Το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών – Ίδρυμα Βούρου – Ευταξία» βρίσκεται πλέον στο στόχαστρο των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Ειδικότερα, για τις 17 Οκτωβρίου 2024 έχει προγραμματιστεί να βγει στο σφυρί, -εκτός εάν στο μεταξύ μεσολαβήσουν κινήσεις αναστολής-, μεγάλο ακίνητο που ανήκε στην περιουσία του και στη συνέχεια κατασχέθηκε υπέρ της doValue. Θα πρέπει μάλιστα να σημειωθεί ότι το ακίνητο βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τα κεντρικά γραφεία της doValue Greece.

Το ακίνητο στον Ταύρο

Πρόκειται για ένα οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο μετά του επ’ αυτού υπάρχοντος κτιριακού συγκροτήματος επαγγελματικών στεγών, επιφάνειας 2.335,55 τ.μ., που βρίσκεται στη θέση «Βουνό» της κτηματικής περιφέρειας του Δήμου Ταύρου του Νομού Αττικής δίπλα στον σιδηροδρομικό σταθμό Καλλιθέας, επί της συμβολής των οδών Κύπρου 19 και Αρχιμήδους 16.

Εντός του οικοπέδου υπάρχει κτιριακό συγκρότημα οπλισμένου σκυροδέματος συνολικής επιφάνειας 5.139,82 τ.μ., που έχει ανεγερθεί βάσει οικοδομικών αδειών των ετών 1956, 1957 και 1963.

Το συγκρότημα αποτελείται από:

α) υπόγειο, 1.786,21 τ.μ. που περιλαμβάνει αποθηκευτικούς χώρους, μικρούς γραφειακούς χώρους και W.C.,

β) ισόγειο, 1.487,40 τ.μ. που περιλαμβάνει την κεντρική είσοδο, γραφεία, αποθηκευτικούς χώρους W.C. και μικρή κουζίνα,

γ) πρώτο όροφο, 1.487,40 τ.μ., ο οποίος περιλαμβάνει γραφεία, W.C. και μικρή κουζίνα,

δ) δεύτερο όροφο (ημιώροφο), 170,71 τ.μ. ο οποίος περιλαμβάνει γραφεία, αποδυτήρια, W.C. και κουζίνα και

ε) τρίτο όροφο (δώμα), 208,10 τ.μ. ο οποίος περιλαμβάνει γραφεία προέδρου, αίθουσα συσκέψεων, W.C. και κουζίνα.

Το δάπεδο όλων των ορόφων είναι από μωσαϊκό και έχει τις απαραίτητες προς αερισμό θύρες και παράθυρα ως και υδραυλική, ηλεκτρική και τηλεφωνική εγκατάσταση.

Το ακίνητο περιήλθε στο ίδρυμα «Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών – Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία», δυνάμει του υπ’ αριθμόν 27604/29.09.2021 συμβολαίου (σύμβασης συγχώνευσης).

Πρόκειται για παλαιό κτίριο εργοστασίου σε περιοχή ΒΙΟΠΑ του Δήμου Ταύρου, όπου αρχικά λειτουργούσαν τα Αθηναϊκά Πλεκτήρια Αφοί Τσιροζίδη. Στη συνέχεια και μέχρι προ διετίας λειτουργούσε ως Κτίριο Δοκιμών από την Εθνική Λυρική Σκηνή. Τα επιμέρους επίπεδα ήταν διαμορφωμένα σε αίθουσες μουσικής & χορού, βεστιάρια, εργαστήρια κατασκευής και αποθήκευσης κουστουμιών, καπέλων κλπ, χώρους αποθήκευσης και αρχειοθέτησης, γραφεία, χώρους υγιεινής, κ.λπ.

Κατά την εξωτερική αυτοψία που διενεργήθηκε διαπιστώθηκε ότι το κτίριο είναι κενό, και έχει σοβαρές φθορές από βανδαλισμούς. Η κατάσταση επιβεβαιώνεται και από άλλη εκτιμητική έκθεση, στην οποία είχαν διαπιστωθεί “εσωτερικά μεγάλες φθορές, κλοπή εξοπλισμού και Η/Μ εγκαταστάσεων”.

Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στα 3,5 εκατ. ευρώ.

Μετά από έρευνα του πολεοδομικού καθεστώτος, ο Συντελεστής Δόμησης του οικοπέδου είναι ΣΔ = 3,00 και οι επιτρεπόμενες χρήσεις περιλαμβάνουν τη λειτουργία γραφείων κ.α.

Πώς βρέθηκε οφειλέτης το Ίδρυμα

Το Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου – Κοινωφελές Ίδρυμα «Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών – Ίδρυμα Βούρου – Ευταξία», βρέθηκε στη θέση του οφειλέτη καθώς, όπως αναφέρεται στην έκθεση πλειστηριασμού, υπεισήλθε (χωρίς επιβάρυνση της δικής του περιουσίας) στις πάσης φύσεως υποχρεώσεις, στα δικαιώματα και στις έννομες σχέσεις του κοινωφελούς Ιδρύματος «Σταματίου Δεκόζη Βούρου», κατόπιν συγχωνεύσεως των δύο Ιδρυμάτων τον Σεπτέμβριο του 2021.

Η κατάσχεση του ακινήτου έγινε για ποσό 30.000 ευρώ, πλέον εντολής και εξόδων εκτέλεσης και πλειστηριασμού (που αποτελεί το σύνολο του επιδικασθέντος κεφαλαίου),υπέρ της «ERB RECOVERY DAC», για λογαριασμό της οποίας ενεργεί η doValue Greece.

Το ακίνητο κουβαλάει και άλλα εμπράγματα βάρη.

Διαβάστε ακόμη: