Η Κίνα φιλοξενεί 16 από τις 20 περιοχές του κόσμου που είναι πιο ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν, με μερικές από τις σημαντικότερες πόλεις στον κόσμο να κινδυνεύουν από την άνοδο της στάθμης του νερού και τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Οι ειδικοί στον τομέα των κλιματικών κινδύνων XDI αξιολόγησαν περισσότερες από 2.639 περιοχές σε όλο τον κόσμο, χρησιμοποιώντας κλιματικά μοντέλα μαζί με δεδομένα καιρού και περιβάλλοντος για να εκτιμήσουν την οικονομική ζημιά που θα μπορούσε να προκαλέσει η αύξηση της θερμοκρασίας έως το 2050.

Η μελέτη βασίζεται σε αύξηση της θερμοκρασίας κατά 3 βαθμούς Κελσίου (5,4 Φαρενάιτ) μέχρι το τέλος του αιώνα, σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο του ΟΗΕ.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι ορισμένες από τις «μηχανές» της παγκόσμιας οικονομίας αντιμετωπίζουν καταστροφικούς κινδύνους, όπως η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, οι πλημμύρες των ποταμών και οι πυρκαγιές, που θα μπορούσαν επίσης να μειώσουν τις τιμές των ακινήτων και να αποτρέψουν τις επενδύσεις, σύμφωνα με την XDI.

«Αισθανόμαστε ήδη τις σημαντικές επιπτώσεις των καιρικών φαινομένων σε όλο τον κόσμο και μόνο αύξηση μπορούμε να περιμένουμε μελλοντικά», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της XDI, Rohan Hamden στους δημοσιογράφους.

«Τέλος, θέλουμε απλώς να διασφαλίσουμε ότι κάθε επενδυτική απόφαση λαμβάνεται με τρόπο ανθεκτικό στο κλίμα».

Γιατί οι Κινέζοι αγοράζουν ακίνητα στην Ελλάδα

Πιο ευάλωτη η Κίνα

Η βιομηχανική κινεζική παράκτια επαρχία Jiangsu, η οποία αντιπροσωπεύει το 1/10 του ΑΕΠ της Κίνας, κατατάχθηκε ως η πιο ευάλωτη περιοχή στον κόσμο, ακολουθούμενη από τη γειτονική Shandong και τη μεγαλύτερη βάση παραγωγής χάλυβα του Hebei.

Η επιρρεπής σε πλημμύρες κεντρική επαρχία Χενάν ήταν τέταρτη στην σχετική λίστα.

Η μετατόπιση της παγκόσμιας παραγωγής στην Ασία έχει οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των επενδύσεων σε υποδομές σε ήδη ευάλωτες περιοχές σε όλη την Κίνα, καθιστώντας την πιο ευαίσθητη στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, είπε ο Hamden.

«Οι επενδύσεις σε υποδομές τείνουν να συγκεντρώνονται σε περιοχές που παραδοσιακά ήταν πολύ υψηλού κινδύνου – δέλτα ποταμών, παράκτιες ζώνες και σχετικά επίπεδες περιοχές», είπε.

ΗΠΑ: Η "ακτινογραφία" της αγοράς εργασίας το 2023

Προβλήματα και στις ΗΠΑ

Η μη κινεζική περιοχή με την υψηλότερη κατάταξη ήταν η Φλόριντα στη 10η θέση, με την Καλιφόρνια 19η και τη Νέα Υόρκη στην 46η.

Εννέα περιοχές από την Ινδία ήταν επίσης στις πρώτες 50, ενώ στην λίστα βρίσκονται και πόλεις του Μπαγκλαντές.

Αν και το κλίμα είναι πιθανό να γίνεται ολοένα και πιο καθοριστικό όταν πρόκειται για την ροή κεφαλαίων, μένει να δούμε αν θα αποτρέψει τις επενδύσεις σε πιο ευάλωτες περιοχές, δήλωσε ο Karl Mallon, συνιδρυτής της XDI.

«Υπάρχουν πολλά να γίνουν για να διερευνηθεί ποιες περιοχές στον κόσμο είναι δυνητικά προσαρμόσιμες και υπερασπιστές και ποιες είναι πιθανώς οι περιοχές που θα δούμε να εγκαταλειφθούν στον χρόνο», είπε.

Σημειώνεται, τέλος, ότι στην Ευρώπη, η περιοχή της Κάτω Σαξονίας της Γερμανίας θεωρείται η πιο ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή.

Η περιφέρεια Βένετο της Ιταλίας, η οποία περιλαμβάνει την πόλη της Βενετίας, κατατάσσεται στην τέταρτη πιο επικίνδυνη περιοχή στην Ευρώπη.

Διαβάστε περισσότερα