Τέσσερις εβδομάδες αφού έχει ξεκινήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, η Μαριούπολη έχει μετατραπεί σε «μαρτυρική πόλη» όπως την χαρακτηρίζουν τα διεθνή Μέσα.

Ειδικά εφόσον προηγήθηκε και το ηχηρό «όχι» στο τελεσίγραφο της Ρωσίας για την κατάθεση όπλων από τον ουκρανικό στρατό, αλλά και την άνευ όρων παράδοση της πόλης στις ρωσικές δυνάμεις.

«Δεν τίθεται επ’ ουδενί ζήτημα οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις να καταθέσουν τα όπλα και να εγκαταλείψουν την πολιορκούμενη Μαριούπολη στον ρωσικό στρατό. Έχουμε ήδη ενημερώσει τη ρωσική πλευρά σχετικά», δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ. Ανώτερος αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ δήλωσε ότι κάποιες από τις ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται πλέον μέσα στην πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης. «Παρατηρούμε έναν αριθμό ρωσικών δυνάμεων μέσα στην πόλη. Πιστεύουμε ότι τουλάχιστον μερικοί από αυτούς είναι αυτονομιστικές δυνάμεις που ήρθαν από το Ντονμπάς. Οι Ουκρανοί όμως παλεύουν πολύ σκληρά για να μην πέσει η Μαριούπολη», πρόσθεσε.

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Εφιάλτης» στην Μαριούπολη -

Η μία ανάλυση διαδέχεται την άλλη για τη στρατηγική σημασία της συγκεκριμένης πόλης για τη Μόσχα και τη βαρύτητα που έχει στον πόλεμο αυτό. Δεν είναι μονάχα ζήτημα γοήτρου για τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στόχος του είναι να τη θέσει υπό τον έλεγχό του, καθώς έτσι θα ελέγξει όλη την παράκτια ζώνη της Αζοφικής και θα ενώσει την Κριμαία με το Ντονμπάς και τη Ρωσία. Μετά ενδέχεται να πλήξει και την Οδησσό, να φτάνοντας μέχρι και το δυτικό άκρο της παράκτιας ζώνης, τα σύνορα δηλαδή με τη Ρουμανία και τη Μολδαβία. Επιπλέον, η «πτώση» της Μαριούπολης θα αποδεσμεύσει ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες πιθανότατα θα στραφούν προς Βορρά για να εκκαθαρίσουν τις υπόλοιπες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας.

Η καταστροφή στην πόλη είναι ολοκληρωτική, οι κάτοικοι απελπισμένοι ψάχνουν στα ερείπια τα υπάρχοντά τους και εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες συνεχίζουν να ζουν με τον τρόμο σε άθλιες συνθήκες.

Η οργάνωση Human Rights Watch περιέγραψε την πόλη ως «ένα παγωμένο τοπίο κόλασης γεμάτο με πτώματα και κατεστραμμένα κτίρια».

«Αυτό δεν είναι πόλεμος, είναι γενοκτονία», υποστήριξε χθες Τρίτη μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ιρίνα Βενεκτίκτοβα, καθώς «στα θέατρα πολέμου υπάρχουν κανόνες, αρχές», αλλά «αυτό που βλέπουμε στη Μαριούπολη (είναι) παντελής απουσία κανόνων».

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατήγγειλε χθες βράδυ ότι οι ρωσικές δυνάμεις αιχμαλώτισαν ανθρωπιστική οχηματοπομπή. Για τον εφοδιασμό της πόλης με τρόφιμα και φάρμακα «όλες οι προσπάθειές μας, δυστυχώς, εκμηδενίστηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις κατοχής», με «βομβαρδισμούς» και «τρομοκρατία», είπε.

Μάχες στο Χάρκοβο

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι απέκρουσε επίθεση των ρωσικών στρατευμάτων στο Χάρκοβο, στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Η ρωσική πλευρά ανέπτυξε επιθετικά ελικόπτερα Ka-52 χθες βράδυ, δήλωσε ο Ολέγκ Σινεγκούποφ, διοικητής των ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή, σύμφωνα με την εφημερίδα Ουκράινσκα Πράβντα, όμως «οι δυνάμεις μας κρατούν τις θέσεις τους».

Χαρακτήρισε, επίσης, «δύσκολη» την κατάσταση στην πολιορκούμενη Ιζιούμ, σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων. Δεν υπάρχει καμία σύνδεση με την πόλη αυτή επί του παρόντος, πρόσθεσε.

Οι προσπάθειες να οργανωθεί ανθρωπιστικός διάδρομος απορρίφθηκαν από τη ρωσική πλευρά, πρόσθεσε ο ουκρανός αξιωματικός.

Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατο να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Κλιμακώνονται κι άλλο οι ρωσικές επιθέσεις

Όπως δήλωσε ο διοικητής των ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή αυτή, Βιτάλι Κοβάλ, ο ρωσικός στρατός εξαπέλυσε νέες επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών στόχων και τρεις πύραυλοι έπληξαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

Δραματική είναι η κατάσταση και στη Χερσώνα με τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρι Κουλέμπα να προειδοποιεί ότι οι 300.000 κάτοικοι ξεμένουν από φαγητό και φάρμακα. Η περιοχή έχει περάσει στον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων, εδώ και μέρες.

Πάντως, στο Κίεβο τα πράγματα παραμένουν εξαιρετικά δύσκολα για τους Ρώσους και το ερώτημα είναι εάν και με ποιο τρόπο θα επιχειρήσουν να πάρουν τον έλεγχο της πόλης. Η κυβέρνηση Ζελένσκι διαμήνυσε πάντως στο Κρεμλίνο ότι η προσπάθεια κατάληψης του Κιέβου από τις ρωσικές δυνάμεις αποτελεί «αυτοκτονία».

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Πούτιν στέλνει εκτελεστές για να εξοντώσουν τους Ρώσους λιποτάκτες

Εντολή να σκοτώνουν τους Ρώσους στρατιώτες που λυγίζουν στον πόλεμο και θέλουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους έχει δώσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», οι «εκτελεστές» του Πούτιν βρίσκονται στην εμπόλεμη χώρα και είναι ανάμεσα στις ρωσικές δυνάμεις.

Έχουν έναν και μόνο στόχο: να δολοφονούν όλους όσοι δεν αντέχουν να σκοτώνουν Ουκρανούς.

Σε ορισμένες ρωσικές στρατιωτικές μονάδες έχει δοθεί εντολή να πυροβολούν όλους όσοι προσπαθούν να γίνουν λιποτάκτες αφού θέλουν να αποχωρήσουν από το ουκρανικό έδαφος. Στον πόλεμο της Ουκρανίας, το Κρεμλίνο εφαρμόζει μία βίαιη τακτική, που όπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα, παραπέμπει στην εποχή του Στάλιν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι στρατιώτες που φοβούνται και τολμούν να πουν στους ανωτέρους τους ότι θα παραδοθούν στους Ουκρανούς, πέφτουν και αυτοί θύματα των εκτελέσεων.

Οι Ρώσοι στρατιώτες που εκφράζουν στους διοικητές τους την επιθυμία ότι θέλουν να αποχωρήσουν από το μέτωπο γιατί δεν νιώθουν καλά κι ότι το ηθικό τους είναι «πεσμένο», λαμβάνουν την ακόλουθη απάντηση: «Ή θα σε πυροβολήσω ή θα πεθάνεις πολεμώντας».

Ένας νεκρός και δύο τραυματίες από τον βομβαρδισμό εμπορικού κέντρου στο Κίεβο

Ο δήμαρχος του Κιέβου ανακοίνωσε ότι ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλοι δύο τραυματίστηκαν σοβαρά σήμερα, όταν βλήματα έπληξαν τον χώρο στάθμευσης ενός εμπορικού κέντρου, σε μια συνοικία στα βόρεια της ουκρανικής πρωτεύουσας.

mariupol1

«Ο εχθρός συνεχίζει να βάλλει εναντίον της πρωτεύουσας» ανέφερε σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο ο Βιτάλι Κλίτσκο. Η Ρωσία αρνείται ότι στοχοθετεί αμάχους.