Οι αποδόσεις των ομολόγων των αναπτυσσόμενων οικονομιών υποτίθεται πως θα κατέγραφαν ραγδαία μείωση φέτος μετά την ανακοίνωση άρσης των προγραμμάτων στήριξης της οικονομίας από τις κεντρικές τράπεζες. Παρ’ όλα αυτά, αρκετά ήταν τα κρατικά ομόλογα που έκαναν ακριβώς το αντίθετο.
Τα ομόλογα δημοσίου της Νότια Αφρικής, της Κίνας, της Ινδονησίας, της Ινδίας και της Κροατίας βρέθηκαν στις πρώτες θέσεις μιας λίστας 46 χωρών το 2021, σύμφωνα με δεδομένα του Bloomberg.
Το φαινόμενο αυτό ενισχύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στη σταθερότητα των αγορών σε ό,τι αφορά την άρση του προγράμματος αγοράς ομολόγων από τη Fed και τη μελλοντική αύξηση των επιτοκίων χωρίς παράλληλη επιδείνωση της παγκόσμιας μεταβλητότητας.
Τα κουπόνια και οι διαφορές των επιτοκίων θα «παίξουν σημαντικό ρόλο» στις επενδυτικές αποφάσεις του 2022, σύμφωνα με τη Shafali Sachdev, στέλεχος της BNP Paribas Wealth Management της Σιγκαπούρης.
Τα κρατικά ομόλογα της Ν. Αφρικής βρίσκονται στην πρώτη θέση της κατάταξης, με απόδοση 8,7% παρά την σχετικά πρόσφατη ανακάλυψη της μετάλλαξης Όμικρον που πρωτοεμφανίστηκε στη χώρα.
Η αύξηση της αξίας του κουπονιού στο 9,02% έχει αντισταθμίσει πτώση της τάξης του 0,79% οφειλόμενη στη μείωση των τιμών των ομολόγων, σύμφωνα με το Bloomberg.
Οι μεγαλύτερες απώλειες έλαβαν χώρα στα κρατικά ομόλογα της Ουγγαρίας, του Περού και της Χιλής. Σημειωτέον πως οι κεντρικές τράπεζες και των τριών προαναφερθεισών χωρών αύξησαν τα επιτόκιά τους φέτος.
Σύμφωνα με την HSBC Holdings Plc, τα ομόλογα της Ν. Αφρικής, της Ινδονησίας και της Κίνας θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία το 2022. Για τον αναλυτή Andre de Silva, η αγορά της Νότιας Αφρικής αποτελεί στόχο «ήπιων bullish επενδύσεων» λόγω των υψηλών πραγματικών αποδόσεων.
Την ίδια άποψη συμμερίζεται και η Finisterre Capital όσον αφορά τα ομόλογα της Νότιας Αφρικής και της Ινδονησίας. Για τον CIO της εταιρείας, Damien Buchet, έχει παρατηρηθεί τεράστια βελτίωση στις αναπτυσσόμενες αγορές αυτές παρά τα προβλήματα που προκαλεί η πανδημία.