Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι
*** Τα πολύτιμα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) είναι φυσικά περιζήτητα, αλλά, όπως διεξοδικά έχει παρουσιάσει η στήλη, δεν είναι διαθέσιμα για όλους, παρά μόνο για τους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους και κάποιες εξαιρέσεις από την δυναμική μεσαία κεφαλαιοποίηση. Σας είχα υποσχεθεί ότι θα σας παρουσίαζα σε πρώτη φάση ποιες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο επιχειρήσεις, οι ίδιες ή μέσω θυγατρικών τους, πήραν μέχρι τώρα και πόσα κεφάλαια από το ΤΑΑ και κρατώ την υπόσχεσή μου.
Με στοιχεία, λοιπόν, μέχρι και το τέλος του περασμένου Οκτωβρίου, τα οποία είναι διαθέσιμα, ιδού ποιες είναι οι εταιρείες και τα αντίστοιχα ποσά που πιστώθηκαν από το Ταμείο:
- ΟΤΕ 93,75 εκατ. ευρώ
- Autohellas 85,048 εκατ.
- Ελληνικά Πετρέλαια 20,894 εκατ.
- Attica Συμμετοχών 8,171 εκατ.
- Πετρόπουλος 4,973 εκατ.
- Πλ. Θράκης 3 εκατ. (μέσω της θυγατρικής THRACE NONWOVENS & GEOSYNTHETICS)
- Μότορ Όιλ 2,216 εκατ. (μέσω των θυγατρικών AVIN και CORAL)
Αυτά, για να έχετε μία πρώτη γεύση γύρω από τις εισηγμένες επιχειρήσεις και κατά πόσο σπεύδουν για να ωφεληθούν από τα δάνεια του Ταμείου. Είναι πολύ πιθανό πάντως, στο διάστημα που μεσολάβησε από την 1η Νοεμβρίου μέχρι και σήμερα να έχουν ευεργετηθεί από τα κεφάλαια του ΤΑΑ και άλλες εισηγμένες εταιρείες. Σπεύδω, τέλος, να συμπληρώσω ότι τη μερίδα του λέοντος γενικά από τις ελληνικές επιχειρήσεις έχουν πάρει ο όμιλος Olympia του Πάνου Γερμανού, μέσω των εταιρειών Sunlight, Public,Softone και Τεχνοφόρμ, που πήρε συνολικά 147.125.679 εκατ. ευρώ. Νεότερα, μόλις υπάρξει επίσημη επικαιροποίηση.
Πώς βρέθηκε στη θέση του ο σταθμάρχης της Λάρισας και γιατί δεν υπήρχε λόγος πολιτικής παρέμβασης
Επειδή πολλά λέγονται σχετικά με τη νομιμότητα και οι φήμες σχετικά με κάποιο «ρουσφέτι» δίνουν και παίρνουν σας ενημερώνουμε ότι ο σταθμάρχης βρέθηκε σε αυτή τη θέση μέσω της διαδικασίας της «κινητικότητας», κατά την οποία ένας φορέας δηλώνει θέσεις στις οποίες έχει ανάγκες και δημόσιοι υπάλληλοι εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους για να τις καλύψουν.
Τα πάντα έγιναν απολύτως νόμιμα.
Για τις 18 θέσεις σταθμαρχών που έφερε στην κινητικότητα ο ΟΣΕ, υπήρξαν τελικά μόλις 2 ενδιαφερόμενοι που πληρούσαν τις αναγκαίες προϋποθέσεις.
Συνεπώς, δεν υπήρχε καμία λογική να γίνει πολιτική παρέμβαση και, προφανώς, ουδέποτε συνέβη.
Οι αστοχίες της προηγούμενης κυβέρνησης και της διοίκησης του ΟΣΕ, η κινητικότητα και οι ρυθμοί χελώνας του ΑΣΕΠ!
Η αλήθεια είναι ότι ο αριθμός των σταθμαρχών από το 2009 και μετά, έβαινε συνεχώς μειούμενος.
Αυτή η πορεία ανεστράφη για πρώτη φορά, μετά από 13 χρόνια, το 2022.
Η προηγούμενη κυβέρνηση και διοίκηση του ΟΣΕ δεν διείδαν εγκαίρως ότι από το 2019-2020 και μετά θα υπάρξουν πολλές συνταξιοδοτήσεις και αναγκαστικές αποχωρήσεις, ώστε εγκαίρως να προκηρύξει διαγωνισμούς για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
Η παρούσα κυβέρνηση και διοίκηση του ΟΣΕ ενέκριναν δύο διαγωνισμούς μέσω ΑΣΕΠ, το οποίο όμως είναι γνωστό ότι έχει αδιάβλητες αλλά χρονοβόρες διαδικασίες.
Εξ ου και ενώ οι διαγωνιστικές διαδικασίες έχουν εγκριθεί με τις αντίστοιχες Πράξεις Υπουργικού Συμβουλίου, η τελική έγκριση του ΑΣΕΠ για να γίνουν οι προσλήψεις δεν έχει δοθεί ακόμα.
Ο πρώτος διαγωνισμός εγκρίθηκε το 2021 και καλύπτει 117 θέσεις υπαλλήλων εκ των οποίων οι 36 σταθμάρχες και ο δεύτερος το 2022 και καλύπτει 100 θέσεις υπαλλήλων εκ των οποίων οι 22 σταθμάρχες.
Για τον πρώτο διαγωνισμό που αφορά τις 117 θέσεις, με νομοθετική ρύθμιση αποφασίστηκε ότι οι 90 θέσεις που αφορούν επαγγέλματα πεδίου και η κάλυψή τους αποτελεί άμεση ανάγκη, θα προχωρήσουν με fast track διαδικασία.
Ο διαγωνισμός αυτός βρίσκεται σε εξέλιξη και μάλιστα για αυτές τις 90 θέσεις έχουν ήδη γίνει 11.000 αιτήσεις. Η ολοκλήρωσή του είναι ζήτημα κάποιων εβδομάδων.
Έως να ολοκληρωθούν και τυπικά αυτές οι προσλήψεις, έγιναν άλλες κινήσεις ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες.
Αφενός η κινητικότητα, η οποία απέδωσε 2 σταθμάρχες, και αφετέρου η πρόσληψη 73 σταθμαρχών με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
Έτσι, μετά από 13 χρόνια που ο αριθμός των σταθμαρχών συνεχώς μειωνόταν, το 2022 ο ΟΣΕ απέκτησε 75 νέους σταθμάρχες και σύντομα, με την ολοκλήρωση των προσλήψεων, θα αποκτήσει άλλους 58.
Κακά μαντάτα από τις ΗΠΑ και τον Πάουελ της Fed
*** Ανατροπές μεγάλης ισχύος χθες από τον επικεφαλής της Federal Reserve, τον Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος αιφνιδίασε τις αγορές, κάνοντας λόγο για νέες και μεγαλύτερες αυξήσεις στα επιτόκια, δίνοντας «σήμα» για μια πιο επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής. Μιλώντας στην ειδική επιτροπή και ενημερώνοντας τους Γερουσιαστές για την κατάσταση της οικονομίας, αλλά και για την πορεία των επιτοκίων, ο Πάουελ έριξε απροειδοποίητα μία βόμβα μεγάλης ισχύος, η οποία επηρέασε άμεσα και την πορεία των χρηματιστηριακών αγορών που ήταν ακόμα ανοιχτές, με πρώτη φυσικά σε απώλειες την αμερικανική αγορά. Συνεπώς, κατά την προσεχή συνεδρίαση της Fed, που θα διεξαχθεί στις 22 Μαρτίου, θα υπάρξει περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων, προκειμένου να αναχαιτιστεί το επίμονο κύμα ανατιμήσεων που σαρώνει την αμερικανική οικονομία (6,4% τον Ιανουάριο).
*** Ο Πάουελ δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «τα τελευταία οικονομικά στοιχεία ήταν ισχυρότερα απ’ ό,τι περιμέναμε, κάτι που σημαίνει ότι το τελικό ύψος των επιτοκίων πιθανώς θα είναι υψηλότερο… Αν τα στοιχεία στο σύνολό τους δείξουν ότι απαιτείται πιο γρήγορη σύσφιξη, θα είμαστε προετοιμασμένοι ώστε να επιταχύνουμε τον ρυθμό των αυξήσεων στα επιτόκια». Ακόμη, ανέφερε ότι παρόλο που ο πληθωρισμός έχει αρχίσει να υποχωρεί, υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα για την επιστροφή του στον στόχο του 2% και είναι πολύ πιθανό να μην είναι ομαλός. Δεν απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο μεγαλύτερων αυξήσεων επιτοκίων τους επόμενους μήνες. Είναι πολύ πιθανό σήμερα, να έχουμε νεότερες εξελίξεις για το όλο θέμα, καθώς ο επικεφαλής της Fed, ο οποίος θα συνεχίσει και σήμερα την ενημέρωση του Κογκρέσου.
Οι τομείς του ελληνικού εμπορίου που «έτρεξαν» περισσότερο το 2021
*** Η ICAP παρουσίασε το περασμένο Σάββατο, τα οικονομικά αποτελέσματα των εμπορικών επιχειρήσεων ΑΕ & ΕΠΕ της χώρας το 2021, σε συνεργασία με την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), τα οποία αναδεικνύουν το σημαντικό ρόλο του κλάδου στην ελληνική οικονομία, αποτυπώνοντας παράλληλα τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού στη βιωσιμότητα και τις προοπτικές των εμπορικών επιχειρήσεων.
***Οι βασικές διαπιστώσεις ήταν η σημαντική αύξηση πωλήσεων κατά 19,2%, ενώ αυξητική ήταν και η πορεία των τριών τομέων του εμπορίου, αλλά με διαφορετικό ρυθμό. Εντονότερη ήταν η άνοδος στον τομέα της εμπορίας αυτοκινήτων – ανταλλακτικών (27,3%), ακολούθησε το χονδρικό εμπόριο (22,0%) και το λιανικό εμπόριο (10,9%). Εντυπωσιακή ήταν η αύξηση που κατέγραψε η κερδοφορία του συνόλου των εμπορικών ΑΕ και ΕΠΕ κατά 69,4%. Κερδοφόροι ήταν και οι τρεις τομείς του εμπορίου το 2021. Ειδικότερα, στον τομέα της εμπορίας αυτοκινήτων – ανταλλακτικών τα κέρδη υπερδιπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2020 (αύξηση 143,4%), στο χονδρικό εμπόριο το καθαρό αποτέλεσμα ενισχύθηκε κατά 66,4% και στο λιανικό κατά 65,8%.
Η BlackRock εκθειάζει τις αντοχές των ευρωπαϊκών μετοχών, έναντι των αμερικανικών/ Ποντάρει σε τράπεζες και εταιρείες ενέργειας
*** Η BlackRock, ο κολοσσός της Wall Street αναφέρει ότι η κερδοφορία των ευρωπαϊκών εταιρειών παρουσίασε εκπληκτική ανθεκτικότητα το τέταρτο τρίμηνο του 2022 και η υπεραπόδοση των μετοχών στη Γηραιά Ήπειρο σε σχέση με τις ΗΠΑ φαίνεται ότι θα συνεχιστεί! Υποστηρίζει, ότι τα ευρωπαϊκά κέρδη του τέταρτου τριμήνου δείχνουν πως η εταιρική υγεία επεκτείνεται πέρα από τους θεμελιώδεις κλάδους των τραπεζών και της ενέργειας. Σύμφωνα με την αναπληρώτρια διευθύντρια επενδύσεων EMEA της BlackRock «οι εταιρείες στην Ευρώπη εξέπληξαν τους αναλυτές με την πρόσφατη απόδοση των κερδών τους. Τα περιφερειακά χρηματιστήρια είχαν καλή ετήσια πορεία, αλλά διατηρούν φθηνότερες αποτιμήσεις τόσο σε ιστορική βάση όσο και έναντι των ΗΠΑ»
*** Τράπεζες και Ενέργεια είχαν εκπληκτική άνοδο το τέταρτο τρίμηνο, ενώ τα κέρδη στον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 κατέγραφαν ετήσια αύξηση 8% στο τέλος Φεβρουαρίου, ακόμη και χωρίς τον ενεργειακό τομέα, αναφέρει η BlackRock, επισημαίνοντας ότι «η Ευρώπη είναι η μόνη περιοχή στον κόσμο όπου οι αναθεωρήσεις για τα κέρδη του 2024 επανήλθαν σε θετικό έδαφος».
***Προσθέτει δε ότι πιθανώς θα συνεχιστεί η δυναμική των ευρωπαϊκών τραπεζών, οι οποίες έχουν ενισχυθεί από τα θετικά επιτόκια και οι αποτιμήσεις παραμένουν ελκυστικές. Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «ο τραπεζικός κλάδος είναι ικανός για περαιτέρω υπεραποδόσεις το 2023, καθώς η ΕΚΤ παραμένει προσηλωμένη στον έλεγχο του πληθωρισμού και τα υψηλότερα επιτόκια ενδέχεται να επιτρέψουν σε περισσότερες τράπεζες να επιστρέψουν μετρητά στους μετόχους». Για τις μεγάλες εταιρείες ενέργειας σε Βρετανία και Ευρώπη αναφέρει ότι σημείωσαν κέρδη-ρεκόρ το τέταρτο τρίμηνο, λόγω της ραγδαίας αύξησης των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου, αν και ο ήπιος χειμώνας έχει ρίξει τη ζήτηση κάτω από τα αναμενόμενα επίπεδα. Μεσοπρόθεσμα, η BlackRock εξακολουθεί να αναμένει περιορισμό της προσφοράς και βλέπει τις ευρωπαϊκές μεγάλες πετρελαϊκές να δημιουργούν νέες τεράστιες ταμειακές ροές. «Αυτές οι εταιρείες τελούν υπό διαπραγμάτευση με έκπτωση, σε σχέση με τις αντίστοιχες των ΗΠΑ και συνεχίζουν να κατανέμουν σημαντικές επενδύσεις σε ανανεώσιμες μορφές ενέργειας», τονίζει με έμφαση ο ξένος οίκος.
Moody’s: Σε περιορισμένη χρεοκοπία η Frigoglass
*** Σε καθεστώς περιορισμένης χρεοκοπίας έθεσε τη Frigoglass η Μoody’s, μετά τη μη πληρωμή ομολόγου στις 28 Φεβρουαρίου. «Το καθεστώς περιορισμένης χρεοκοπίας αντανακλά το γεγονός ότι η μη πληρωμή των ενδιάμεσων ομολογιών συνιστά χρεοκοπία με βάση τον ορισμό της Moody’s» αναφέρει σε ανακοίνωση ο οίκος αξιολόγησης. Η Moody’s εκτιμά ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ολοκλήρωσης της αναδιάρθρωσης χρέους βραχυπρόθεσμα και αναμένει ότι οι πιστωτές θα υποστούν σημαντικές απώλειες. Χθες η μετοχή της εταιρείας κατέγραψε απώλειες 20%. Το νέο πλήγμα της οικογένειας Δαυίδ, είναι μεγάλο και έρχεται μετά από άλλα που προηγήθηκαν την τελευταία διετία τουλάχιστον. Έκτακτη Γ.Σ. στις 28 Μαρτίου, με θέμα την “έγκριση διάθεσης περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας”…
Η πορεία των τιμών των μετάλλων το 2022 στο LME
*** Οι τιμές των μετάλλων στο LME μετά την κορύφωσή τους στο Α’ τρίμηνο του 2022 κινηθήκαν καθοδικά́, σταθεροποιούμενες στο Β’ εξάμηνο, ενώ τα μέσα επίπεδα ήταν υψηλότερα από αυτά της προηγούμενης χρονιάς.
Αναλυτικότερα τώρα:
- Η μέση τιμή́ του αλουμινίου διαμορφώθηκε στα 2.557 ευρώ ανά́ τόνο το 2022 έναντι 2.101 το 2021, ήτοι αύξηση 21,8%.
- Η μέση τιμή́ του χαλκού́ διαμορφώθηκε στα 8.334 ευρώ́ ανά́ τόνο έναντι 7.881 την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ήτοι αύξηση 5,7%.
- Και η μέση τιμή του ψευδάργυρου διαμορφώθηκε στα 3.299 ευρώ ανά τόνο το 2022 έναντι 2.548 το 2021, ήτοι αύξηση 29,5%
Ενδιαφέρουν
*** Η Τράπεζα Πειραιώς κατέχει πλέον 522.462.426 δικαιώματα ψήφου που αντιστοιχούν σε ποσοστό 55,6101% επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της MIG
*** Μας…τίμησε με ανακοίνωσή της η Ιντρακόμ, σχετικά με το δημοσίευμά μας ότι “έκλεισε” η πώληση της Intracom Defence. Προφανώς και δεν μπορούσε να ειπωθεί κάτι περισσότερο, διάψευση πάντως δεν υπήρξε επί της ουσίας
*** Η μαμά εταιρεία, μου λένε ότι βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με δύο εταιρείες-έκπληξη, με τη μία να αποτελεί στόχο ολικής εξαγοράς και για τη δεύτερη να προκρίνεται επί του παρόντος η (μειοψηφική μάλλον σε αυτή τη φάση) συμμετοχή
*** Πολύ καλά τα αποτελέσματα της ElvalHalcor. Κύκλος εργασιών 3,714 δισ. ευρώ, με αύξηση κατά 28,8% και κέρδη μ.φ. 162 εκατ. ευρώ. Αρνητικό στοιχείο, αν και αναγκαίο, η αύξηση του δανεισμού κατά 168,5 εκατ., στα 955, 559 εκατ., από 787,054 εκατ. ευρώ το 2021
*** Επιμένω. Η Vodafone συζητά με δύο ισχυρά funds, που δεν έχουν σημαντική παρουσία μέχρι σήμερα στην ελληνική αγορά και με μία ομοειδή εταιρεία, όχι ευρωπαϊκή.
*** Η πηγή μου από τη Φρανκφούρτη είναι απόλυτη. Το κλίμα στους κόλπους των ΕΚΤ – SSM δεν είναι καθόλου θετικό για μία πιθανή διανομή μερισμάτων από τις τράπεζες. Αιτία βασική (γιατί υπάρχουν κι άλλες, που ίσως καταστούν βασικότερες συν τω χρόνω) η υπόθεση του αναβαλλόμενου φόρου
*** Αυτά και για σήμερα κυρίες και κύριοι. Δύο εξαιρετικοί συνάδελφοι έφυγαν από τη ζωή το τελευταίο διήμερο. Ο Δημήτρης Παπακωνσταντίνου, παλιός και καλός φίλος του οικονομικού-επιχειρηματικού ρεπορτάζ, που υπηρέτησε το επάγγελμα και από καίριες θέσεις ευθύνης, αρχίζοντας μάλιστα μαζί μου τη δημοσιογραφία, έφυγε στα 56 του χρόνια. Και ο δεύτερος, ο Παναγιώτης Γκαραγκάνης, αδελφός του Λάμπρου, στα 40 του χρόνια αυτός. Ψυχοφθόρο και αγχώδες το δημοσιογραφικό λειτούργημα-επάγγελμα και ας λοιδορείται εξαιτίας ελάχιστων κακών εξαιρέσεων. Δύναμη και κουράγιο στους οικείους τους. Την καλημέρα μου.