Νέα άλμα στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών πραγματοποίησε ο πληθωρισμός της ζώνης του ευρώ τον Σεπτέμβριο και φαίνεται πιθανό να αυξηθεί ακόμη περισσότερο, θολώνοντας περαιτέρω τη θέση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας περί παροδικών πληθωριστικών πιέσεων.

Οι τιμές καταναλωτή στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν σε 3,4% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο από 3% έναν μήνα νωρίτερα, το υψηλότερο ποσοστό από τον Σεπτέμβριο του 2008 και λίγο υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 3,3%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, της στατιστικής υπηρεσίας της ΕΕ.

Στα ύψη οι τιμές της ενέργειας

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι τιμές αυξήθηκαν κυρίως λόγω της αύξησης του κόστους ενέργειας.  Με τις τιμές του φυσικού αερίου να αυξάνονται και τα εμπόδια να επηρεάζουν τα πάντα, από την παραγωγή αυτοκινήτων έως την κατασκευή υπολογιστών, ο πληθωρισμός θα μπορούσε να φτάσει το 4% μέχρι το τέλος του έτους, διπλάσιο από τον στόχο της ΕΚΤ.

Αλλά οι διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού φαίνεται να επιδεινώνονται, αυξάνοντας τις πιθανότητες ο πληθωρισμός να εισχωρήσει σε υποκείμενες τιμές και να δημιουργήσει πιο μόνιμες πιέσεις καθώς οι επιχειρήσεις προσαρμόζουν την πολιτική τιμολόγησης και μισθών.

Πονοκέφαλος για την ΕΚΤ

Προς το παρόν, η ΕΚΤ διατηρεί το αφήγημά της ότι αυτή η περίοδος πληθωρισμού θα περάσει γρήγορα και η αύξηση των τιμών θα παραμείνει κάτω από τον στόχο της για τα επόμενα χρόνια, απαιτώντας μειωμένο κόστος δανεισμού.

Αλλά η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, εμφανίστηκε πιο επιφυλακτική αυτήν την εβδομάδα, επισημαίνοντας τους αυξημένους κινδύνους πληθωρισμού, ακόμη και αν ζήτησε υπομονή και προειδοποίησε για υπερβολική αντίδραση των αγορών.