Συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία για τρίτη εβδομάδα, με την κατάσταση σε Κίεβο, Οδησσό και Μαριούπολη να γίνεται ολοένα και πιο απελπιστική.

Την ώρα που αναμένεται ο νέος κύκλος διαπραγματεύσεων μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, οι σειρήνες ήχησαν σε δεκάδες περιοχές της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Πλέον ο βομβαρδισμός της πρωτεύουσας του Κιέβου φαίνεται να γίνεται πιο συστηματικός και να πλησιάζει προς το κέντρο της πόλης, στοχεύοντας διαμερίσματα, έναν σταθμό του υπόγειου σιδηρόδρομου και άλλους πολιτικούς χώρους, χθες.

Σε ομιλία του τη νύχτα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είπε ότι τα χτυπήματα έπληξαν τέσσερα πολυώροφα κτίρια και σκότωσαν δεκάδες.

Ωστόσο, ανώτατος αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ δήλωσε ότι ενώ οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποιούν πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για να χτυπήσουν το Κίεβο οι χερσαίες τους δυνάμεις έχουν σημειώσει ελάχιστη έως καθόλου πρόοδο στη χώρα.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι βομβαρδίζουν ανελέητα

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, νωρίς το πρωί τέσσερις πύραυλοι «Κρουζ» έπληξαν τα βορειοδυτικά του Κιέβου με τα ουκρανικά Μέσα να κάνουν λόγο για τραυματίες μετά τις εκρήξεις. Παράλληλα όπως μεταδίδει ο Guardian, 12όροφο κτίριο κατοικιών κατέρρευσε μετά το χτύπημα από ρωσικούς βομβαρδισμούς στην περιοχή Shevchenkivsky του Κιέβου σήμερα το πρωί.

Οι κρατικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της Ουκρανίας δήλωσαν ότι έλαβαν αναφορά στις 6:16 π.μ., επιβεβαιώνοντας ότι θραύσματα οβίδας έπεσαν στο κτίριο με αποτέλεσμα να καταρρεύσει στον τελευταίο όροφο καθώς και να προκληθεί ζημιά σε ένα εννιαώροφο κτίριο δίπλα.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Εκρήξεις στο Κίεβο, πολιορκείται η Οδησσός εν αναμονή των διαπραγματεύσεων Πόλεμος στην Ουκρανία: Εκρήξεις στο Κίεβο, πολιορκείται η Οδησσός εν αναμονή των διαπραγματεύσεων Πόλεμος στην Ουκρανία: Εκρήξεις στο Κίεβο, πολιορκείται η Οδησσός εν αναμονή των διαπραγματεύσεων

Το πρακτορείο ανέφερε ότι το κτίριο ξέσπασε σε πυρκαγιά, αλλά οι πυρκαγιές σβήστηκαν στις 7:45 π.μ. χωρίς να παρατηρηθεί καύση στο γειτονικό κτίριο. Δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν και 37 απομακρύνθηκαν από το κτίριο, πρόσθεσε.

Η επίθεση έρχεται καθώς οι κάτοικοι βυθίστηκαν σε μια νέα διήμερη απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη την πόλη και κυνηγήθηκαν σε αποθήκες, υπόγεια καταφύγια και τα σπίτια τους.

Στο Κίεβο ισχύει 35ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας, λόγω των ρωσικών επιδρομών.

Την ίδια στιγμή, περισσότερα από 600 κτίρια έχουν καταστραφεί στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη της Ουκρανίας, αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή. «Σχολεία, βρεφονηπιακοί σταθμοί, νοσοκομεία, κλινικές καταστράφηκαν. Ο ρωσικός στρατός μας βομβαρδίζει διαρκώς από ξηράς και αέρος», είπε ο δήμαρχος σε συνέντευξη που παραχώρησε.

Ζελένσκι: Οι θέσεις στις διαπραγματεύσεις ακούγονται πιο ρεαλιστικές

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, από πλευράς του, δεν έκρυψε την αισιοδοξία του, τονίζοντας ότι οι θέσεις των δύο πλευρών στις διαπραγματεύσεις μεταξύ αντιπροσωπειών της Ουκρανίας και της Ρωσίας ακούγονται πλέον πιο ρεαλιστικές.

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι θα χρειαστεί χρόνος ωσότου να ικανοποιηθούν οι αξιώσεις του Κιέβου. «Όλοι μας θέλουμε την ειρήνη και τη νίκη το συντομότερο δυνατό», ανέφερε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους, αλλά «θα χρειαστεί προσπάθεια και υπομονή».

«Κάθε πόλεμος τελειώνει με μια συμφωνία», συνέχισε ο Ζελένσκι διαβεβαιώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις «θα συνεχιστούν».

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σε κατάσταση πολιορκίας η Οδησσός

Παρά την αισιοδοξία των Ουκρανών για τις διαπραγματεύσεις, βέβαια, η κατάσταση στο επιχειρησιακό πεδίο συνεχίστηκε με την κλιμάκωση των επιθέσεων από την Ρωσία.

«Οι Ρώσοι κατακτητές άρχισαν να βομβαρδίζουν τις ουκρανικές ακτές στην περιοχή της Οδησσού από τα πλοία», δήλωσε τη νύχτα ο σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών, Αντόν Γκεραστσένκο, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η πίεση της Ρωσίας στην περιοχή γίνεται ολοένα και πιο ασφυκτική, σφυροκοπώντας από παντού: στεριά, θάλασσα και αέρα.

Οι τοπικές Αρχές υποστήριξαν ότι σε δύο περιοχές δυτικά της πόλης έγινε ρίψη 90 τουλάχιστον οβίδων, ενώ βομβαρδισμοί σημειώθηκαν από αέρα και θάλασσα, ενώ υπήρξαν αναφορές και για τραυματίες.

Το Kyiv Independent αναφέρει επίσης ότι ρωσικά πολεμικά πλοία βομβάρδισαν τις ουκρανικές ακτές στην περιφέρεια της Οδησσού.

Επιπλέον, εικόνες από δορυφόρους έδειξαν 14 πλοία του Ρωσικού Στόλου να πλέουν προς την πόλη της Οδησσού, ανάμεσά τους και ένα αποβατικό πλοίο 120 μέτρων, το Pyotr Morgunov. «Δεν μπορούμε πια να εγγυηθούμε την ασφάλεια κανενός», ανέφερε ο δήμαρχος της πόλης.