Στο πεδίο της «τελικής αναμέτρησης» έχει μετατραπεί η ανατολική περιφέρεια του Ντονμπάς στην Ουκρανία, επτά εβδομάδες μετά την ρωσική εισβολή στην χώρα.

Οι Ρώσοι έχουν ανασυνταχθεί, είναι με το δάχτυλο στη σκανδάλη για να εφορμήσουν κατά της ανατολικής Ουκρανίας και βρίσκονται προ των πυλών του Ντονμπάς, όπου οι Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν ήδη προειδοποιήσει για την πιο σφοδρή μάχη μέχρι τώρα στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Ουκρανία: Οι Ρώσοι ετοιμάζονται για την τελική επίθεση στο Ντονμπάς

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εναποθέτει τις ελπίδες του στη βοήθεια που θα στείλουν κυρίως τρεις μεγάλες δυτικές χώρες, οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γερμανία. Γι’ αυτό και επαίνεσε μέσα από το διάγγελμά του το βράδυ τον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος μίλησε για «γενοκτονία που διαπράττουν οι Ρώσοι στην Ουκρανία», ενώ κάλεσε τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς να επισκεφτεί το Κίεβο.

Παράλληλα, ο Ζελένσκι σχολίασε με σαρκαστικό ύφος τις δηλώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η ρωσική «στρατιωτική επιχείρηση πάει σύμφωνα με το σχέδιο». «Για να είμαστε ειλικρινείς, κανένας στον κόσμο όλο δεν καταλαβαίνει πώς τους κατέβηκε αυτό το σχέδιο, που προβλέπει τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων στρατιωτών τους μέσα σε κάτι περισσότερο από έναν μήνα. Ποιος ακριβώς το ενέκρινε;» σημείωσε στο νυχτερινό του διάγγελμα ο Ουκρανός πρόεδρος.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Συγκέντρωση δυνάμεων στην ανατολική χώρα

Οι Ρώσοι ενισχύουν με τεράστιες δυνάμεις το μέτωπο στην περιοχή του Ντονμπάς, την αυτονόμηση της οποίας έχουν αναγνωρίσει ήδη πριν την εισβολή. Παράλληλα οι Ουκρανοί οργανώνουν την άμυνά τους, συγκεντρώνοντας εκεί το κύριο μέρος του στρατού τους, τώρα που δεν έχουν την πίεση στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις στα δυτικά και κεντρικά της χώρας.

Οι βομβαρδισμοί και οι μάχες έχουν ενταθεί εδώ και μερικά 24ωρα, αλλά η τελική επίθεση από τις ρωσικές δυνάμεις αναμένεται από μέρα σε μέρα, με εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες να έχουν εγκαταλείψει την περιοχή, φοβούμενοι την ολοκληρωτική ισοπέδωση πόλεων και υποδομών.

«Στο Ντονμπάς η μεγαλύτερη μάχη στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο»

Χαρακτηριστική ήταν, επίσης, η αναφορά του BBC στην επικείμενη μάχη του Ντονμπάς.

Και αυτό, διότι το διεθνές δίκτυο μετέδωσε τοποθέτηση του Πολωνού πρωθυπουργού, Ματέους Μοραβιέτσκι, ο οποίος -κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον Βέλγο ομόλογό του- υποστήριξε ότι η Ευρώπη πρόκειται να βιώσει τη μεγαλύτερη μάχη με τανκ από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου κι έπειτα.

Ουκρανία: Οι Ρώσοι ετοιμάζονται για την τελική επίθεση στο Ντονμπάς

Μάλιστα, σύμφωνα με το BBC, αναμένεται η πλέον «αιματηρή και αποφασιστική» μάχη στην περιοχή αυτή της ανατολικής Ουκρανίας, την ώρα, μάλιστα, που και η Μαριούπολη περιμένει την τελική σύγκρουση, με τους Ρώσους να ισχυρίζονται ότι ήδη έχουν καταλάβει το λιμάνι της πόλης.

Στο μεταξύ, το CNN ταυτοποιούσε γεωλογικά ότι μία μεγάλη φάλαγγα του ρωσικού στρατού κατευθύνεται προς το Ντονμπάς, μεταδίδοντας ότι βρίσκεται κοντά στην περιοχή του Ροστόφ της Ρωσίας.

Μάλιστα, βίντεο σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν την εν λόγω ρωσική φάλαγγα.

Πολλοί πιστεύουν ότι από αυτή τη νέα φάση της εισβολής στην Ουκρανία στα ανατολικά θα αποφασιστεί και η τελική έκβαση του πολέμου.