Οι Αμερικανοί και οι Ιάπωνες παίρνουν πολύ λιγότερη άδεια από την εργασία τους – αλλά οι Ευρωπαίοι λένε ότι στερούνται περισσότερο τις διακοπές.

Σχεδόν δύο στους τρεις εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο «στερούνται διακοπές», σύμφωνα με μια νέα έκθεση που δημοσιεύτηκε από την Expedia.

Ωστόσο, η έκθεση δείχνει ότι το συναίσθημα της αδικίας είναι υψηλότερο μεταξύ των πολιτισμών που παίρνουν τις περισσότερες ημέρες άδειας.

Περίπου το 84% των Γερμανών και το 69% των Γάλλων ερωτηθέντων δήλωσαν ότι αισθάνονται ότι δεν έχουν αρκετό ελεύθερο χρόνο, σύμφωνα με την «Έκθεση Στέρησης Διακοπών» της Expedia. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι οι ερωτηθέντες και από τις δύο χώρες έκαναν τις περισσότερες ημέρες διακοπών — 27 ημέρες και 29 ημέρες, αντίστοιχα.

Η έρευνα με περισσότερους από 11.500 εργαζομένους έδειξε ότι οι Αμερικανοί παίρνουν το λιγότερο χρόνο άδειας ετησίως (11 ημέρες), ακολουθούμενοι από την Ιαπωνία (12 ημέρες). Ωστόσο, μόνο το 53% των Ιαπώνων δήλωσαν ότι αισθάνονται «στερημένες διακοπές» σε σύγκριση με το 65% των Αμερικανών, έδειξε.

Η έρευνα – η 24η ετήσια έκθεση της Expedia για το θέμα – δείχνει ότι ενώ τα ποσοστά στέρησης διακοπών έχουν μειωθεί σε πολλά μέρη του κόσμου, το συναίσθημα στερήσεως διακοπών βρίσκεται σε υψηλό 11 ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες, σημειώνει το CNBC.

Τι συμβαίνει στη Γαλλία και τη Γερμανία; Η έκθεση της Expedia υποδεικνύει ότι το αίσθημα «στερήσεων διακοπών» έχει να κάνει λιγότερο με τον πραγματικό χρόνο που παίρνει κάποιος και περισσότερο με πολιτιστικά ήθη γύρω από τη δουλειά και τον ελεύθερο χρόνο.

«Οι Γάλλοι θεωρούν στη συντριπτική τους πλειοψηφία το ρεπό ως βασικό, θεμελιώδες δικαίωμα, ενώ οι Αμερικανοί φαίνεται ότι το αντιμετωπίζουν ως ένοχη ευχαρίστηση», δήλωσε η Κρίστι Χάντσον, επικεφαλής δημοσίων σχέσεων της Expedia στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Γι’ αυτό ούτε ένας μήνας δεν φαίνεται αρκετός για τον μέσο Γάλλο εργάτη».

Μεταξύ των Γερμανών, ωστόσο, μόνο το 42% δήλωσε ότι αισθάνεται ότι οι εργοδότες τους υποστηρίζουν να κάνουν τις διακοπές τους, το χαμηλότερο ποσοστό σε όλες τις αγορές, επεσήμανε η Χάντσον.

Χαμένες μέρες διακοπών

Παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι δήλωσαν ότι αισθάνονται στέρηση διακοπών, οι ερωτηθέντες από σχεδόν κάθε τοποθεσία παραδέχθηκαν ότι άφησαν να λήξει μέρος της ετήσιας άδειας τους.

Οι Αμερικανοί, από την άλλη πλευρά, τείνουν να εξοικονομούν χρόνο για ένα μεγάλο ετήσιο ταξίδι, γεγονός που σχετίζεται με το γιατί τείνουν να αφήνουν κάποια ετήσια άδεια να μείνει αχρησιμοποίητη.

Μεταξύ των Αμερικανών που άφησαν μέρος της άδειας τους στο τραπέζι το 2023, περισσότεροι από τους μισούς ανέφεραν ότι ήταν επειδή «η ζωή τους είναι πολύ απασχολημένη για να προγραμματίσεις ή να πας διακοπές.

Επιπλέον, οι Αμερικανοί δεν δίνουν προτεραιότητα στην ξεκούραση και τη χαλάρωση κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους όπως οι άλλες εθνικότητες, σύμφωνα με την έκθεση. Μόνο το 61% ανέφερε ότι το έκανε «ενώ είναι ο νούμερο ένα στόχος για το 84% των Ιαπώνων ταξιδιωτών», σύμφωνα με την έκθεση της Expedia.

Διαβάστε ακόμη