Όλα τα ρεκόρ σπάει ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να εκτοξεύεται στο 4,9% τον Νοέμβριο του 2021, από 4,1% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν αύξηση 4,5%. Στην Ελλάδα ο πληθωρισμός εκτοξεύθηκε στο 4,3%, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δέκα ετών.

Οι τιμές της ενέργειας στην Ελλάδα εκτοξεύθηκαν στο 35,6%, την ώρα που ο μέσος όρος της αύξησης στην Ευρωζώνη είναι στο 27,4% σε ετήσια βάση.   Στην Ευρωζώνη, οι υπηρεσίες σημείωσαν αύξηση κατά 2,7%, τα βιομηχανικά προϊόντα κατά 2,4% και τα τρόφιμα, ποτά και καπνικά κατά 2,2%.  

Αυτό για το οποίο πολλοί οικονομολόγοι ανησυχούν περισσότερο είναι ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος αποκλείει ασταθείς παράγοντες όπως οι τιμές των τροφίμων και της ενέργειας. Εκτινάχθηκε στο 2,6% από 2%, υποδηλώνοντας ότι ο πληθωρισμός μπορεί στην πραγματικότητα να μειωθεί πιο αργά. Αυτή η εξέλιξη έχει προσφέρει τροφή στο στρατόπεδο του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ που φοβάται ότι ο πληθωρισμός μπορεί να αποδειχθεί πιο επίμονος από ό,τι εκτιμάται.

Πληθωρισμός - Ευρωζώνη: Εσπασε τα κοντέρ στο 4,9% - Στην Ελλάδα στο 4,3%

Πληθωρισμός - Ευρωζώνη: Εσπασε τα κοντέρ στο 4,9% - Στην Ελλάδα στο 4,3%

Tα βλέμματα στην ΕΚΤ

Η ΕΚΤ εμμένει στη θέση ότι οι υψηλές πληθωριστικές πιέσεις οφείλονται σε μεγάλο βαθμό σε προσωρινούς παράγοντες και θα πρέπει να αρχίσουν να μειώνονται το συντομότερο τον επόμενο μήνα, προτού υποχωρήσουν ξανά κάτω από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας τα επόμενα χρόνια.

Η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, υποστήριξε ότι μία σύσφιξη στη νομισματική πολιτική θα προκαλούσε περισσότερο κακό παρά καλό.

«Θα προκαλούσαμε ανεργία και υψηλό κόστος προσαρμογής και, ωστόσο, δεν θα είχαμε αντιμετωπίσει το τρέχον υψηλό επίπεδο πληθωρισμού», ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξή της στη Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Θα το έβρισκα λάθος».

«Η βασική μας γραμμή είναι ότι ο πληθωρισμός θα είναι κάτω του 2% στο τέλος της περιόδου πρόβλεψής μας», δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Boštjan Vasle σε συνέντευξή του στο POLITICO. «Αλλά η πιθανότητα να παραμείνει πάνω από το 2% αυξάνεται».

Τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, η ΕΚΤ πρόκειται να αναθεωρήσει προς τα πάνω τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό στη συνεδρίαση πολιτικής της τον Δεκέμβριο.