Μια τεράστια βίλα στη Ρώμη, εντός της οποίας βρίσκεται η μοναδική τοιχογραφία που φιλοτέχνησε ποτέ ο Καραβάτζιο, διατίθεται προς πώληση έναντι σχεδόν €500 εκατ.

Το έργο, που έχει πλάτος 2,75 μέτρων και απεικονίζει τον Δία, τον Κρόνο και τον Πλούτωνα, φιλοτεχνήθηκε κατόπιν παραγγελίας του Καρδινάλιου Φρανσέσκο Μαρία Ντελ Μόντε το 16ο αιώνα και κοσμεί την οροφή του εργαστηρίου αλχημείας που διατηρούσε στην Βίλα Aurora.

Η Βίλα Aurora, με τα πανύψηλα τείχη της, βρίσκεται κοντά στη Via Veneto στο κέντρο της Ρώμης και είναι το μόνο κτίσμα που σώζεται από ένα θέρετρο που είχε δημιουργήσει ο καρδινάλιος.
«Ο Ντελ Μόντε αγόρασε ιδιοκτησία εδώ, την οποία αναδόμησε πριν παραγγείλει από τον Καραβάτζιο να φιλοτεχνήσει αυτή την τοιχογραφία στο εργαστήριό του, που δεν ήταν παρά ένα μικρό δωμάτιο», εξηγεί στον Guardian ο Αλεσάντρο Τσουκάρι, ένας καθηγητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Sapienza στη Ρώμη, που επέβλεψε την εκτίμηση της αξίας της τοιχογραφίας. «Πρόκειται για ένα μοναδικό έργο, το οποίο είναι δύσκολο να τιμολογηθεί, καθώς πρόκειται για τη μοναδική τοιχογραφία που φιλοτέχνησε ποτέ ο Καραβάτζιο και επομένως δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης».

Ο Τσουκάρι εκτίμησε πως η τοιχογραφία, την οποία φιλοτέχνησε ο Καραβάτζιο όταν ακόμη διένυε τη δεκαετία των 20, δεν κοστίζει λιγότερα από €310 εκατ. Ολόκληρη η ιδιοκτησία πρόκειται να διατεθεί σε πλειστηριασμό στις 18 Ιανουαρίου, με την τιμή έναρξης να έχει οριστεί στα €471 εκατ.

Το κτίριο περιλαμβάνει επίσης δωμάτια με νωπογραφίες του ζωγράφου του μπαρόκ, Γκουερτσίνο, που τις φιλοτέχνησε για την οικογένεια Λουντοβίσι, ευγενείς με στενούς δεσμούς με τον παπισμό, που αγόρασαν τη βίλα από τον Ντελ Μόντε.

Η πώληση της Βίλα Aurora αποτελεί την κατάληξη μιας μακροχρόνιας διαμάχης μεταξύ των κληρονόμων του ιδιοκτήτη της, Πρίγκιπα Νικολό Μποντσομπάνι Λουντοβίσι, το 2018.

«Υπάρχουν κι άλλα δωμάτια με εντυπωσιακό διάκοσμο, όμως τα πιο σημαντικά έργα είναι εκείνα του Καραβάτζιο και του Γκουερτσίνο», τονίζει στον Guardian ο Τσουκέρι. «Πρόκειται για ένα μέρος που όμοιό του δεν υπάρχει σε όλο τον κόσμο».

Η ιδιοκτησία είναι γεμάτη και με άλλα κειμήλια, παρά το γεγονός ότι δεκάδες αρχαία αγάλματα που υπήρχαν στο εσωτερικό της πλέον εκτίθενται στο Εθνικό Ρωμαϊκό Μουσείο, αφότου αγοράστηκαν από το ιταλικό κράτος.

Επειδή το κτίριο προστατεύεται από το υπουργείο πολιτισμού, από τη στιγμή που θα συμφωνηθεί ο πλειοδότης του πλειστηριασμού, το ιταλικό κράτος θα έχει τη δυνατότητα να αγοράσει το κτίριο στην ίδια τιμή.

«Το κράτος θα έχει το δικαίωμα να το αγοράσει. Το θέμα είναι αν θα είναι σε θέση να πληρώσει ένα τόσο μεγάλο ποσό», εξηγεί ο Τσουκέρι.

Όποιος αγοράσει το κτίριο θα πρέπει να διαθέσει άλλα €11 εκατ. για την αποκατάστασή του.

Η Βίλα Aurora δεν είναι ανοιχτή σε επισκέψεις τουριστών. Μέχρι το 2019 υπήρχε η δυνατότητα επίσκεψης στη βίλα και τους κήπους της μόνο στο πλαίσιο ιδιωτικής ξενάγησης, που λάμβανε χώρα μια φορά το μήνα.