Για μερικούς ανθρώπους, το WhatsApp του Facebook είναι μια ακόμη υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων, σχεδόν χωρίς καμία διαφορά από τις αμέτρητες άλλες εφαρμογές επικοινωνίας που γεμίζουν τα smartphone μας.

Αλλά για τις κοινότητες της διασποράς στις ΗΠΑ, το WhatsApp είναι ο κυρίαρχος τρόπος επικοινωνίας ορισμένων μεταναστών με μέλη της οικογένειας και φίλους. Όπως έδειξε το Pew Research Center, οι Ισπανοαμερικανοί είναι πολύ πιο πιθανό να χρησιμοποιήσουν το WhatsApp από άλλες εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων, για παράδειγμα.

Κρυπτογράφηση

Αυτό που κάνει όμως το WhatsApp διαφορετικό από την τυπική εφαρμογή συνομιλίας του smartphone σας είναι ότι η υπηρεσία κρυπτογραφεί τις επικοινωνίες. Άλλες κρυπτογραφημένες εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων περιλαμβάνουν το Telegram και το Signal.

Αυτή η δυνατότητα κρυπτογράφησης έχει κάνει το WhatsApp και παρόμοιες εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων δημοφιλείς στους υποστηρικτές της ιδιωτικότητας, τους ερευνητές και τους δημοσιογράφους που αισθάνονται ασφάλεια από το γεγονός ότι οι επικοινωνίες των ανθρώπων μπορούν να προστατευτούν από αδίστακτους τρίτους. Το ίδιο το χαρακτηριστικό της κρυπτογράφησης, ωστόσο, αποτελεί πρόκληση για τους υπαλλήλους της δημόσιας υγείας και τις ομάδες εποπτείας που προσπαθούν να παρακολουθήσουν τη ροή της παραπληροφόρησης για τον COVID-19 στο WhatsApp, όπως είχε αναφέρει προηγουμένως η NPR.

Για τις κοινότητες της διασποράς που βασίζονται κυρίως στο WhatsApp και σε άλλες κρυπτογραφημένες εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων, αυτή η ροή παραπληροφόρησης δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα, όπως εξήγησαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τέξας σε ένα άρθρο σχετικά με τις μελέτες τους που δημοσιεύθηκαν από το Ινστιτούτο Brookings.

Παραπληροφόρηση

Όπως περιέγραψαν οι ερευνητές, οι κακοήθεις που διαδίδουν παραπληροφόρηση σε κρυπτογραφημένες εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων αποκτούν ένα πλεονέκτημα: ενισχύονται τα ψέματα και η παραπληροφόρησή τους, επειδή αυτές οι εφαρμογές λειτουργούν ως ψηφιακοί δίαυλοι στους οποίους ρέουν οι οικογενειακές συνομιλίες.

«Σε σύγκριση με τη σχετική δημοσιότητα των μεγάλων πλατφορμών κοινωνικών μέσων με τον έλεγχο των γεγονότων ή άλλα καθεστώτα εποπτείας του περιεχομένου, η παραπληροφόρηση μπορεί να ταξιδέψει όλο και περισσότερο χωρίς εμπόδια», έγραψαν οι συγγραφείς.

Είναι μια πτυχή της παγκοσμιοποίησης που τα στελέχη του Facebook πιθανότατα δεν προέβλεψαν. Η δωρεάν εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων της εταιρείας σε χώρες όπως η Βραζιλία έγινε τόσο δημοφιλής που ακόμη και οι μετανάστες που ήρθαν στις ΗΠΑ εξακολουθούν να βασίζονται σε αυτές τις εφαρμογές για να μιλήσουν με αγαπημένα τους πρόσωπα.

Αλλά η κρυπτογραφημένη φύση του WhatsApp σημαίνει ότι το Facebook δεν μπορεί να σταματήσει την εξάπλωση της παραπληροφόρησης, αφήνοντας τους χρήστες του έρμαια σε κακόβουλο περιεχόμενο που μπορεί να κοινοποιείται από άτομα που εμπιστεύονται.