Οι δισεκατομμυριούχοι που οι περιουσίες τους είναι συνδεδεμένες με τις εισηγμένες των κρυπτονομισμάτων Coinbase Global και MicroStrategy Inc. έχουν πουλήσει συνολικά μετοχές αξίας σχεδόν 850 εκατ. δολαρίων τους τελευταίους εννέα μήνες.

Ο Michael Saylor, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της MicroStrategy, μιας εταιρείας λογισμικού που έχει επενδύσει στο Bitcoin, πούλησε μετοχές της MicroStrategy αξίας 362 εκατ. δολαρίων από τις αρχές του 2024. Ο Brian Armstrong και ο Fred Ehrsam, συνιδρυτές της Coinbase, του πιο δημοφιλούς ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων στις ΗΠΑ, πούλησαν μετοχές της Coinbase αξίας 216 και 270 εκατ. δολαρίων, αντίστοιχα, από τον περασμένο Νοέμβριο έως τα τέλη Ιουλίου.

Οι πωλήσεις αυτές συνέπεσαν με την άνοδο της τιμής μερικών κρυπτονομισμάτων. Το Bitcoin, το δημοφιλέστερο crypto που οι κινήσεις του είναι οιωνός για τον κλάδο, έφτασε να διαπραγματεύεται στα επίπεδα των 70.000 δολαρίων, υπερδιπλάσια από ό,τι πριν από ένα χρόνο. Η συνολική κεφαλαιοποίηση των κρυπτονομισμάτων ανέρχεται σε περίπου 2,6 τρισ. δολάρια, από 1,1 τρισ. δολάρια πριν έναν χρόνο, σύμφωνα με την CoinGecko.

Εκπρόσωπος της Coinbase και της Armstrong αρνήθηκε να σχολιάσει. Οι Ehrsam και Saylor δεν απάντησαν σε αίτημα του Forbes για σχολιασμό.

Πωλήσεις μετοχών

Ο Saylor, ο οποίος ίδρυσε τη MicroStrategy τη δεκαετία του 1990, πούλησε 390.000 μετοχές τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2024. Ο Saylor απέκτησε αυτές τις μετοχές έναντι 121 δολαρίων έκαστη, ασκώντας ένα δικαίωμα προαίρεσης που είχε λήξει στα τέλη Απριλίου. Πούλησε τις μετοχές με μέση τιμή 1.147 δολάρια. Εξακολουθεί να κατέχει 2 εκατομμύρια μετοχές, ποσοστό 11% της εταιρείας. Ο τίτλος της MicroStrategy έχει διπλασιάσει την αξία του από την αρχή του έτους και έχει κάνει ράλι 300% τους τελευταίους 12 μήνες.

Ο Armstrong, CEO της Coinbase, εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερος μεμονωμένος μέτοχος της εταιρείας με ποσοστό 15%. Οι 1,1 εκατομμύρια μετοχές που πούλησε ο Armstrong από τον Νοέμβριο ήταν κάτω του 4% από το μερίδιό του στην εταιρεία. Είχε ήδη ανακοινώσει τον Οκτώβριο του 2022 ότι σχεδίαζε να πουλήσει μέρος των μετοχών του για να χρηματοδοτήσει μια “επιστημονική έρευνα” και να επενδύσει σε start-ups. Ο Ehrsam, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Coinbase, κατέχει ποσοστό 4% στην εταιρεία. Ο τίτλος της Coinbase έχει αυξηθεί άνω του 50% από την αρχή του έτους και έχει εκτοξευθεί κατά 600% από τα τέλη του 2022. Οι Armstrong και Ehrsam πωλούν επίσης τις μετοχές τους μέσω αυτοματοποιημένων σχεδίων συναλλαγών – προχώρησαν σε αρκετές πωλήσεις τον μήνα από τον περασμένο Νοέμβριο.

Τα έσοδα τριμήνου της MicroStrategy ύψους 115 εκατ. δολαρίων ήταν ελαφρώς μειωμένα σε σχέση με το περσινό α’ τρίμηνο. Αλλά η MicroStrategy κατέχει πλέον 214.278 Bitcoin -αξίας περίπου 15 δισ. δολαρίων- καθιστώντας την εταιρεία έναν από τους μεγαλύτερους μεμονωμένους κατόχους Βitcoin. Τα έσοδα της Coinbase ανήλθαν σε 1,64 δισ. δολάρια το α’ τρίμηνο του 2024, υπερδιπλάσια σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2023.

Η ανάκαμψη της αγοράς ενίσχυσε την αξία των ιδρυτών. Η περιουσία του Armstrong εκτιμάται σε 10,6 δισ. δολάρια, γεγονός που τον καθιστά τον 211ο πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο, σύμφωνα με τη λίστα δισεκατομμυριούχων του Forbes Real Time. Ο Ehrsam αξίζει περίπου 3 δισ. δολάρια.

Ο Saylor αξίζει περίπου 4,9 δισ. δολάρια – μια περιουσία που αποτελείται από το μερίδιο του στη MicroStrategy, τα Bitcoin που κατέχει και τα έσοδα από την πώληση μετοχών της MicroStrategy. “Το Bitcoin είναι το μέλλον του κεφαλαίου, το μέλλον του χρήματος”, διακήρυξε ο Saylor το περασμένο Σαββατοκύριακο στο συνέδριο Bitcoin στο Νάσβιλ. “Μπορεί να έχει νόημα να αποκτήσουμε μερικά”.

Διαβάστε ακόμη: