Το πάγιο αίτημα των εργαζομένων για σημαντική αύξηση μισθών ικανοποίησε μία από τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες.

Τη μεγαλύτερη αύξηση μισθών τα τελευταία 25 έτη συμφώνησε να δώσει η Toyota Motor στους εργαζομένους εργοστασίων της στην Ιαπωνία, την Τετάρτη 13 Μαρτίου, ικανοποιώντας τις απαιτήσεις των συνδικάτων για υψηλότερες απολαβές.

Ειδικότερα, ο ιάπωνας κολοσσός, δήλωσε ότι συμφώνησε με τις απαιτήσεις των συνδικάτων για μηνιαίες αυξήσεις μισθών έως και 28.440 γιεν στην Ιαπωνία και για παροχή μπόνους ρεκόρ, τείνοντας με αυτό τον τρόπο χείρα βοηθείας στους εργαζομένους του.

Οι αυξήσεις μισθών αποφασίστηκαν στο πλαίσιο των ετήσιων διαπραγματεύσεων μεταξύ των συνδικάτων και πολλών εταιρειών που ολοκληρώνονται την Τετάρτη 13 Μαρτίου, ενώ αντίστοιχες αποφάσεις έλαβαν και άλλοι κολοσσοί όπως η Nissan, η Panasonic και η Nippon Steel.

Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που γίνονται μεταξύ των εταιρειών και των εργαζομένων, όσοι απασχολούνται σε μεγάλες εταιρείες ζήτησαν ετήσιες αυξήσεις 5,85%, σύμφωνα με τον μεγαλύτερο συνδικαλιστικό όμιλο της Ιαπωνίας, τη Rengo, οι οποίες εφόσον συμφωνηθούν θα ξεπεράσουν το επίπεδο του 5% για πρώτη φορά σε 31 χρόνια.

Ο Hisashi Yamada, ανώτερος οικονομολόγος στο Ινστιτούτο Ερευνών της Ιαπωνίας και ειδικός σε θέματα εργασίας, υπολόγισε τις συνολικές αυξήσεις σε 4,2% έως 4,3%, ενώ στις κορυφαίες εταιρείες δεν αποκλείεται να ξεπεράσουν το 5%.

Όπως αναφέρει το Reuters, οι αυξήσεις στους μισθούς αναμένεται να βοηθήσουν να ανοίξει ο δρόμος για την Kεντρική Tράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) να τερματίσει την πολυετή πολιτική αρνητικών επιτοκίων -μια ριζοσπαστική προσέγγιση χάραξης πολιτικής που είχε υιοθετηθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ορισμένες κεντρικές τράπεζες ευρωπαϊκών κρατών στον αγώνα τους για τη μείωση των τιμών τη δεκαετία του 2010.

«Παρατηρούμε μια ισχυρή δυναμική για αυξήσεις μισθών», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο κορυφαίος κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ιαπωνίας και γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου, Yoshimasa Hayashi. «Είναι σημαντικό ότι οι αυξήσεις μισθών θα εξαπλωθούν σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις», πρόσθεσε.

Ο Πρωθυπουργός της χώρας, Φούμίο, έχει θέσει την άρση του καθεστώτος πενιχρής αύξησης των μισθών σε κορυφαία προτεραιότητα, δεδομένου ότι η αύξηση του εισοδήματος στην Ιαπωνία έχει παραμείνει πολύ πίσω από τον μέσο όρο των χωρών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Διαβάστε ακόμη: