Όσον αφορά τη μακροζωία, λίγα μέρη στον κόσμο έχουν κάνει τόσο τεράστιο άλμα στο προσδόκιμο ζωής όσο η Σιγκαπούρη στη Νοτιοανατολική Ασία.
Ένα παιδί που γεννιόταν στη χώρα το 1960 ήταν πιθανό να ζήσει (τότε) μόνο μέχρι τα 65, αλλά ένα παιδί που γεννιέται στη Σιγκαπούρη σήμερα μπορεί να περιμένει να ζήσει πάνω από 86 χρόνια, σύμφωνα με εκτιμήσεις.
Επιπλέον, ο αριθμός των εκατοντάχρονων στη Σιγκαπούρη διπλασιάστηκε κατά τη δεκαετία 2010-2020, σύμφωνα με το BBC.
Σε τι ξεχωρίζει η Σιγκαπούρη
Η Σιγκαπούρη ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες Μπλε Ζώνες εν μέρει επειδή η μακροζωία των κατοίκων της προέρχεται περισσότερο από προνοητικές πολιτικές παρά μακροχρόνιες πολιτιστικές παραδόσεις όπως στην Ικαρία ή την Nicoya, στην Κόστα Ρίκα.
Αλλά δεν είναι μόνο η ποσότητα ζωής, αλλά και η ποιότητα ζωής που εκτιμούν οι κάτοικοι εδώ. Το BBC μίλησε με μερικούς από τους κατοίκους για να κατανοήσουμε ποιες πολιτικές και πρακτικές κάνουν τη ζωή τους πιο υγιή και πιο ευτυχισμένη – και τι συνιστούν σε άλλους που αναζητούν να ζήσουν εκεί.
Μια υγιής μετάβαση
Οι κάτοικοι στη Σιγκαπούρη έχουν γίνει μάρτυρες των σταδιακών αλλαγών πολιτικής της κυβέρνησης που επηρεάζουν την υγεία και την ευεξία τους.
Έχοντας μεγαλώσει εδώ, έχω δει από πρώτο χέρι τη μεταμόρφωση στη συνείδηση για την υγεία της κοινότητας», είπε ο κάτοικος Firdaus Syazwani, ο οποίος διευθύνει το ιστολόγιο οικονομικών συμβουλών Dollar Bureau.
«Η βαριά φορολογία στα τσιγάρα και το αλκοόλ σε συνδυασμό με τις αυστηρές απαγορεύσεις του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους δεν βελτιώνουν μόνο την υγεία αλλά ενισχύει τους δημόσιους χώρους, καθιστώντας τους πιο φιλόξενους και καθαρότερους. Όχι άλλο το παθητικό κάπνισμα!», σημειώνει.
Με έκπληξη έμαθε για την ονομασία Blue Zone, έστω και μόνο λόγω της μεγάλης ποσότητας ζάχαρης, αλατιού και γάλακτος καρύδας που χρησιμοποιείται στα τοπικά πιάτα. Αλλά ακόμα και αυτό αλλάζει (αν και αργά) λόγω της πολιτικής. «Δεδομένης της τάσης της τοπικής μας κουζίνας για πιο πλούσια συστατικά, το Συμβούλιο Προαγωγής Υγείας έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για να ενθαρρύνει πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές μεταξύ των κατοίκων», εξήγησε.
«Μέτρα όπως η υποχρεωτική διατροφική επισήμανση και η μείωση της περιεκτικότητας σε ζάχαρη στα ποτά έχουν κάνει αξιοσημείωτη διαφορά στην ευαισθητοποίηση και στις επιλογές της δημόσιας υγείας. Αν και δεν είναι ακόμη γνωστό πόσο αποτελεσματική είναι αυτή η πρωτοβουλία, προσωπικά τείνω να απομακρύνομαι από τα ζαχαρούχα ποτά», πρόσθεσε.
Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Σιγκαπούρης έχει επίσης λάβει παγκόσμιες διακρίσεις τόσο για την ποιότητα της περίθαλψης όσο και για την ικανότητά του να συγκρατεί το κόστος.
Ο δείκτης ευημερίας Legatum 2023 κατέταξε τη χώρα ως την καλύτερη στον κόσμο, καθώς σχετίζεται με την υγεία των πολιτών και την ικανότητά τους να έχουν πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη. Η χώρα προσφέρει καθολική κάλυψη υγειονομικής περίθαλψης, αλλά διαθέτει επίσης έναν συνδυασμό ιδιωτικών υπηρεσιών και ταμείων αποταμίευσης που βοηθούν στην κάλυψη δαπανών.
Έμφαση στους χώρους πρασίνου
Αλλά δεν είναι μόνο η υγειονομική περίθαλψη που παίζει ρόλο στο να ζουν περισσότερο οι κάτοικοι. Άλλες πολιτικές ενθαρρύνουν το περπάτημα και την καθημερινή άσκηση, ενώ η προτεραιότητα στη διατήρηση της χώρας καθαρής και όμορφης δίνει στους κατοίκους μια αίσθηση ασφάλειας και ηρεμίας.
Οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες που δίνουν προτεραιότητα στην απρόσκοπτη ενσωμάτωση πάρκων, κήπων και φυσικών καταφυγίων στο αστικό τοπίο έχουν κερδίσει [Σιγκαπούρη] τη φήμη της «πόλης του κήπου»», δήλωσε ο Charu Kokate, ανώτερος συνεργάτης της Safdie Architects.
«Μετά από 15 χρόνια ζωής στη Σιγκαπούρη, εντυπωσιάζομαι συνεχώς από το πώς η Αρχή Αστικής Ανάπλασης έχει σχεδιάσει σχολαστικά την πόλη. Η εστίασή τους στη βιωσιμότητα, την αποτελεσματική χρήση της γης και την ενσωμάτωση χώρων πρασίνου στην αστική ζωή είναι αξιοσημείωτη. Ενώ οι νόμοι της Σιγκαπούρης μπορεί να είναι αυστηροί, έχουν ως αποτέλεσμα ένα καθαρό και καλά διατηρημένο περιβάλλον», προσθέτει.
Διαβάστε ακόμη:
-
Ντέμι Μουρ για την κατάσταση της υγείας του Μπρους Γουίλις: Είναι σταθερός
-
Sotheby’s: Πόσο πωλείται η φανέλα του Τζόρνταν από το μυθικό crossover του Άιβερσον
-
Άνεργοι πτυχιούχοι – Πώς κατέρρευσε το όνειρο της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης σε όλο τον κόσμο
-
Με το Νόμπελ Οικονομίας 2024 τιμήθηκαν οι Ντάρον Ατζέμογλου, Σάιμον Τζόνσον και Τζέιμς Α. Ρόμπινσον