Ο ανταγωνισμός στις κεφαλαιαγορές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων θερμαίνεται καθώς το Ντουμπάι προσπαθεί να «αναζωογονήσει» το ταλαιπωρημένο χρηματιστήριό του με μαζικές αρχικές δημόσιες εγγραφές. Το Εμιράτο που αποτελεί και εμπορικό κόμβο της περιοχής σχεδιάζει να ιδιωτικοποιήσει 10 κρατικές εταιρείες, εισάγοντας ορισμένες από τις μετοχές τους στο εγχώριο χρηματιστήριο σε μια προσπάθεια να ανταγωνιστεί με επιτυχία την αγορά του γειτονικού Άμπου Ντάμπι και της περιφερειακής δύναμης Σαουδικής Αραβίας.
Kεφαλαιαγορές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων – Γράφει η Ειρήνη Θεοφανίδου
Οι αξιωματούχοι ελπίζουν επίσης να δημιουργήσουν περισσότερη ρυθμιστική εποπτεία εντός του Ντουμπάι, ενισχύοντας κυρίως τη… «διαφάνεια». Οι κινήσεις αυτές έρχονται ύστερα από αρκετά «αδύναμα» χρόνια για τις μετοχές στο Ντουμπάι οι οποίες απέτυχαν να επαναπροσεγγίσουν τα «ιλιγγιώδη» ύψη που είχαν αγγίξει στα μέσα τις δεκαετίας του 2000.
Το χρηματιστήριο, το οποίο η κυβέρνηση του Εμιράτου ξεκίνησε με τραπεζικό δάνειο $14 εκατ. το 2000, κατάφερε μέσα σε μισή δεκαετία να εκτοξεύσει την συνολική του κεφαλαιοποίηση στα $120 δισ. δηλαδή τρεις φορές το μέγεθος του ΑΕΠ του Ντουμπάι εκείνη την εποχή.
Ωστόσο, η αγορά της περιοχής που τροφοδοτείται από ακίνητα κατέρρευσε στη συνέχεια υπό το βάρος της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης (2007-2009) και παρέμεινε υποτονική από τότε που οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν αισθητά το 2014.
Συγχώνευση αγορών
Ένας δείκτης που παρακολουθεί τις κρατικές μετοχές (σε ντιρχάμ) υποχώρησε περίπου 2/3 στα 16 χρόνια μεταξύ του υψηλού ρεκόρ του Νοεμβρίου 2005 και του περασμένου μήνα. Αντίθετα ο αντίστοιχος δείκτης που παρακολουθεί τις μετοχές στο χρηματιστήριο του Άμπου Ντάμπι (μια αγορά που ήταν «κοιμισμένη» για αρκετά χρόνια) ενισχύθηκε περίπου κατά 2/5 το εξεταζόμενο διάστημα.
Η αγορά του Άμπου Ντάμπι διαθέτει επίσης 10 φορές μεγαλύτερη ρευστότητα από το χρηματιστήριο του Ντουμπάι όσον αφορά στη μέση ημερήσια αξία των συναλλαγών.
Τα μακροχρόνια σχέδια για «γάμο» μεταξύ των κεφαλαιαγορών του Ντουμπάι και του Άμπου Ντάμπι παραμένουν στο… συρτάρι καθώς ως φαίνεται το πρώτο εκ των Εμιράτων έχει πολύ δρόμο να διανύσει ακόμη αφού οι γύρω αγορές έχουν αναπτυχθεί και η πόλη – κράτος αντιμετώπισε πρόσφατα ένα κύμα διαγραφών από εταιρείες που συνδέονται με την κυβέρνηση όπως η DPWorld και η Emaar Mall με εγκρίσεις που δόθηκαν για τον ιδιωτικό όμιλο ακινήτων Damac να ακολουθήσει το παράδειγμά τους.
Ωστόσο, η κεφαλαιαγορά στο Ντουμπάι ενέκρινε ένα σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων εταιριών σε μια προσπάθεια να διπλασιάσει το χρηματιστήριο την κεφαλαιοποίησή του σε περίπου $820 δισ. Δεδομένου ότι αυτά τα φιλόδοξα σχέδια ανακοινώθηκαν για πρώτη φορά στις αρχές Νοεμβρίου, ο γενικός δείκτης του χρηματιστηρίου έχει «σκαρφαλώσει» κατά περίπου 1/10 προσθέτοντας ένα ακόμη «λιθαράκι» στο ήδη βελτιωμένο κλίμα για την ανάκαμψη της οικονομίας του Εμιράτου παρά τους περιορισμούς που έφερε η πανδημία του κορωνοϊού.
Η αυξανόμενη μετανάστευση και η φιλοξενία στο Ντουμπάι της καθυστερημένης παγκόσμιας έκθεσης Expo 2020, η οποία θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο, συνέβαλαν στην ενίσχυση του ΑΕΠ. Τον Σεπτέμβριο, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το Ντουμπάι αναμενόταν να σημειώσει οικονομική ανάπτυξη 3,1% το 2021, ακολουθούμενη από ανάπτυξη 3,4% το 2022.
Τα επόμενα βήματα
Προς το παρόν η αγορά προχωρά με την διάθεση μετοχών της Dewa «Dubai Electricity and Water Authority» επιδιώκοντας να συγκεντρώσει 100 δισ. ντιρχάμ ή και περισσότερο καθώς και την δημιουργία ενός ταμείου ύψους 2 δισ. ντιρχάμ.
Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων στόχος είναι να δοθεί κάποια αξία στους επενδυτές για να διασφαλίσουν επιτυχημένες μελλοντικές εισαγωγές και να χτίσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στην χρηματιστηριακή αγορά του Εμιράτου.
«Η εισαγωγή της Dewa στο χρηματιστήριο είναι ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός σε μια τόσο αναγκαία καμπάνια για την αναζωογόνηση των εγχώριων κεφαλαιαγορών», δήλωσε ο Tarek Fadlallah, διευθύνων σύμβουλος της Nomura Asset Management στη Μέση Ανατολή. «Θα δώσει τον τόνο για το πώς μπορεί να γίνουν αντιληπτές οι περαιτέρω καταχωρίσεις, ιδιαίτερα από επιφυλακτικούς επενδυτές». «Η εισαγωγή της Dewa στο χρηματιστήριο είναι ένα τεράστιο βήμα σε μια τόσο αναγκαία στιγμή για την αναζωογόνηση των κεφαλαιαγορών της περιοχής», δήλωσε ο Tarek Fadlallah, διευθύνων σύμβουλος της Nomura Asset Management για τη Μέση Ανατολή. «Θα δώσει τον τόνο για το πώς μπορεί να γίνουν αντιληπτές οι περαιτέρω εισαγωγές, ιδιαίτερα από επιφυλακτικούς επενδυτές» επισημαίνει ο ίδιος.
Η Tecom, μια εταιρία διαχείρισης επιχειρηματικών πάρκων της Dubai Holding, η οποία ανήκει στον ηγεμόνα Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ρασίνταλ -Μακτούμ, είναι επίσης έτοιμη να εισαχθεί στο χρηματιστήριο, δήλωσαν τραπεζικές πηγές. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης σχέδια για την ιδιωτικοποίηση μέρους της Salik, συστήματος διοδίων στους αυτοκινητοδρόμους.
Παράλληλα, θυγατρικές του κορυφαίου αεροπορικού ομίλου Emirates θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε ΙΡΟ, λένε οι ίδιες πηγές. Αυτές περιλαμβάνουν τις επιχειρήσεις εμπορευμάτων της αεροπορικής εταιρίας, τον βραχίονα υπηρεσιών εδάφους dnata και το πρόγραμμα αφοσίωσης Skywards.
Το Duty Free του αεροδρομίου του Ντουμπάι αναφέρεται επίσης συχνά ως πιθανό σενάριο παρουσίας στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Η DP World, η κρατική εταιρία λιμένων και logistics, είναι μια ακόμη γνωστή παγκόσμια εταιρία με 137 νομικές οντότητες, που εκτείνεται από τερματικά εμπορευματοκιβωτίων έως επιχειρηματικά πάρκα και θαλάσσιες υπηρεσίες.
Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι η νέα στρατηγική για τις κεφαλαιαγορές εφαρμόζεται από μια επιτροπή με επικεφαλής τον γιο του Σεΐχη Μακτούμ μπιν Μοχάμεντ αλ-Μακτούμ, αναπληρωτή κυβερνήτη του Ντουμπάι και υπουργό Οικονομικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.