Τι κάνει μια πόλη όμορφη στα μάτια των κατοίκων της;

Η λίστα είναι τεράστια και τόσο υποκειμενική. Κάποιοι θα κοιτάξουν τα κτήρια και την αρχιτεκτονική τους.

Για άλλους, ένα εντυπωσιακό πάρκο έχει μεγαλύτερη σημασία. Υπάρχουν αυτοί που θέλουν το μάτι τους να φτάνει μακριά, καθώς κοιτάζουν από το παράθυρο.

Άλλοι πάλι, θα σταθούν περισσότερο στη ζωή στο δρόμο, στα πρόσωπα που συναντούν περπατώντας, στο τι συμβαίνει γύρω τους, στο ρυθμό της πόλης.

Υπάρχει βέβαια και η άποψη πως την ομορφιά στην πόλη τη δίνει η διάθεση των κατοίκων της. Αν δεν υπάρχει αυτή, σκούρα τα πράγματα.

 

Το περιοδικό Time Out , έστειλε 20,000 ερωτηματολόγια σε κατοίκους πόλεων στις οποίες έχει παρουσία, ζητώντας πληροφορίες για διασκέδαση, φαγητό, ποτό και εκδηλώσεις που τους έχουν κάνει εντύπωση, αλλά και για να μάθει τι γνώμη τους για τον τόπο στον οποίο και περνάνε τη ζωή τους.

Ένα απλό και σύντομο ερωτηματολόγιο στο οποίο 20,000 άνθρωποι έσπευσαν να απαντήσουν, κατατάσσοντας με την ψήφο τους την κάθε πόλη στη λίστα με τις ομορφότερες.

 

Ξεκινώντας από το τέλος, ασχημότερη πόλη του κόσμου ψηφίστηκε το Manchester.

Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Μ. Βρετανίας, δε μπορεί να πείσει τους κατοίκους της πως υπάρχουν όμορφες γωνιές και ενδιαφέροντα πράγματα για να ‘’ζήσουν’’.

Δεν έχει ξεκολλήσει από τα ‘’μεγαλεία’’ μιας μουσικής επανάστασης και μιας σκηνής που πήρε το όνομα της πόλης. Οι δεκαετίες πέρασαν αλλά το Manchester μοιάζει να έχει μείνει για πάντα εκεί. Στάσιμο και άσχημο.

 

Το Βερολίνο έρχεται στη δεύτερη θέση της λίστας με τις πιο άσχημες πόλεις, όχι φυσικά στο μυαλό των επισκεπτών αλλά των κατοίκων. Με άλλα μάτια βλέπουν οι δύο πλευρές, με άλλα μάτια κρίνουν.

Την ίδια στιγμή, οι κάτοικοι του Εδιμβούργου έχουν καταφέρει να φέρουν την πόλη τους στην κορυφή της λίστας με τις ομορφότερες, με το Cape Town να ακολουθεί και την Πράγα να βρίσκεται στην Τρίτη.