“Πανδημία της αδικίας” χαρακτήρισε τον κόβιντ ο θρύλος των επενδύσεων, Γουόρεν Μπάφετ.

Ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Berkshire Hathaway, μιλώντας στο CNBC (δείτε τη συνέντευξη εδώ), τόνισε πως η πανδημία έπληξε δυσανάλογα τον πλανήτη, με τους μικρομεσσαίους να υποφέρουν ή και να καταστρέφονται από τον “αόρατο εχθρό”, την ώρα που οι περισσότεροι ισχυροί και μεγάλες εταιρίες όχι μόνο δεν “ίδρωσαν”, αλλά βγήκαν απρόσμενα κερδισμένοι. Και η κρίση δεν έχει τελειώσει καν…

«Θέλω να πω, όσον αφορά το απρόβλεπτο… ήταν πολύ απρόβλεπτο, αλλά λειτούργησε καλύτερα από τα αναμενόμενα για τους περισσότερους ανθρώπους και τις περισσότερες επιχειρήσεις.
Και απλώς, χωρίς δικό τους λάθος, αποδεκατίζει τους ανθρώπους και τις ελπίδες τους».

Ευκαιρίες εν μέσω πανδημίας

Τον Μάρτιο του 2020, η πανδημία οδήγησε σε διακοπή της οικονομίας των 20 τρισ. δολαρίων.
Χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να κλείσουν τις πόρτες τους, ενώ οι μεγάλοι λιανοπωλητές και οι γίγαντες του ηλεκτρονικού εμπορίου δέχτηκαν αυτούς τους πελάτες. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν για το πρώτο τρίμηνο πέρυσι μειώθηκε κατά 31,4%, το οποίο ήταν άνευ προηγουμένου στη μετά της μεγάλης ύφεσης Αμερική.

Η πανδημία «δεν έχει τελειώσει όμως», είπε ο 90χρονος επενδυτής. Ο Covid δημιούργησε μια «υπέροχη επιτυχία» Για ορισμένες επιχειρήσεις όπως οι έμποροι αυτοκινήτων, η πανδημία έφερε ακόμη και απροσδόκητα κέρδη, δήλωσε ο Τσάρλι Μάγκερ, αντιπρόεδρος της Berkshire. “Δεν δημιούργησε μόνο μια επιστροφή στο φυσιολογικό.

Λόγω του κλεισίματος των εργοστασίων και της παγκόσμιας έλλειψης ημιαγωγών, οι αυτοκινητοβιομηχανίες και οι έμποροι έχουν βιώσει ευρύτερα, αν όχι ρεκόρ, κέρδη. Η Berkshire Hathaway Automotive είναι ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους αντιπροσωπειών στην Αμερική, με περισσότερους από 78 ανεξάρτητους αντιπροσώπους.

Ο όμιλος κατέχει επίσης τις BNSF Railway και NetJets, μια ιδιωτική εταιρεία ναυλωμένων πτήσεων και εταιρειών διαχείρισης αεροσκαφών. «Όλοι οι έμποροι που έχουμε συνεργάτες σε κάθε αντιπροσωπεία, ένιωσαν ειλικρινά ότι θα είχαν πρόβλημα τον Μάρτιο και τον Απρίλιο», δήλωσε ο Μπάφετ.

Θα υπάρξει κι άλλη κρίση

Ο Μπάφετ είπε ότι το μεγαλύτερο μάθημα που έμαθε από την άνευ προηγουμένου πανδημία είναι το πόσο άσχημα μπορεί να είναι ο κόσμος σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που αναμένεται να συμβούν.
«Έμαθα ότι οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν τόσα πολλά όσο νομίζουν ότι ξέρουν.

Αλλά το μεγαλύτερο πράγμα που μαθαίνετε είναι ότι η πανδημία ήταν βέβαιο ότι θα συμβεί και αυτό δεν είναι το χειρότερο που μπορεί να φανταστεί κανείς», δήλωσε ο Μπάφετ. «Η κοινωνία έχει έναν τρομερό χρόνο προετοιμασίας για πράγματα που είναι απομακρυσμένα αλλά είναι πιθανά και θα συμβούν αργά ή γρήγορα».

Η εκτίμηση είναι ότι θα υπάρξει κάποια κρίση, πυρηνική, χημική ή βιολογική, ενώ αυξημένη είναι και η απειλή στον κυβερνοχώρο. Κάθε μία από αυτές έχει τρομερές δυνατότητες», είπε ο Μπάφετ.
«Και κάτι πρέπει να κάνουμε γι’ αυτό, αλλά… δεν είναι κάτι που η κοινωνία φαίνεται ιδιαίτερα ικανή να τις αντιμετωπίσει πλήρως».