ακόμη απροσδιόριστο- αριθμό μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Ουκρανία όταν θα έχουν ικανοποιηθεί οι προϋποθέσεις για την μεταφορά τους, δήλωσε την Κυριακή ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε καθώς ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι επισκέπτεται την χώρα του.

Πρόκειται για την πρώτη πραγματική δέσμευση που αφορά την προμήθεια F-16 στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, η οποία πραγματοποιείται λίγες ημέρες αφότου οι ΗΠΑ ενέκριναν την πιθανή παράδοση αυτού του τύπου μαχητικών από την Ολλανδία και την Δανία.

Την Παρασκευή ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, δήλωνε ότι οι ΗΠΑ θα δώσουν το «πράσινο φως» για τη μεταφορά μαχητικών αεροσκαφών F-16 από τρίτες χώρες στην Ουκρανία, αφού πρώτα οι Ουκρανοί πιλότοι ολοκληρώσουν την εκπαίδευσή τους στα συγκεκριμένα αεροσκάφη.

Κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους τον Ιούλιο, ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέξι Ρεζνίκοβ ανακοίνωσε τον επίσημο σχηματισμό ενός συνασπισμού για την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων στα F-16, με επικεφαλής τη Δανία και την Ολλανδία.

Ο συνασπισμός σχεδιάζει να ξεκινήσει την εκπαίδευση μέσα στον Αύγουστο στη Δανία, ενώ ένα κέντρο εκπαίδευσης θα δημιουργηθεί και στη Ρουμανία. Ωστόσο, σύμφωνα με την Washington Post, η εκπαίδευση των πρώτων έξι Ουκρανών πιλότων δεν θα ολοκληρωθεί πριν από το καλοκαίρι του 2024.

Διαβάστε ακόμη: