Ο προπονητής της Λίβερπουλ, Γιούργκεν Κλοπ, επανέφερε πολύ έντονα στο προσκήνιο την ανάγκη για τις 5 αλλαγές (και) στην Premier League, για την καλύτερη προστασία των παικτών εν μέσω ενός άκρως απαιτητικού προγράμματος και των αυξανόμενων κρουσμάτων της Covid-19, ωστόσο, παραδέχτηκε ότι δεν βλέπει όλες τις ομάδες πρόθυμες να συμφωνήσουν για μία τέτοια αλλαγή.

Η Άυξηση του αριθμού αλλαγών

Όλα τα κορυφαία πρωταθλήματα στην Ευρώπη υιοθέτησαν την τελευταία διετία τον κανονισμό της FIFA για την αύξηση του αριθμού των αλλαγών ανά παιχνίδι σε πέντε, προκειμένου για να μειώσουν την κόπωση των παικτών εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά οι σύλλογοι της Premier League καταψήφισαν την πρόταση.

Συνολικά 15 αγώνες της Premier League αναβλήθηκαν μέσα στον Δεκέμβριο, λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο το πρόγραμμα, ενώ την ίδια ώρα η έλλειψη διαθέσιμων παικτών ανάγκασε όσους ανάρρωσαν από την Covid-19 να παίξουν αμέσως περισσότερα λεπτά απ’ το προβλεπόμενο. Την ίδια ώρα δε, η Premier League είχε ρεκόρ 103 κρουσμάτων της Covid-19 την περασμένη εβδομάδα.

«Χρειάζεσαι 14 ψήφους για να το αλλάξεις κι εδώ κάτι δεν πάει καλά. Για παράδειγμα, δεν είμαι σίγουρος πόσοι παίκτες της Μπέρνλι παίζουν και στις Εθνικές Ομάδες τους. Όταν οι παίκτες μας έχουν τρία παιχνίδια, εκείνοι δεν έχουν κανένα παιχνίδι» τόνισε ο Κλοπ σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα (27/12) και πρόσθεσε:

«Μιλάμε για ένα θέμα που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένοι σύλλογοι και κάποιοι παίκτες, αλλά το αποφασίζουν άλλες ομάδες. Αυτό είναι πραγματικό πρόβλημα. Το καλύτερο πρωτάθλημα στον κόσμο, το πιο έντονο πρωτάθλημα στον κόσμο, είναι το μόνο παγκοσμίως που έχει ακόμη 3 αλλαγές. Αυτό δεν είναι σωστό, πρέπει να το αλλάξουμε, αλλά δεν βλέπω πραγματική ευκαιρία για να το αλλάξουμε, για να είμαι ειλικρινής».

Από την πλευρά του ο προπονητής της Μπρέντφορντ Τόμας Φρανκ ζήτησε επίσης την τροποποίηση του κανονισμού των 5 αλλαγών. «Συμφωνώ απόλυτα ότι χρειαζόμαστε πέντε αλλαγές. Ξέρω ότι είμαι μέρος ενός από τους συλλόγους με το χαμηλότερο μπάτζετ και πιθανώς την πιο αδύναμη ομάδα, αλλά εξακολουθώ να πιστεύω ότι αυτό θα μας βοηθήσει όλους» ανέφερε ο Φρανκ, ενώ ο τεχνικός της Γουότφορντ, Κλαούντιο Ρανιέρι πρόσθεσε:

«Στην Ιταλία ήμουν ο πρώτος που μίλησα για πέντε αλλαγές γιατί είναι πολύ σημαντικό να μην πιέζεις πολύ τη φυσική κατάσταση των παικτών. Αν δεν προπονούνται και μετά πρέπει να παίξουν –διότι παίζουμε τώρα κάθε 3 μέρες- πώς είναι δυνατόν να κρατήσω τους παίκτες στο γήπεδο για 90 λεπτά και να κάνω μόνο 3 αλλαγές».

Με την παραπάνω άποψη τάχθηκαν τόσο ο προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ραλφ Ράγκνικ, όσο κι προπονητής της Μάντσεστερ Σίτι, Πεπ Γκουαρδιόλα, ζητώντας να υιοθετηθεί από την αγγλική ομοσπονδία ο κανονισμός των 5 αλλαγών, ενώ ο τεχνικός της Τότεναμ, Αντόνιο Κόντε, ανέφερε πως η παρουσίαση των απόψεών τους σε μια συνάντηση με τους επικεφαλείς της Premier League την περασμένη εβδομάδα ήταν «…σαν να μιλάμε σε έναν τοίχο».