Η Γερμανία συμφώνησε σε «στοχευμένους και λειτουργικούς» περιορισμούς του συστήματος SWIFT για τη Ρωσία, ανακοίνωσαν το απόγευμα του Σαββάτου οι υπουργοί Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ και Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ.

«Εργαζόμαστε πυρετωδώς για να περιορίσουμε την αποσύνδεση της Ρωσίας από το SWIFT ώστε να πλήξει τα σωστά άτομα» δήλωσαν οι δύο υπουργοί, χωρίς ωστόσο να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Μέχρι σήμερα το Βερολίνο αρνείτο να συναινέσει στον αποκλεισμό της Ρωσίας από το σύστημα SWIFT, προκαλώντας κριτική τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ήταν ο τελευταίος ηγέτης της ΕΕ που αντιδρούσε στον αποκλεισμό της Ρωσίας από τον διεθνή μηχανισμό πληρωμών SWIFT. 

Όπως έχει γίνει γνωστό, εντός της ημέρας υπέρ του ρωσικού αποκλεισμού τάχθηκαν τόσο η Ιταλία όσο και η Ουγγαρία, και πλέον απομένει μόνο το «ναι» του Βερολίνου, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία.  

«Έχουμε σχεδόν πλήρη υποστήριξη από τις χώρες της ΕΕ για την αποσύνδεση της Ρωσίας από τον SWIFT» δήλωσε νωρίτερα ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του. 

Ο Όλαφ Σολτς αντιμετώπισε για τη στάση του την αντίδραση και του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), η οποία εκφράστηκε κυρίως από τη Νεολαία (Jusos). Η πρόεδρος της οργάνωσης Νεολαίας Γιέσικα Ρόζενταλ κάλεσε να ανοίξει ο δρόμος για αυτή την κατηγορία κυρώσεων, επισημαίνοντας στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) ότι «πρέπει να επιβληθούν όλες οι διαθέσιμες κυρώσεις – και σε αυτές περιλαμβάνεται και αυτός ο αποκλεισμός».

Μπορούμε να βλάψουμε πραγματικά τη ρωσική κυβέρνηση με αυτό, πρέπει να συμμορφωθούμε με τις απαιτήσεις των χωρών – εταίρων μας στην ανατολική Ευρώπη, δήλωσε η Ρόζενταλ, ενώ ο Σολτς μιλούσε ακόμη υπέρ της παραμονής της Ρωσίας στον SWIFT. «Έχουμε να κάνουμε με μια πολεμική επίθεση. Η αλληλεγγύη μας με την Ουκρανία είναι αδιαμφισβήτητη, αλλά τα λόγια πρέπει να συνοδεύονται και από ξεκάθαρες πράξεις», πρόσθεσε η επικεφαλής της Νεολαίας του SPD. Οι Jusos αντιπροσωπεύουν το ένα τέταρτο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του SPD στην Bundestag.

Όπως επισημαίνει η Rheinische Post, η συγκεκριμένη κύρωση θεωρείται ως η σκληρότερη, ωστόσο ο καγκελάριος Σολτς δίσταζε λόγω των συνεπειών που θα έχει και για γερμανικές επιχειρήσεις και καταναλωτές. «Εγωισμοί, τους οποίους βλέπουμε και στη Γερμανία, η οποία είναι πλέον η τελευταία στην ΕΕ με το όχι της», δήλωσε νωρίτερα το Σάββατο ο πολωνός Πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι και ζήτησε επιπλέον την αναστολή της λειτουργίας του αγωγού Nord Stream 1. Κάτι τέτοιο βέβαια θα σήμαινε ότι η Γερμανία θα έπρεπε να εγκαταλείψει άμεσα την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου.

Τι είναι το SWIFT

Κατά γενική ομολογία, αυτό που θα «πονέσει» περισσότερους τους Ρώσους είναι η αποβολή από το SWIFT, ένα διεθνές σύστημα τραπεζικών συναλλαγών και ανταλλαγής μηνυμάτων.  

«Το SWIFT είναι ένα οικονομικό πυρηνικό όπλο» δήλωσε την Παρασκευή ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λε Μερ. «Σταματά κάθε πληρωμή από τη Ρωσία ή προς τη Ρωσία» εξήγησε χαρακτηριστικά.  

Το σύστημα SWIFT, προέρχεται από τα ακρωνύμια Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication, διεκπεραιώνει μηνύματα και οδηγίες πληρωμών ανάμεσα σε τραπεζικά ιδρύματα και εταιρείες σε περισσότερες από 200 χώρες και εδάφη.   

Κάθε χρόνο, κατά μέσο όρο, διαχειρίζεται 42 εκατομμύρια τέτοιου είδους μηνύματα, τα οποία αποτελούν αναγκαία συνθήκη για την πραγματοποίηση διεθνών εμπορικών πληρωμών.  

Εν ολίγοις, επομένως, μέσω του SWIFT διευκολύνονται οι τραπεζικές συναλλαγές και άρα, οι πληρωμές των συμβολαίων φυσικού αερίου προς τη Ρωσία, οι οποίες αποτελούν βασικές πηγές εισόδων για τη Μόσχα.  

Η Ευρώπη, αυτή τη στιγμή, χρησιμοποιεί το εν λόγω σύστημα για να κάνει τις πληρωμές προμήθειας του ρωσικό φυσικό αέριο, το οποίο ζεσταίνει τα ευρωπαϊκά σπίτια και δίνει ενέργεια στα ευρωπαϊκά εργοστάσια.  

Ας σημειωθεί, εξάλλου, ότι η Γηραιά Ήπειρος εισάγει το 40% των αναγκών σε φυσικό αέριο από τη Ρωσία, εκ των οποίων το 1/3 διέρχεται μέσω ουκρανικών αγωγών.  

Τυχόν αποκλεισμός από το διεθνές διατραπεζικό δίκτυο, σημαίνει ότι οι συναλλαγές με τη Ρωσία θα γίνουν δυσκολότερες, θα απαιτούν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και θα κοστίζουν περισσότερο στη Μόσχα.  

Το SWIFT ελέγχεται από την Εθνική Τράπεζα του Βελγίου καθώς κι από εκπροσώπους των κεντρικών τραπεζών σε ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ε.Ε., Ιαπωνία κ.α. 

Το 2012 αναγκάστηκε να αποκόψει την πρόσβαση στις ιρανικές τράπεζες, στον απόηχο της επιβολής κυρώσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Το ίδιο συνέβη και το 2018.