Ποιες μάσκες προστατεύουν καλύτερα; Ποιες συνιστούν οι ειδικοί να χρησιμοποιούμε;

Σε αυτό το ερώτημα οι απαντήσεις ήρθαν από τον Θεόδωρο Βασιλακόπουλο, διευθυντή πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, ο οποίος μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων τoυ Mega.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ιατρικές μάσκες είναι αυτές που έχουν φτιαχτεί για να προστατεύουν τον ασθενή και τον γιατρό και είναι οι καταλληλότερες» επεσήμανε ο κος Βασιλακόπουλος.

Υπάρχουν μάσκες υψηλής προστασίας, τις οποίες προτιμούν και πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες που έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και κρατούν το 95-99% των μικρών σωματιδίων.

Υπάρχουν κι οι χειρουργικές μάσκες οι οποίες συγκρατούν το 50% κι οι υφασμάτινες οι οποίες συγκρατούν μικρότερο ποσοστό.

«Είναι άλλο πράγμα η υφασμάτινη που αποτελείται από ένα ύφασμα μόνο και αν νοτίσει χάνει την αποτελεσματικότητά της κι άλλο η υφασμάτινη μάσκα που αποτελείται από τρία στρώματα διαφορετικά υφάσματα το καθένα, ώστε να έχουν διαφορετικές ιδιότητες που είναι πιο αποτελεσματική.

Αν έχω τη δυνατότητα να αγοράζω χειρουργικές ή ακόμα καλύτερα μάσκες υψηλής προστασίας ακόμα καλύτερα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Οι πολίτες να έχουν 3-4 υφασμάτινες μάσκες να τις πλένουν και όταν νοτίζουν να τις αντικαθιστούν.

Βασιλακόπουλος: μην αγοράζετε μάσκες με βαλβίδα.

«Κανείς δεν πρέπει να χρησιμοποιεί αυτές τις μάσκες στον κορωνοϊό, είναι μάσκες επαγγελματικές για την σκόνη» επεσήμανε ο διευθυντής.

Στην αρχή της πανδημίας υπήρχε έλλειψη χειρουργικών μασκών, αλλά πλέον υπάρχει μεγάλη παραγωγή.

Διευκρίνισε μάλιστα πως πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός ο κόσμος στον τρόπο που χρησιμοποιεί τις μάσκες μιας χρήσης.