Μαγνήτη για επενδύσεις αποτελεί πλέον η Ελλάδα μετά τη μεγάλη πρόοδο που σημείωσε η οικονομία τα τελευταία χρόνια, τόσο σε δημοσιονομικό όσο και σε επιχειρηματικό και ενεργειακό επίπεδο, σύμφωνα με δύο κορυφαίους Αμερικανούς διπλωμάτες, τον πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Μάικλ Πομπέο και τον πρέσβη των ΗΠΑ στη χώρα μας κ. Τζόρτζ Τσούνης.\

Η Ελλάδα αποτελεί ένα «καταπληκτικό μέρος για επενδύσεις», ήταν το βασικό μήνυμα που έστειλε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικλ Πομπέο μιλώντας από την Αθήνα στα πλαίσια του πρώτου «American Mediterranean Investment Forum» που διοργανώθηκε στη χώρα μας. Ο κ. Πομπέο διετέλεσε ως ο 70ος επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επί προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ και ήταν εκ των κορυφαίων Αμερικανών διπλωματών που στήριξαν επί σειρά ετών τη σημαντική βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Αθήνας και Ουάσιγκτον. Τώρα, επεσήμανε ξανά ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν πλήρως την Ελλάδα και ζήτησε να χρησιμοποιηθεί πλήρως το ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας μας για την περαιτέρω βελτίωση της οικονομίας.

Μιλώντας για τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο πλανήτης στις οποίες ανέφερε μεταξύ άλλων την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αλλά και η προσπάθεια για μεγάλη αύξηση της επιρροής της Κίνας και των προκλήσεων από Βόρειο Κορέα και Ιράν, ο κ. Πομπέο ανέφερε ότι οι ΗΠΑ θα στέκονται πάντα στο πλευρό των συμμάχων τους για να αντιμετωπίζονται οι προκλήσεις κάνοντας λόγο για πράξεις και δεσμεύσεις –όπως τις χαρακτήρισε- προς την κατεύθυνση αυτή.

Ελκυστικό προφίλ

Με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια για την οικονομική πορεία της χώρας μας μίλησε αμέσως πριν τον Μάικλ Πομπέο ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνης, ο οποίος έκανε λόγο για εντυπωσιακή ανάπτυξη της χώρας και ιδιαίτερα ελκυστικό προφίλ, πλέον, στην αντιμετώπιση του χρέους.

«Οι καλύτερες ημέρες της Ελλάδος είναι μπροστά μας» ήταν τα λόγια του κ. Τσούνη ο οποίος εξήρε επίσης τις συνεχείς αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας προς την επενδυτική βαθμίδα.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην πλήρη πρόσβαση που απολαμβάνει πλέον η Αθήνα στις αγορές χρέους με τον κ. Τσούνη να εκφράζει την εκτίμηση ότι ο προϋπολογισμός θα είναι πλεονασματικός μέσα στα επόμενα χρόνια. Η χώρα είναι πλέον ανοικτή για μπίζνες, με πολλές αμερικανικές και άλλες εταιρείες να επενδύσουν ή να ετοιμάζονται να επενδύσουν εκεί, είπε.

Περιφερειακό ενεργειακό κέντρο

Εξήρε επίσης ιδιαίτερα το γεγονός ότι η Ελλάδα αρχίζει να αναδεικνύεται σε περιφερειακό ενεργειακό κέντρο με την υποστήριξη και των ΗΠΑ, που θα μπορούσε να αποτελέσει κόμβο για τη νότιο Ευρώπη με τα έργα που σήμερα γίνονται ή έχουν προγραμματιστεί να γίνουν. Χαρακτήρισε δε τη χώρα ως «πάροχο σταθερότητας» και ηγέτη στην ενεργειακή μετάβαση και έκανε λόγο για πολύ καλές προοπτικές όσον αφορά τις σχέσεις Ελλάδος-ΗΠΑ και για το εμπόριο.

Το American Mediterranean Investment Forum διοργανώνεται πρώτη φορά στην Ελλάδα στο Πολιτιστικό Κέντρο Σταύρος Νιάρχος με φιλοδοξία να καθιερωθεί ως ετήσιο σημείο συνάντησης της επενδυτικής κοινότητας της ανατολικής Μεσογείου.

Ο κ. Μάικλ Πομπέο ήταν ο κεντρικός ομιλητής αποδεχόμενος την πρόσκληση του προέδρου του Joseph Sassoon Group που διοργάνωσε το Φόρουμ, του κ. David Sassoon.

Ανάπτυξη επενδυτικών σχέσεων

Πολιτικοί, επενδυτές, αναλυτές και άλλες προσωπικότητες από τις Η.Π.Α., την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Κύπρο, έλαβαν μέρος στο Φόρουμ για να αναδείξουν τις δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης των επενδυτικών σχέσεων μεταξύ των χωρών αυτών σε κλάδους που μπορούν να προσελκύσουν μεγάλες επενδύσεις.

Προγραμματίστηκαν τρεις ομάδες συζήτησης, εστιασμένες σε θέματα γεωπολιτικής, οικονομίας, επενδύσεων και τεχνολογίας.

Στο πρώτο πάνελ με θέμα “Financial Engineering & Business Development” είχαν προγραμματιστεί να συμμετέχουν οι κ.κ. David Sassoon, Πρόεδρος Joseph Sassoon Group, Dr. Russel Reed, Board member Joseph Sassoon Investment και Chief Investment Officer for 10X Capital, Jonathan Medved, Founder και CEO OurCrowd και Shai Feingold, CEO Joseph Sassoon Group Middle East & Africa καθώς και ο πρεσβευτής (a.h.) κ. Μιχαήλ Χριστίδης.

Ο κ. Πομπέο συμμετείχε στο δεύτερο πάνελ με τίτλο “Creating Links” μαζί με τον Πρέσβη του Ισραήλ κ. Noam Katz, τον Πρέσβη της Κύπρου κ. Κυριάκο Κενεβέζο και τον κ. David Sassoon, Πρόεδρο Joseph Sassoon Group.

Το τρίτο πάνελ “Innovation and Technology” είχε προγραμματιστεί να συμμετάσχουν οι κ.κ. Jonathan Medved, Founder και CEO OurCrowd, Dr. Eli David, ειδικός στην τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ), Αλεξάνδρα Πάλλη, Αντιπρόεδρος CSR Hellas και Χριστίνα Ζαφειράκη, CEO Myth.

Διαβάστε ακόμη: