Το βράδυ της Παρασκευής – και λίγες μόνο ημέρες μετά τη θριαμβευτική επανεκλογή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην ηγεσία της Ρωσίας – η Μόσχα βίωσε το χειρότερο τρομοκρατικό χτύπημα των τελευταίων 20 ετών. Εκατοντάδες νεκροί και τραυματίες ήταν το αποτέλεσμα της εισβολής τεσσάρων ενόπλων σε θέατρο που βρίσκεται 20 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Κόκκινης Πλατείας.

Λίγες μόνο ώρες μετά, η οργάνωση ISIS – K, ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης. Η ISIS – K, όπως δείχνει και το όνομά της, είναι μία ακραία Ισλαμιστική οργάνωση και, μάλιστα, εξαιρετικά βίαιη. Το όνομά της, δηλαδή το Κ, αποτελεί ουσιαστικά ένα γεωγραφικό προσδιορισμό, που σημαίνει Κορασάν.

Η οργάνωση δημιουργήθηκε το 2014, εμφανίστηκε στο ανατολικό Αφγανιστάν και στελεχώθηκε με μερικές χιλιάδες, τέσσερις έως έξι χιλιάδες λένε οι ειδικοί, πρώην μαχητές της αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν.

Το Ισλαμικό Κράτος – απλό ISIS – ήθελε να δημιουργήσει ένα χαλιφάτο στην ιστορική περιοχή του Λεβάντε, που εκτείνεται από την Τουρκία, περιλαμβάνει τη Συρία και φτάνει μέχρι το Ισραήλ και περιλαμβάνει και την ιερή πόλη της Ιερουσαλήμ.

Όμως, μετά την ήττα του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία το 2019, όσοι απέμειναν κρύφτηκαν στη Συρία, το Ιράκ και άλλες περιοχές. Μεταξύ τους και τα μέλη της ISIS – K, δηλαδή Κορασάν.

Όπως και η ISIS, η ISIS – K είναι επίσης Σουνιτική οργάνωση, αλλά έχει ως στόχο την ίδρυση Ισλαμικού Χαλιφάτου με το νόμο της Σαρία σε μία άλλη περιοχή, στην περιοχή του Κορασάν – που σημαίνει εκεί που ανατέλλει ο Ήλιος – και βρίσκεται στην κεντρική και νότια Ασία. Η περιοχή του Χαλιφάτου που θέλει να φτιάξει η ISIS – K εκτείνεται από το Ανατολικό Ιράν, περιλαμβάνει εδάφη του Αφγανιστάν έως το Πακιστάν, γι’ αυτό και η δράση της εν λόγω οργάνωσης είχε επικεντρωθεί τα προηγούμενα χρόνια στις δύο χώρες.

Μάλιστα, το 2021 και 2022 η οργάνωση ήταν πολύ ενεργή σε αυτές τις περιοχές, ειδικά στο Αφγανιστάν στοχεύοντας στην ηγεσία του, τους Ταλιμπάν. Αλλά έχει κάνει επιθέσεις σε Πακιστάν, αλλά και στο Ιράν όπου ο πληθυσμός και η ηγεσία είναι Σιιτική. Η ISIS – K είχε αναλάβει την ευθύνη το Σεπτέμβριο του 2022 μια φονική επίθεση αυτοκτονίας στη ρωσική πρεσβεία της Καμπούλ.

Ενώ είχε αναλάβει και την επίθεση στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ το 2021, κατά την οποία σκοτώθηκαν 13 Αμερικανοί στρατιώτες και πολλοί άμαχοι, κατά τη διάρκεια της χαοτικής αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα.

Όπως και η ISIS, η ISIS – K έχει αντι-δυτική ρητορική, όμως μέχρι το χτύπημα στη Μόσχα, η οργάνωση δεν είχε κάνει χτύπημα στην Ευρώπη.

Αυτό σημαίνει ότι το πολύνεκρο χτύπημα στη Μόσχα αποτελεί μία πραγματική εκρηκτική κλιμάκωση από μία οργάνωση που έχει πολλές φορές απειλήσει χώρες όπως η Ολλανδία και η Σουηδία, ειδικά μετά τα περιστατικά καύσης του κορανίου.

Επίσης, το χτύπημα αποτελεί και μία επίδειξη δύναμης μίας οργάνωσης που θέλει να δείξει ότι διαθέτει σημαντική επιχειρησιακή ικανότητα. Ενδεικτική της σοβαρότητας της κατάστασης είναι η στάση των Ηνωμένων Πολιτειών, που προειδοποιούν εδώ και χρόνια για το πόσο σημαντική είναι η ISIS – K. Θεωρούν τόσο μεγάλη την απειλή που επί Προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ έριξαν εναντίον τους τη γνωστή και ως «μητέρα τη βομβών».

Διαβάστε ακόμη: