Ενας ανώνυμος πλειοδότης προσέφερε 19 εκατ. δολάρια για να δειπνήσει παρέα με τον 91χρονο δισεκατομμυριούχο, Γουόρεν Μπάφετ. Η νικητήρια προσφορά στη δημοπρασία του eBay που ολοκληρώθηκε το βράδυ της Παρασκευής, ξεπέρασε κατά πολύ το προηγούμενο ρεκόρ των 4,57 εκατομμυρίων δολαρίων, που κατέβαλε το 2019 ο επιχειρηματίας κρυπτονομισμάτων Τζάστιν Σαν.

Για όσους δεν γνωρίζουν, ο γκουρού των επενδύσεων και μεγαλοεπενδυτής, συγκεντρώνει χρήματα για φιλανθρωπικούς σκοπούς δημοπρατώντας ένα μεσημεριανό γεύμα μαζί του. Τα ετήσια γεύματα, γνωστά με την ονομασία “Power of One”, ξεκίνησαν το 2000 για τη συγκέντρωση χρημάτων για λογαριασμό του Glide, μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, η οποία παρέχει γεύματα και υγειονομική περίθαλψη σε φτωχούς και αστέγους. Η ιδέα συνελήφθη για πρώτη φορά από την αείμνηστη σύζυγο του Μπάφετ, Σούζι, η οποία συμμετείχε εθελοντικά στην οργάνωση.

Ο “Μάντης της Όμαχα”

Αυτή θα είναι η 21η και τελευταία φορά που ο “Μάντης της Όμαχα” δημοπρατεί ένα γεύμα, το οποίο η Glide ονομάζει “μεγάλο φινάλε”. Περισσότερα από 53,2 εκατομμύρια δολάρια έχουν συγκεντρωθεί συνολικά για το Glide όλα αυτά τα χρόνια, με εξαίρεση το 2020 και το 2021, καθώς δεν πραγματοποιήθηκαν δημοπρασίες λόγω της πανδημίας COVID-19.

Μια εκπρόσωπος του eBay είπε ότι το μεσημεριανό γεύμα είναι το πιο ακριβό προϊόν που έχει πωληθεί ποτέ στον ιστότοπο της εταιρείας για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

“Έχω γνωρίσει πολλούς ενδιαφέροντες ανθρώπους από όλο τον κόσμο. Το κοινό χαρακτηριστικό όλων ήταν ότι αισθάνονταν πως τα χρήματα θα δοθούν για καλό σκοπό”, δήλωσε ο Μπάφετ.

Τώρα, όσον αφορά τον νικητή της φετινής δημοπρασίας, μπορεί να καλέσει έως και 7 άτομα για να δειπνήσουν όλοι μαζί με τον Μπάφετ στο Smith & Wollensky στο Μανχάταν. Ο Μπάφετ θα είναι ανοιχτός να τους μιλήσει για οτιδήποτε, εκτός από τα επενδυτικά του σχέδια. Σύμφωνα με προηγούμενους νικητές, η τυπική παραγγελία του Μπάφετ αποτελείται από μια μπριζόλα ψημένη rare και κόκα κόλα με γεύση κεράσι.

Να σημειώσουμε πως ο διευθύνων σύμβουλος της Berkshire Hathaway, ο οποίος θεωρείται ένας από τους πλέον επιτυχημένους επιχειρηματίες και επενδυτές σε παγκόσμια κλίμακα, είναι προβεβλημένος φιλάνθρωπος και έχει υποσχεθεί να δώσει το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας που έχει συσσωρεύσει σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, κυρίως μέσω του ιδρύματος Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς.