Βιασμοί ανηλίκων από Ρώσους στρατιωτικούς στην Μπούτσα

Ρώσοι στρατιώτες βίασαν ανήλικα παιδιά στην Μπούτσα, κατήγγειλε την Παρασκευή η επίτροπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ουκρανικού κοινοβουλίου Λουντμίλα Ντενισόβα. Δεκατετράχρονη από το προάστιο του Κιέβου έμεινε έγκυος αφού βιάστηκε από πέντε στρατιώτες, ανέφερε η επίτροπος μέσω Facebook. Πρόσθεσε ότι 11χρονο αγόρι από την Μπούτσα επίσης βιάστηκε από στρατιωτικούς που ανάγκασαν τη μητέρα του να βλέπει δένοντάς τη σε καρέκλα.

Η κυρία Ντενισόβα κάλεσε τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να διενεργήσει έρευνα για τα γεγονότα αυτά, που χαρακτήρισε εγκλήματα πολέμου. Για βιασμούς από Ρώσους στρατιωτικούς έκανε λόγο επίσης ο Ολεξάντρ Βίλκουλ, επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της περιφέρειας Κριβί Ρι. Στα θύματα συγκαταλέγονται 16χρονη, που έμεινε έγκυος, και 78χρονη, σύμφωνα με τον αξιωματικό.

Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατο να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Λαβροφ και Πουτιν θα χρειαστεί να λογοδοτήσουν

Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Περιμένει «σθεναρή» παγκόσμια αντίδραση στην επίθεση στο Κραματόρσκ

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως αναμένει να υπάρξει αποφασιστική αντίδραση της διεθνούς κοινότητας μετά την πυραυλική επίθεση που έπληξε σιδηροδρομικό σταθμό στην πόλη Κραματόρσκ σκοτώνοντας πάνω από πενήντα ανθρώπους, την οποία χαρακτήρισε εσκεμμένη ρωσική επίθεση εναντίον αμάχων.

«Αναμένουμε σθεναρή παγκόσμια αντίδραση σε αυτό το έγκλημα πολέμου», είπε στο βραδινό διάγγελμά του.

Πόλεμος στην Ουκρανία: 12 παιδιά ανάμεσα στους 50 νεκρούς από την επίθεση στο Κραματόρσκ

Επανέλαβε την αξίωση να επιβληθεί πλήρες εμπάργκο στη ρωσική ενέργεια και όλες οι ρωσικές τράπεζες να αποκλειστούν από το διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα.

«Κάθε καθυστέρηση στην προμήθεια (…) όπλων στην Ουκρανία, κάθε άρνηση, μπορεί να σημαίνει μόνο ότι οι πολιτικοί αυτοί θέλουν να βοηθήσουν περισσότερο τη Ρωσία από ό,τι εμάς», πρόσθεσε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους.

Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, 52 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 109 τραυματίστηκαν στην πυραυλική επίθεση στην Κραματόρσκ, που έπληξε σιδηροδρομικό σταθμό όπου περίμεναν συρμούς για να φύγουν κάπου 4.000 άνθρωποι.

Το Κίεβο κατηγορεί τις δυνάμεις της Μόσχας για την επίθεση. Η Μόσχα το διαψεύδει. Αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας τόνισε στο πρακτορείο ειδήσεων RIA ότι το είδος του όπλου που έπληξε τον σιδηροδρομικό σταθμό χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τον ουκρανικό στρατό και ότι δεν είχε οριστεί κανένας στόχος για τον ρωσικό στρατό στην Κραματόρσκ χθες.

Ο κυβερνήτης της περιοχής Πάβλο Κιριλένκο δήλωσε πως η επίθεση έγινε με βαλλιστικό πύραυλο μικρού βεληνεκούς Tochka U, όπλο διασποράς. Η Ρωσία αρνείται πως χρησιμοποιεί τέτοιους πυραύλους, απαγορευμένους δυνάμει διεθνούς σύμβασης του 2008, στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ αντέτειναν πως δεν πιστεύουν «την άρνηση των Ρώσων πως ευθύνονται».

Ο πρόεδρος Ζελένσκι χαιρέτισε τη βούληση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προσφέρει οικονομική και τεχνική υποστήριξη στην έρευνα και τεκμηρίωσης των ρωσικών εγκλημάτων στην Ουκρανία.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε επίσης πως θα υποστηρίξει την έρευνα για την επίθεση στην Κραματόρσκ.

Πόλεμος στην Ουκρανία

Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Υπόσχεται απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι διαβεβαίωσε ότι οι απαντήσεις της κυβέρνησής του στο ερωτηματολόγιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αποτελεί βάση για την έναρξη διαδικασίας ένταξης μιας χώρας θα σταλούν μέσα σε μια εβδομάδα.

«Η κυβέρνησή μας θα ετοιμάσει τις απαντήσεις (…) πολύ γρήγορα, πιστεύω μέσα σε μία εβδομάδα», ανέφερε ο αρχηγός του κράτους στο βραδινό διάγγελμά του.

Το ερωτηματολόγιο επέδωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά την επίσκεψή της χθες στο Κίεβο. Η Ουκρανία υπέβαλε αίτημα ένταξης στην ΕΕ αμέσως μετά την έναρξη της ρωσικής επίθεσης την 24η Φεβρουαρίου. Η Κομισιόν το εξετάζει.

Η ένταξη μιας χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι συνήθως εξαιρετικά περίπλοκη διαδικασία, με πολυετή διάρκεια, ακόμη κι αν η Κομισιόν εκφράσει θετική γνώμη. Ωστόσο η κυρία φον ντερ Λάιεν υποσχέθηκε χθες ταχείες διαδικασίες.

Ο κ. Ζελένσκι τόνισε ότι δεν έχει καμία αμφιβολία πως η διαδικασία θα είναι επιτυχής και η Ουκρανία θα γίνει κράτος μέλος της ΕΕ. «Είμαι πεπεισμένος ότι είμαστε επιτέλους κοντά στην πραγμάτωση του στόχου μας εδώ και πολύ καιρό», είπε.

Συνδιάλεξη των προέδρων των ΗΠΑ και της Νότιας Αφρικής

Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόσα συζήτησε τηλεφωνικά χθες Παρασκευή με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, την επομένη της ψηφοφορίας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ που ενέκρινε απόφαση για την αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η Νότια Αφρική, η κυβέρνηση της οποίας επικρίνεται διότι αρνείται να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ήταν ανάμεσα στις 58 χώρες οι οποίες επέλεξαν την αποχή στην ψηφοφορία αυτή.

Ήταν η τρίτη φορά που η Νότια Αφρική απείχε σε ψηφοφορίες επί σχεδίων αποφάσεων για τον πόλεμο.

Ο κ. Ραμαφόσα ανέφερε μέσω Twitter αργά χθες βράδυ πως είχε μια «παραγωγική» συζήτηση με τον κ. Μπάιντεν.

«Ανταλλάξαμε απόψεις για τη σύρραξη στην Ουκρανία και συμφωνήσαμε πως είναι ανάγκη να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός και να γίνει διάλογος ανάμεσα στην Ουκρανία και στη Ρωσία», ανέφερε ο νοτιοαφρικανός πρόεδρος.

Νοτιοαφρικανικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι την πρωτοβουλία για τη συνδιάλεξη ανέλαβε ο κ. Μπάιντεν.

Προχθές Πέμπτη, ο κ. Ραμαφόσα καταφέρθηκε εναντίον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, επαναλαμβάνοντας την άποψή του ότι δεν είναι αντιπροσωπευτικό.

«Η τρέχουσα σύνθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών είναι ξεπερασμένη και μη αντιπροσωπευτική», δήλωσε. «Θέτει σε μειονεκτική θέση τις χώρες με αναπτυσσόμενες οικονομίες», πρόσθεσε.

Η Νότια Αφρική διατηρεί αδέσμευτη θέση για τον πόλεμο στην Ουκρανία, τάσσεται υπέρ των διαπραγματεύσεων που χαρακτηρίζει την καλύτερη επιλογή για να τερματιστεί η σύρραξη, αψηφώντας την αγανάκτηση της Δύσης.

Σε ανακοίνωση Τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο για τη χθεσινή συνδιάλεξη, αναφέρεται ότι ο Τζο Μπάιντεν και ο Σίριλ Ραμαφόσα συζήτησαν τον αντίκτυπο της σύρραξης στην Ουκρανία στις τιμές των πρώτων υλών, τις αλυσίδες εφοδιασμού και τη διατροφική ασφάλεια στην Αφρική.

Χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες στα όρια του Χαρκόβου

Χιλιάδες επιπλέον Ρώσοι στρατιωτικοί συγκεντρώνονται στα όρια της ουκρανικής πόλης του Χαρκόβου, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Ο αριθμός των τακτικών μονάδων του ρωσικού στρατού κοντά στην πόλη Μπελγκορόντ, λίγες δεκάδες χιλιόμετρα από τα σύνορα των δύο κρατών, αυξήθηκε από τις 30 στις 40, είπε ο αξιωματούχος χθες βράδυ. Δεν προσδιόρισε τον αριθμό των επιπλέον στρατιωτικών, είπε πάντως ότι τα ρωσικά τάγματα συνήθως αποτελούνται από 600 ως 1.000 στρατιώτες.

Ο ρωσικός στρατός συγκεντρώνει δυνάμεις για να ξεκινήσει επιχείρηση για την κατάληψη της περιοχής Ντονμπάς, εκτίμησε ο αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.

Το Χάρκοβο (βορειοανατολικά) βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τα σύνορα. Κατά το Πεντάγωνο, η Μόσχα σκοπεύει να κινητοποιήσει πάνω από 60.000 στρατιωτικούς.

Ωστόσο, καθώς το Ντονμπάς το γνωρίζουν καλά τόσο οι ουκρανικές όσο και οι ρωσικές δυνάμεις, καθώς στην περιοχή αυτή διεξάγονται εχθροπραξίες από το 2014, οι μάχες θα είναι σφοδρές, προεξόφλησε ο αμερικανός αξιωματούχος.

Η φάση αυτή του πολέμου «μπορεί να είναι πολύ αιματηρή και πολύ άσχημη», προειδοποίησε.

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κέρμπι αναφέρθηκε σε πληροφορίες περί επιστράτευσης χιλιάδων εφέδρων για να ενισχύσουν τις μονάδες του ρωσικού στρατού στα σύνορα με το Ντονμπάς, μετά τις βαριές απώλειες που υπέστησαν στην Ουκρανία.

Βρετανία: Η Ρωσία συνεχίζει να πλήττει αμάχους στην Ουκρανία

Η Ρωσία συνεχίζει να πλήττει αμάχους στην Ουκρανία, όπως αυτοί που σκοτώθηκαν χθες, Παρασκευή, από την πυραυλική επίθεση σε σιδηροδρομικό σταθμό του Κραματόρσκ στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία πληροφοριών του βρετανικού στρατού.

«Οι ρωσικές επιχειρήσεις εξακολουθούν να επικεντρώνονται στην περιοχή Ντονμπάς, τη Μαριούπολη και την Μικολάγιφ, υποστηριζόμενες από συνεχείς εκτοξεύσεις πυραύλων κρουζ στην Ουκρανία από τις ρωσικές δυνάμεις του πολεμικού ναυτικού», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας.

Η ουκρανική αντίσταση εξακολουθεί να αποτρέπει τις φιλοδοξίες της Ρωσίας να εγκαθιδρύσει χερσαίο διάδρομο ανάμεσα στην Κριμαία και το Ντονμπάς, επισημαίνει επίσης το βρετανικό υπουργείο Άμυνας στην ανακοίνωσή του.

Το Reuters δεν έχει κατορθώσει μέχρι στιγμής να επαληθεύσει από ανεξάρτητη πηγή τις πληροφορίες αυτές.

Συμφωνήθηκε να ανοίξουν σήμερα 10 ανθρωπιστικοί διάδρομοι

Δέκα ανθρωπιστικοί διάδρομοι συμφωνήθηκε να ανοίξουν σήμερα για την απομάκρυνση αμάχων από περιοχές της Ουκρανίας που πολιορκούνται από τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

Στους διαδρόμους που προγραμματίζεται να ανοίξουν σήμερα περιλαμβάνεται ένας για την απομάκρυνση με ιδιωτικά μέσα μεταφοράς ανθρώπων από την Μαριούπολη, πρόσθεσε η Βερεστσούκ.

Παράλληλα ο περιφερειάρχης της Λουχάνσκ Σέρχι Γκαϊντάι υπογράμμισε σήμερα ότι υπάρχει ανάγκη να απομακρυνθούν κι άλλοι άμαχοι από την περιφέρεια αυτή καθώς έχουν αυξηθεί οι βομβαρδισμοί τις τελευταίες μέρες και στην περιοχή καταφτάνουν περισσότερες ρωσικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με τον ίδιο, περίπου το 30% του κόσμου παραμένει σε οικισμούς σε όλη την περιφέρεια και τους έχει ζητηθεί να απομακρυνθούν.

«Αυτοί (οι Ρώσοι) συγκεντρώνουν δυνάμεις για μια επίθεση και βλέπουμε ότι ο αριθμός των βομβαρδισμών έχει αυξηθεί», σημείωσε ο Γκαϊντάι σε δηλώσεις που έκανε στο δίκτυο της δημόσιας τηλεόρασης.

Μόσχα: Κατηγορεί το Youtube ότι μπλόκαρε τον λογαριασμό του Κοινοβουλίου

Ρώσοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν σήμερα την υπηρεσία βίντεο Youtube, που ανήκει στον αμερικανικό κολοσσό Google, ότι μπλόκαρε τον λογαριασμό της Κρατικής Δούμας, της κάτω βουλής του ρωσικού Κοινοβουλίου, «Douma-TV» και υποσχέθηκαν ότι θα υπάρξουν αντίποινα.

Ο πρόεδρος της Δούμας, Βιτσισλάβ Βολόντιν, δήλωσε πως η Ουάσινγκτον παραβιάζει με αυτό τον τρόπο «τα δικαιώματα των Ρώσων», ενώ η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας. Μαρία Ζαχάροβα, είπε πως το Youtube «υπέγραψε την καταδίκη του». Δημοσιογράφοι του AFP διαπίστωσαν πως ο εν λόγω λογαριασμός δεν ήταν προσβάσιμος στην πλατφόρμα σήμερα το πρωί.

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν αποθήκη πυρομαχικών σε ουκρανική αεροπορική βάση

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν αποθήκη πυρομαχικών στην αεροπορική βάση των ουκρανικών δυνάμεων στο Μιρχορόντ, στην κεντρική Ουκρανία, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Στην επίθεση αυτή καταστράφηκαν επίσης ένα μαχητικό MiG-29 των ουκρανικών αεροπορικών δυνάμεων και ένα ελικόπτερο Mi-8 στην βάση αυτή που βρίσκεται στην περιφέρεια Πολτάβα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ.