Toυς αγώνες δρόμου που έκανε ο αλησμόνητος Θανάσης Βέγγος στις ταινίες του, θυμίζουν τις τελευταίες μέρες τα τρεχάματα που σημειώνονται στα γραφεία εκατοντάδων επενδυτών ΑΠΕ. Κάποιοι μάλιστα όπως μαθαίνω δεν θα πάνε ούτε διακοπές.

Ο λόγος; Ετοιμάζουν μέσα στο κατακαλόκαιρο πλήρεις και οριστικούς φακέλους  για όρους σύνδεσης σε αιολικά και φωτοβολταϊκά κυρίως, ώστε  στο επόμενο εξάμηνο να έχουν υποβάλει σε ΔΕΔΔΗΕ ή ΑΔΜΗΕ τις ολοκληρωμένες προτάσεις τους.

Αν δεν το κάνουν ή κυρίως αν δεν προλάβουν, θα πρέπει σύμφωνα με τα καινούργια ισχύοντα,  να καταθέσουν την  εγγυητική επιστολή που προβλέπεται.

Μάλιστα αυτή η εγγυητική είναι αρκετά «τσουχτερή» και φτάνει τα 35.000 ευρώ ανά Μεγαβάτ, ενώ από αυτήν απαλλάσσονται μόνο οι υποψήφιοι σταθμοί ισχύος μικρότερης του 1 Μεγαβάτ, οι στρατηγικές επενδύσεις, και τα έργα ΟΤΑ, ιδρυμάτων και νομικών προσώπων κοινωφελούς σκοπού.

Καταλαβαίνετε πως για 20 Μεγαβάτ που είναι συνηθισμένο μέγεθος ο υποψήφιος θα πρέπει να βγάλει εγγυητική 700.000 ευρώ, καθόλου ευκαταφρόνητο ποσόν.

Με δεδομένο ότι πολλοί υποψήφιοι τα είχαν φορτώσει στον κόκορα που λένε και δεν περίμεναν αυτή την εξέλιξη και επίσης με δεδομένο ότι ένας πλήρης φάκελος χρειάζεται 3-5 μήνες για να είναι άψογος, τότε αντιλαμβάνεστε το «τρεχάτε ποδαράκια μου»…