*** Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι και καλό μήνα! Αύγουστος της λίγης τουλάχιστον ξεκούρασης, χαλάρωσης, περίσκεψης, αναδιάταξης δυνάμεων και νέων ελπίδων και σχεδίων. Αλλά, όσα συμβαίνουν και όσα έρχονται, δυστυχώς, δεν μπορούν να μείνουν στην άκρη. Προς το παρόν, πάρτε βαθιές ανάσες, θα τις χρειαστούμε όλοι μας…

Επιχειρηματικά, πολιτικά και εκδοτικά κέντρα πιέζουν την κυβέρνηση να φορολογήσει Μότορ Όιλ και ΕΛΠΕ!

Σας είχαμε αποκαλύψει πριν από λίγο καιρό ότι «στο τραπέζι» του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είχε πέσει το θέμα της φορολόγησης των «υπερκερδών» των Πετρελαϊκών εταιριών, το οποίο προωθούσαν διάφοροι πολιτικοί και άλλοι κύκλοι και είχε βρει αρκετούς αποδέκτες στην κυβέρνηση!

Ωστόσο μετά από παρέμβαση του πιο συγκροτημένου προσώπου δίπλα στον πρωθυπουργό, το οποίο αντιλαμβάνεται τις παγίδες και αποφεύγει τις κακοτοπιές, η επιπόλαιη κίνηση- που εκτός των άλλων εξυπηρετούσε και επιχειρηματικές σκοπιμότητες- αποφεύχθηκε!

Και μαζί της αποσοβήθηκε μια ανοιχτή σύγκρουση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τις μεγάλες και πανίσχυρες επιχειρηματικές οικογένειες, όπως στην προκειμένη περίπτωση τις οικογένειες Βαρδινογιάννη και Λάτση που αποτελούν τους βασικούς μετόχους της Motor oil και των ΕΛΠΕ!

Ωστόσο την ώρα τούτη, τα επιχειρηματικά κατά κύριο λόγο συμφέροντα που επιδιώκουν την φορολόγηση των «υπερκερδών» των Πετρελαϊκών εταιριών, εν προκειμένω της Μότορ Όιλ και των ΕΛΠΕ, έχουν επαναδραστηριοποιηθεί και με τη συμπαράσταση πολιτικών και εκδοτικών κέντρων ασκούν εκ νέου πιέσεις στην κυβέρνηση προς την κατεύθυνση αυτή! Και μένει να αποδειχθεί στην πράξη, εάν οι νέες αυτές πιέσεις που απορρέουν από ισχυρά επιχειρηματικά, πολιτικά και εκδοτικά κέντρα, θα εισακουστούν από την κυβέρνηση ή όχι!

Άσχετο 1: Περί metoo και άλλων …ασήμαντων, για κάποιους, ζητημάτων!

«Όταν γυρίζεις σπίτι, να ρίχνεις ένα χέρι ξύλο στη γυναίκα σου, ξέρει αυτή γιατί»! Αυτό είναι το αγαπημένο «ανέκδοτο» αρχηγού πολιτικού κόμματος!

Άσχετο 2: Οι φήμες και οι παρενέργειες!

Τι σου είναι αυτές οι …φήμες! Άλλους τους οδηγούν στη φυλακή και άλλους στην …κορυφή (της κομματικής εξουσίας)!

Δύσκολοι καιροί για την Dimand! Η παραίτηση του βασικού μετόχου (6%) Παναγιωτίδη και οι αυθαιρεσίες των χρηματιστών κατά τη Δημόσια εγγραφή!

Παρακολουθώ μια ομολογουμένως επίπονη προσπάθεια να πάρει βαθιές ανάσες η μετοχή της Dimand, η οποία δεν έπεισε κατά τα φαινόμενα ούτε το ευρύ επενδυτικό κοινό, ούτε τους θεσμικούς!

Επιπροσθέτως μαθαίνω, ότι στη δημόσια εγγραφής έγιναν …ακρότητες και υπερβάσεις από διάφορους χρηματιστές, από τα «καλά παιδιά» της πιάτσας, που ενέγραφαν όσο γούσταραν, αυθαίρετα και καταχρηστικά, τους πελάτες τους με ποσά άνω των εντολών που είχαν λάβει! Αληθεύει; Και αν ναι, τι σκέφτεται να κάνει γι αυτό η ευαίσθητη κατά τα άλλα Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς!

Παρεμπιπτόντως, η παραίτηση Παναγιωτίδη, μετόχου κατά 6% της Dimand, δεν ακούγεται και ως η καλύτερη εξέλιξη, τόσο σε σχέση με την εμπιστοσύνη ενός μετόχου ως προς την εταιρία, αλλά και το κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό της Dimand!

Γιατί ο πρωθυπουργός «έκανε πίσω» στον μεγάλο ανασχηματισμό που είχε στο μυαλό του! Οι πυρκαγιές ήταν η αιτία!

Μου λένε καλά πληροφορημένες πηγές, ότι ο πρωθυπουργός, ο οποίος προσφάτως διέψευσε κατηγορηματικά την επικρατούσα φημολογία περί ανασχηματισμού, ήταν έτοιμος να προχωρήσει σε δραματικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, μετά την απόφαση του να μην προσφύγει σε πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο!

Έγκυροι κύκλοι υποστηρίζουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο μυαλό του είχε έναν ευρύ ανασχηματισμό, μέσα στο καλοκαίρι, το αργότερο πριν την ΔΕΘ, ο οποίος θα ανακάτευε την τράπουλα στο κυβερνητικό σχήμα, θα απομάκρυνε τους κατά κοινή παραδοχή ανίκανους υπουργούς, αλλά και όσους πρωτοκλασάτους φέρονται να εμπλέκονται σε «δουλειές» και πάσης φύσης νταραβέρια, ενώ θα πρόσθετε νέα άφθαρτα στελέχη που θα εξυγίαιναν τον κυβερνητικό σχηματισμό και θα τον καθιστούσαν πιο φρέσκο και αποτελεσματικό!

Μόνοι σίγουροι υπουργοί, ήταν κατά τις πληροφορίες, ο Ν. Δένδιας και ο Κυριάκος Πιερρακάκης! Όλοι οι άλλοι θα κρίνονταν από μηδενική βάση!

Ωστόσο, όπως σημειώνουν οι πηγές μου, ο ανασχηματισμός αναβλήθηκε – ίσως οριστικά – λόγω των πυρκαγιών, που εκτός από τα δάση ανέφλεξαν υπουργικά και κομματικά γραφεία! Όποτε προκλήθηκε αναστάτωση, φόβος και ανασφάλεια! Δύσκολοι καιροί για – δομικές- αλλαγές! Έτσι ο ανασχηματισμός έλαβε τέλος και ακολούθησε η επίσημη δήλωση – διάψευση του πρωθυπουργού, ο οποίος «έκανε πίσω» και έβαλε τέλος στη σχετική παραφιλολογία!!!

Η Ενέργεια, οι περικοπές και η επιδότηση της βιομηχανίας

*** Και πάνω που μας διαβεβαίωναν σε όλους τους τόνους ότι η χώρα έχει επάρκεια ενέργειας, ήρθαν και οι πρώτες παραδοχές, για τα σχέδια περικοπών, ακόμα και σε νοικοκυριά, αρχής γενομένης από τον ηλεκτροφωτισμό σε δρόμους και σε δημόσια κτίρια και αρχαιολογικούς χώρους και εν συνεχεία στις επιχειρήσεις. Αλλά εκεί τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, δεν μπορεί να υπάρξουν οριζόντιες διακοπές για όλους, όπως μέρες τώρα επισημαίνουμε.

*** Οπότε, τι μπορεί να γίνει; Πρόχειρη λύση είναι η επιδότηση και της βιομηχανίας, αλλά το ερώτημα είναι αν μπορεί να αντέξει, με ποσά τύπου… power pass. Προφανώς και όχι, οπότε οι προβλέψεις ακόμη και του αναθεωρημένου προϋπολογισμού, δεν επαρκούν επ΄ουδενί.

*** Η λιγνιτική παραγωγή, ακόμα και αν επισπευστούν, όσο αυτό είναι δυνατό, οι εργασίες σε αυτές που μπορούν να πάρουν μπροστά ξανά, μετά την βιαστική και άνευ ουσιαστικού λόγου διακοπή της λειτουργίας τους, δεν θα προλάβει να καλύψει τις πολύ μεγάλες ανάγκες ζήτησης.

*** Είχαμε όμως την…προνοητικότητα να εξάγουμε σε γειτονικές χώρες εισαγόμενο φυσικό αέριο και σε κάποιες από ότι μαθαίνω και με ετήσια συμβόλαια! Είναι δυνατόν; “Εύχομαι να μην φτάσουμε κάποια στιγμή στο σημείο, οι μισές (!!!) εργάσιμες ώρες της ημέρας, να μην έχουν κάλυψη”, μου αναφέρει στέλεχος μεγάλης βιομηχανίας, η οποία προσπαθεί και μόνη της να συνάψει κάποιες συμφωνίες εκτός Ελλάδας, για να μη βρεθεί προ πολύ δυσάρεστων εξελίξεων

*** Αλλά ,ο κοινωνικός εφιάλτης θα είναι όταν θα αναγκαστούμε να χρησιμοποιούμε το ρεύμα μόνο για κάποιες ώρες την ημέρα. Προοπτική που μέχρι χθες φάνταζε μακρινή, αλλά πλέον και αρμοδίως υπάρχουν επίσημες παραδοχές, με δηλώσεις προετοιμασίας εδάφους. Λέγαμε για τους άλλους ευρωπαίους, ότι τον χειμώνα “θα κρυώσει ο κ@λος τους”, αλλά δεν διακρίνω επί του παρόντος κάποια εχέγγυα ότι δεν θα συμβεί και σε μας…

Οι τραπεζίτες και το 80% των επιχειρήσεων που βρίσκονται «εκτός κάδρου» τραπεζικού δανεισμού!

*** Καλά, έτσι κι αλλιώς, πάντα ζούσαν στον δικό τους – καλοπληρωμένο από τους καταθέτες φυσικά – κόσμο, οι τραπεζίτες μας. Αλλά να ισχυρίζονται οι διοικήσεις των 4 συστημικών τραπεζών ότι όλα, λίγο-πολύ πάνε καλά και ότι η οικονομία αντέχει, είναι ένα θέμα. Για ποια οικονομία μιλάνε, όταν επισήμως το 80% των επιχειρήσεων βρίσκεται εκτός τραπεζικού συστήματος και δυνατότητας χρηματοδότησής τους;

*** Εδώ και πολλές ημέρες, σε πολλά σχόλια μας, λέμε και ξαναλέμε ότι με 750.000 επιχειρήσεις αποκλεισμένες από κάθε δυνατότητα χρηματοδότησης, δεν μπορεί να σταθεί σε στοιχειωδώς ικανοποιητικό επίπεδο καμία οικονομία στον κόσμο. Απλούστατος ο λόγος, πέραν του προφανούς. Αν πολλαπλασιάστε αυτόν τον αριθμό επιχειρήσεων επί 2 εργαζόμενους κατά μέσο όρο, προκύπτουν 1,5 εκατομμύριο εργαζόμενοι, που μονίμως θα βρίσκονται στην πόρτα της ανεργίας και της φτωχοποίησης. Τα νούμερα είναι από μόνα τους αποκαλυπτικά, σκεφτείτε πόσο τραγικά θα είναι σε λίγο τα πράγματα, σε επίπεδο κοινωνίας.

*** Φτάνει η όποια δράση από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, που προσφάτως πιστώθηκε με 2 δισ περίπου, προκειμένου να καλύψει το τεράστιο κενό των συστημικών τραπεζών; Θα είναι μία ασπιρίνη, διατείνονται οι εκπρόσωποι επαγγελματιών και βιοτεχνών, πέραν του ότι και στην Αναπτυξιακή κάποια πράγματα δεν πάνε και τόσα καλά και πρέπει να διορθωθούν άμεσα

Βγαίνουν “στο σφυρί” πάνω από 3.000 ακίνητα, μέσω της πώλησης δύο projects, του skyline της Alpha Bank και του terra της Πειραιώς, αξίας άνω του 1,5 δισ. ευρώ.

*** Μιλάμε για πολλά και αξιόλογα ακίνητα, αρκετά από τα οποία στο κέντρο της Αθήνας, που θα ζωηρέψουν τη συγκεκριμένη αγορά. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζει και το ιστορικό ακίνητο, το αρχοντικό Σερπιέρη, στο οποίο είχε για χρόνια τη διοίκησή της η Αγροτική Τράπεζα (ΑΤΕ), στη συμβολή Πανεπιστημίου και Εδουάρδου Λω, πριν αυτή πωληθεί έναντι πινακίου φακής στην Πειραιώς, υπό περίεργες τουλάχιστον διαδικασίες, που ο ιστορικός του μέλλοντος δεν πρέπει να αγνοήσει

Πως η ΑΤΕ κατέληξε σε μία μέρα στην Τρ. Πειραιώς! Μια φορά κι έναν καιρό…

*** Κατά διαβολική σύμπτωση, αναφορικά με την ΑΤΕ και το πως κατέληξε σε μία μέρα στην Τρ. Πειραιώς και πριν ασχοληθούν οι ιστορικοί του μέλλοντος με την υπόθεσή της, δέκα χρόνια μετά, η συνέντευξη του Νίκου Κέζου, επί σειρά ετών Διευθυντή Στρατηγικής του ομίλου ΑΤΕ, στον συνάδελφο Χρήστο Κίτσιο και το euro2day.gr, ρίχνει νέο φως στα τότε δραματικά γεγονότα. Μεταφέρω ένα μόνο απόσπασμα από τις ομολογουμένως πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις που καταθέτει. Δεν το συνηθίζω, αλλά αξίζει

*** “Υπάρχουν πράγματι πολλά ερωτήματα για το τίμημα των € 95 εκατ. Είναι λογικό ο αγοραστής να θέλει να πληρώσει όσο το δυνατό λιγότερα. Ο πωλητής όμως πως δέχεται ένα συμβολικό τίμημα;

Ποιος και πότε αποτίμησε το υγιές τμήμα της ΑΤΕ; Στις 27.7.2012 η Τράπεζα Πειραιώς προσέφερε € 95 εκατ.

Η TτΕ για να δεχθεί αυτό το τίμημα την ίδια μέρα, σημαίνει ότι ήδη είχε κάνει την εκτίμησή της και προσδιόρισε κι εκείνη την αξία του υγιούς τμήματος στα € 95 εκατ. Πρόκειται για μια πραγματικά εξαιρετική σύμπτωση. Όμως πως δικαιολογούνται τα € 95 εκατ. το 2012 για το υγιές μόνο τμήμα της ΑΤΕ, όταν η Πειραιώς το 2010 έδινε για 77,35% του συνόλου (υγιούς και μη) της ΑΤΕ € 372 εκατ.;

Κι αν η Πειραιώς δεν λάμβανε τα δάνεια της Βιομηχανίας Ζάχαρης, που ήταν € 130 εκατ., το δημόσιο θα πλήρωνε κι από πάνω € 35 εκατ. στην Πειραιώς;

Κι αν η Πειραιώς δεν λάμβανε τα δάνεια των κομμάτων, τι ποσό θα κατέβαλλε το δημόσιο για να αποκτήσει η Πειραιώς το υγιές τμήμα της ΑΤΕ; Αλήθεια ποιος (νομικό ή φυσικό πρόσωπο) διαπραγματεύτηκε το τίμημα με την Τράπεζα Πειραιώς;

Και πως όλα (υποβολή προσφοράς – αξιολόγηση – διαπραγμάτευση – αποδοχή προσφοράς – έγκριση ΤΧΣ και TτΕ και ανάκληση άδειας) έγιναν σε μια μέρα (27.7.2012); Μήπως τελικά τα € 95 εκατ. ήταν το αναγκαίο ποσό για την αποζημίωση απόλυσης του προσωπικού της ΑΤΕ;”

Βγαίνει προς μίσθωση για 20 χρόνια η Αίγλη στο Ζάππειο

*** Το κτιριακό συγκρότημα “Αίγλη” του Ζαππείου Κήπου (κεντρικό κτίριο, κινηματογράφος και περιβάλλον χώρος) βγαίνει προς εκμίσθωση για 20 χρόνια, από την επιτροπή Ολυμπίων και κληροδοτημάτων του υπουργείου Οικονομικών. Εμβληματικό ακίνητο, πολλαπλών χρήσεων, πολιτικών, πολιτιστικών, επιχειρηματικών κλπ, πέραν της καθημερινής λειτουργίας του αναψυκτήριου-εστιατορίου, που παλαιότερα γνώρισε δόξες. Όσοι πιστοί προσέλθετε…

Η ΕΚΤ, η αμφισβήτηση της αποτελεσματικότητας και η εμμονή με τα επιτόκια

*** Η πολιτική της ΕΚΤ αμφισβητείται ήδη από πολλούς ως προς την αποτελεσματικότητα που μπορεί να έχει εφεξής, καθώς σε πρώτη φάση η εμμονή της να αγνοήσει τα πρώτα σημάδια εκτίναξης του πληθωρισμού δημιούργησε προβλήματα σε όλο το φάσμα της οικονομικής και επιχειρηματικής ζωής στην Ευρωζώνη και όχι μόνο. Τώρα, με τα προβλήματα να επιμένουν και να διογκώνονται και με αυξημένα πλέον τα επιτόκια της, φαίνεται ότι και η ίδια και οι κυβερνήσεις δια των αρμοδίων υπουργείων τους δεν μπορούν δυστυχώς να εμπεδώσουν το γεγονός ότι η οικονομική ανάπτυξη-μεγέθυνση μπορεί μια χαρά να τρέχει παράλληλα με τη φτωχοποίηση μεγάλου μέρους του πληθυσμού και με ακόμα μεγαλύτερες ανισότητες.

*** Με πληθωρισμό 8,9% τον Ιούλιο στην Ε.Ε. και με τη στρόφιγγα της Μόσχας να κλείνει σταδιακά, τις τιμές φυσικού αερίου στα ύψη, την ακρίβεια στην αγροτοδιατροφική αλυσίδα να είναι ανεξέλεγκτη ουσιαστικά, με την ύφεση ήδη ορατή σχεδόν σε όλες τις χώρες, θα τολμήσει άραγε να πάρει απόφαση για νέα αύξηση των επιτοκίων της; Ήδη, ορισμένοι αναλυτές το αμφισβητούν ή το θέτουν ως αναπάντητο ερώτημα, πιστεύοντας ότι προς το τέλος του χρόνου, μπορεί να ισχύσει η ακριβώς αντίστροφη κατάσταση.

Κλείνουν πακέτα για τον τουρισμό από τώρα για το 2024! Το παράδειγμα Αμερικανοεβραίου επιχειρηματία με ηχηρό όνομα

*** Μακάρι να συνεχιστεί η καλή εικόνα στον τουρισμό και όχι μόνο των νησιών. Τα τωρινά δείγματα για την επόμενη σεζόν είναι λίαν ενθαρρυντικά. Ένα παράδειγμα: Αμερικανο-ισραηλινός επιχειρηματίας, με ηχηρό όνομα, αναζητεί από τώρα ξενοδοχείο στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, για ένα τριήμερο διανυκτερεύσεων για πάνω από 300 άτομα τον ερχόμενο Ιούνιο, τα οποία εν συνεχεία και για 10 ημέρες θα διασκορπιστούν σε διάφορα μέρη ανά την Ελλάδα.

*** Ιδιαίτερα θετικό μήνυμα και δεν είναι το μόνο, καθώς μαθαίνω ότι αμερικανικός ταξιδιωτικός φορέας ετοιμάζει κατά τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο του 2023 πραγματική… απόβαση χιλιάδων τουριστών σε βόρειο (!) Αιγαίο και σε Χαλκιδική, Σποράδες. Μακάρι, γιατί πέραν των άλλων και οι τρείς αυτές περιοχές είχαν εφέτος μεγάλες απώλειες από την απώλεια χιλιάδων Ρώσων τουριστών και λιγότερο Ουκρανών

Πού μένει ο Ιβάν Σαββίδης; Η απορία νεοαποκτηθέντος παίκτη του ΠΑΟΚ

*** Δεν ξέρω αν αληθεύει, αλλά μου το μετέφερε φίλος και συνάδελφος εκ Θεσσαλονίκης. Νεοαποκτηθείς ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ, ρώτησε κάποια στιγμή αν μπορεί να συναντηθεί με τον ιδιοκτήτη της ομάδας, τον Ιβάν Σαββίδη. Του απάντησαν ότι δε μένει στην Ελλάδα και ότι λείπει χρονια. Καλά, που μένει αναρωτήθηκε ο ανίδεος για τα συμβαίνοντα παίκτης; Ακόμα περιμένει απάντηση. Αλήθεια, εγώ δεν γνωρίζω πράγματι, που μένει ο κ. Σαββίδης; Αρκεί, βέβαια, να γνωρίζουν αυτοί που πρέπει θα μου πείτε…

Για να ξέρετε …. Περί Λιμένος Αλεξανδρούπολης!

*** Άλλη μία αναβολή. Για τον Σεπτέμβριο μετατέθηκε η υποβολή δεσμευτικών προσφορών για το 67% του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, μετά από αίτημα ενδιαφερόμενου σχήματος, ενός εκ των τεσσάρων που πέρασαν στη 2η φάση του διαγωνισμού.

*** Αυτά και σήμερα, καλό μήνα σε όλες και όλους! Την καλημέρα μου!