Επτά εβδομάδες «μετράει» πλέον ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι Ρώσοι βρίσκονται προ των πυλών του Ντονμπάς, όπου οι Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν ήδη προειδοποιήσει για την πιο σφοδρή μάχη μέχρι τώρα.

Στο μεταξύ, σήμερα, το κυριότερο πυραυλοφόρο καταδρομικό του στόλου της Μαύρης Θάλασσας του πολεμικού ναυτικού της Ρωσίας, το Moskva («Μόσχα»), υπέστη «σοβαρές ζημιές» αφού ανατινάχθηκε μέρος των πυρομαχικών στο κατάστρωμά του έπειτα από πυρκαγιά, σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας που επικαλέστηκαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

«Λόγω πυρκαγιάς, στο Moskva σημειώθηκε έκρηξη πυρομαχικών που μετέφερε. Το πλοίο έχει υποστεί σοβαρή ζημιά. Το πλήρωμα εκκενώθηκε», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων TASS, RIA Novosti και Interfax. Τα πρακτορεία δεν διευκρίνισαν ποια είναι η θέση του καταδρομικού. Ουκρανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν νωρίτερα ότι το ρωσικό καταδρομικό χτυπήθηκε από πυραύλους κατά πλοίων επιφανείας Neptune.

Η πληροφορία αυτή είναι αδύνατο να επιβεβαιωθεί με ανεξάρτητο τρόπο.

«Πύραυλοι Neptune που προστατεύουν τη Μαύρη Θάλασσα προκάλεσαν μεγάλες ζημιές σε αυτό το ρωσικό πλοίο», είπε ο ουκρανός κυβερνήτης της περιφέρειας της Οδησσού (νότια), ο Μαξίμ Μαρτσένκο.

Ο Ολεξίι Αρεστόβιτς, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, μίλησε επίσης μέσω YouTube περί ουκρανικών πληγμάτων στο καταδρομικό, μίλησε για «έκπληξη στη ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας». «Φλέγεται με μεγάλη ένταση. Τώρα. Και με τη θαλασσοταραχή, είναι αδύνατο να ξέρουμε αν μπορούν να το βοηθήσουν», είπε προσθέτοντας ότι πάνω στο σκάφος βρίσκονται «510 μέλη πληρώματος».

Το Moskva είχε συμμετάσχει τις πρώτες ημέρες της εισβολής σε επιχείρηση εναντίον του «Νησιού των Φιδιών», στη Μαύρη Θάλασσα, κοντά στα σύνορα της Ρουμανίας, όταν είχαν αιχμαλωτιστεί 19 μέλη του ουκρανικού ναυτικού, που ανταλλάχθηκαν αργότερα με Ρώσους αιχμαλώτους.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι υποστηρίζουν Ρώσοι και Ουκρανοί για το Moskva

Αντικρουόμενοι είναι οι ισχυρισμοί σχετικά με το τι συνέβη στο Moskva.

Ουκρανοί ισχυρίζονται ότι μια πυραυλική επίθεση βύθισε το πλοίο και το Κρεμλίνο να λέει μόνο ότι υπέστη σημαντικές ζημιές από πυρκαγιά.

Αργά το βράδυ της Τετάρτης, ο περιφερειακός διοικητής της πολιτείας της Οδησσού, Μαξίμ Μαρτσένκο δήλωσε ότι ένας ουκρανικός πύραυλος Neptune έπληξε το Moskva, προκαλώντας σοβαρές ζημιές. Ώρες αργότερα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αναγνώρισε ότι ένα πλοίο-κλειδί του στόλου του στη Μαύρη Θάλασσα είχε υποστεί σημαντικές ζημιές, αλλά δεν ασχολήθηκε με τους ουκρανικούς ισχυρισμούς.

Σε ανάρτησή της στο Facebook η νότια στρατιωτική διοίκηση ανέφερε ότι η πυρκαγιά στο «Moskva» ξεκίνησε μετά το πλήγμα. Πρόσθεσε επίσης ότι το έργο των ρωσικών σωστικών πλοίων δυσχέραιναν οι εκρήξεις των πυρομαχικών που μετέφερε το καταδρομικό, όπως και οι άσχημες καιρικές συνθήκες.

Αντ’ αυτού, οι Ρώσοι δήλωσαν ότι θα ερευνήσουν τι προκάλεσε τη ζημιά και απέδωσαν την ευθύνη για το πισωγύρισμα σε πυρκαγιά που πυροδότησε τα πυρομαχικά του πλοίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν το Moskva, 12.000 τόνων, βυθίστηκε, θα ήταν η μεγαλύτερη βύθιση πολεμικού πλοίου σε καιρό πολέμου από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία απειλεί να χτυπήσει το Κίεβο

Το Κρεμλίνο επέστρεψε από χθες στη στρατηγική της καθολικής αναμέτρησης με τις ουκρανικές δυνάμεις, απειλώντας ότι θα χτυπήσει ακόμα και κυβερνητικά κτίρια στο Κίεβο, αλλά και τα οχήματα από τη Δύση (του ΝΑΤΟ, των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων χωρών) που μεταφέρουν στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.

Η κλιμάκωση φαίνεται όμως να έχει και συνέχεια, καθώς από την Τετάρτη παρατηρείται κινητικότητα ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Φινλανδία, η οποία ανακοίνωσε (όπως και η Σουηδία) ότι προτίθεται να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Πάντως, την ίδια ώρα στο ανατολικό μέτωπο οι επιθέσεις και οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται σε μία σειρά από πόλεις, ενώ η ρωσική πλευρά ανακοίνωσε ότι ελέγχει πλέον την Μαριούπολη, την οποία ενδεχομένως επιδιώκει να παρουσιάσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν ως το μεγάλο «λάφυρο», ίσως και με μία παρέλαση την Ημέρα της Νίκης, στις 9 Μαΐου. Όπως μετέδωσε το BBC ο ρωσικός στρατός πήρε εντολή από το Κρεμλίνο «να καθαρίσει την πόλη από τα πτώματα», ενόψει αυτής της παρέλασης.

Οι νέες απειλές της Ρωσίας

Αργά το βράδυ της Τετάρτης αναζωπυρώθηκαν οι φόβοι για νέα επικίνδυνη και δραματική κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία, αφού επανήλθαν οι ρωσικές απειλές για χτυπήματα στο Κίεβο και σε όλη τη χώρα.

Η Μόσχα επικαλέστηκε ουκρανικές επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος και συγκεκριμένα στο χωριό Γκορντέγιεφκα της περιοχής Κορενέφσκι για να προειδοποιήσει την ουκρανική κυβέρνηση ότι θα χτυπήσει «τα σημεία όπου λαμβάνονται τέτοιες αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένου του Κιέβου»!

Το Κρεμλίνο όμως φάνηκε να εκνευρίζεται και από τη σύλληψη του 67χρονου φιλορώσου βουλευτή και μεγιστάνα Βίκτορ Μεντβεντσούκ, ο οποίος παρουσιάστηκε από τις ουκρανικές αρχές με χειροπέδες και ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι πρότεινε να τον ανταλλάξει με Ουκρανούς αιχμαλώτους που κρατούν οι ρωσικές δυνάμεις.

Πόλεμος στην Ουκρανία: 100 πτώματα βρέθηκαν στη Σούμι μετά την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων

Πάνω από εκατό πτώματα έχουν βρεθεί στην ουκρανική περιφέρεια Σούμι (βορειοανατολικά) μετά την απόσυρση των ένοπλων δυνάμεων της Ρωσίας, σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο.

«Δυστυχώς ο αριθμός αυτός αυξάνεται καθημερινά, βρίσκουμε πτώματα με τα χέρια δεμένα, με σημάδια από βασανιστήρια, με τραύματα από σφαίρες στα κεφάλια — αυτά είναι φρικιαστικά πράγματα», δήλωσε σε δημοσιογράφους χθες ο Ντμίτρο Σιβίτσκι, ο περιφερειάρχης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αρκετοί πολίτες αγνοούνται ή είναι αιχμάλωτοι των ρώσων στρατιωτών. Επιπλέον, υπάρχουν πολλοί τραυματίες σε νοσοκομεία, κατά τον κ. Σιβίτσκι.

Ο περιφερειάρχης δήλωσε ακόμη πως η πρώτη προτεραιότητα των αρχών είναι να αποκατασταθεί η λειτουργία των δικτύων διανομής φυσικού αερίου, ηλεκτρισμού και νερού. Πάντα σύμφωνα με τον αξιωματούχο, οι πρώτες εκτιμήσεις είναι πως οι υλικές ζημιές στην περιοχή έχουν αξία περίπου 327 εκατομμυρίων δολαρίων (περίπου 300 εκατ. ευρώ).