«Ο άντρας με τα 1000 παιδιά» είναι το ανατριχιαστικό ντοκιμαντέρ του Netflix για έναν serial δότη σπέρματος και τις ανεξέλεγκτες δωρεές που έκανε.

Ποιος είναι ο «άντρας με τα 1000 παιδιά»

Το ντοκιμαντέρ επικεντρώνεται στον Τζόναθαν Τζέικομπ Μέιγιερ, έναν νεαρό από τη Δανία που αποφάσισε να γίνει δωρητής σπέρματος. Ο Μέιγιερ όμως το… παράκανε, αγνοώντας τη νομοθεσία.

Το ντοκιμαντέρ του Netflix παρακολουθεί τις ιστορίες των γυναικών από τα χαρμόσυνα νέα της εγκυμοσύνης μέχρι την αποκάλυψη της φρίκης, τη συγκέντρωση των θυμάτων και την δικαστική υπόθεση που φέρνει τον Τζόναθαν Τζέικομπ Μέιγιερ αντιμέτωπο με πρόστιμο 100.000 ευρώ για κάθε μία από τις περιπτώσεις.

Φαινόταν ένας ευγενικός άνθρωπος που απλώς ήθελε να βοηθήσει μέχρι που αποκαλύφθηκε ότι ήταν εθισμένος να δίνει το σπέρμά του, είχε βάλει μάλλον στόχο να γίνει viral κι έγινε ο απόλυτος εφιάλτης για χιλιάδες γυναίκες που ήθελαν να γίνουν μητέρες.

Πώς αποκαλύφθηκε η δράση του

Ακόμα κι όταν έψαχνε στο Διαδίκτυο για δότη σπέρματος, η Βανέσα ήθελε τα παιδιά της να γνωρίσουν τον πατέρα τους. Το 2015, ήταν 34 ετών, δεν είχε βρεθεί ο κατάλληλος σύντροφος και η θεραπεία γονιμότητας «θα με είχε οδηγήσει στη χρεωκοπία» λέει.

Ένας ιστότοπος που απαριθμούσε δεκάδες Ολλανδούς πρόθυμους να δωρίσουν σπέρμα ιδιωτικά, φάνηκε να απαντά στις προσευχές της. Αν και δεν είχαν αναρτηθεί φωτογραφίες, ένα προφίλ τράβηξε το ενδιαφέρον της Βανέσα.

Ο άνδρας, με το όνομα Τζόναθαν, είχε γράψει ότι θέλει να δωρήσει σπέρμα μετά τον αγώνα που έκανε ένα φιλικό του ζευγάρι να συλλάβει. «Θέλει να βοηθήσει», σκέφτηκε η Βανέσα.

Θέλησε να τον δει και εμφανισιακά και το αποτέλεσμα την χαροποίησε ιδιαίτερα. Ήταν όμορφος, με μπλε μάτια και υπέροχες μακριές ξανθές μπούκλες. Το πιο σημαντικό για εκείνη ήταν ότι ανοιχτός στο να έχει μια σχέση με τους απογόνους του.

Σύμφωνα με την ολλανδική νομοθεσία, τα παιδιά που έχουν συλληφθεί με δότη μπορούν να μάθουν την ταυτότητά του μόνο όταν γίνουν 16 ετών.

«Ήθελε να ασχολείται κάπως με τα παιδιά, να ξέρει πώς τα πάνε. Ήθελα πραγματικά να το έχουν αυτό τα παιδιά μου».

Λίγο μετά τη γέννηση της κόρης της το 2015, η Βανέσα βρέθηκε αντιμέτωπη με μία τρομερή ανακάλυψη στο Facebook. Ο Jonathan Jacob Meijer ήταν ένας serial δωρητής σπέρματος και η κόρη της είχε τουλάχιστον 100 ετεροθαλή αδέλφια.

«Ήθελαν να τον σταματήσουν»

Πέρυσι ο Μέιγιερ διατάχθηκε από ολλανδικό δικαστήριο να σταματήσει, αφού διαπιστώθηκε ότι είχε γίνει πατέρας 600 παιδιών στην Ολλανδία από το 2007. Ορισμένες μητέρες των παιδιών του- με έδρα μέχρι και την Αυστραλία- πιστεύουν ότι ο πραγματικός αριθμός μπορεί να ξεπερνά τα 1.000 παιδιά.

Επιπλέον, δεν πιστεύουν ότι ο Μέιγιερ έχει σταματήσει. Η σειρά, εστιάζει στις γυναίκες που εξαπάτησε, στη συμμαχία που έκαναν εναντίον του και στις οικογένειες που αναγκάστηκαν να ζήσουν με τις συνέπειες των πράξεών του.

Η παραγωγός Nάταλι Χιλ ανακάλυψε στην ιστορία το 2020, όταν ο Μέιγιερ είχε ερευνηθεί από τις ολλανδικές αρχές αλλά δεν είχε κατονομαστεί δημόσια. Αφού συνδέθηκε με μια ομάδα από δυνατές μητέρες που είχαν συλλάβει με το σπέρμα του, η Χιλ πέρασε δύο χρόνια μαζί τους πριν συναντήσουν τον σκηνοθέτη Josh Allott. «Είχε μεγάλη σημασία για μένα το γεγονός να γνωρίζουν ότι μπορούσαν να με εμπιστευτούν», λέει.

Κάποιες αποφάσισαν να μην εμφανιστούν στην κάμερα, ενώ σε ορισμένες δόθηκαν ψευδώνυμα. Ήταν μια δύσκολη απόφαση γι’ αυτές να βγουν στη δημοσιότητα, λέει η Χιλ «αλλά ήθελαν να προσπαθήσουν να τον σταματήσουν».

Αυτή η παράξενη και παράλληλα ανησυχητική ιστορία «The Man With 1000 Kids» (Ο άντρας με τα 1000 παιδιά), έκανε πρεμιέρα στις 3 Ιουλίου 2024.

Διαβάστε ακόμη