Η υπόθεση των επικείμενων πλειστηριασμών, αποτελεί, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς, τραπεζικών στελεχών και διαχειριστών, αλλά και κυβερνητικών παραγόντων, την μεγαλύτερη δοκιμασία της νέας κυβέρνησης, με τον υψηλότερο βαθμό δυσκολίας.
Οι ανησυχίες που διατυπώνονται είναι εύλογες, καθώς οι πλειστηριασμοί είναι ένα πολύ ευαίσθητο κοινωνικό θέμα, που μπορεί να προκαλέσει, αν δεν υπάρξουν οι κατάλληλοι χειρισμοί, ακόμα και κοινωνικές εκρήξεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο της νέας κυβέρνησης και ειδικότερα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης θα συζητήσει και με τους διαχειριστές κόκκινων δανείων το όλο θέμα και θα έχει ανοιχτή γραμμή και με τους ίδιους και με τις εμπλεκόμενες τράπεζες, σχετικά με τον χειρισμό του πλέον ακανθώδους προβλήματος.
Άλλωστε, κυβερνητικοί κύκλοι θεωρούν βέβαιο ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, στον α ή στον β βαθμό, θα εκμεταλλευτούν το θέμα των πλειστηριασμών, ειδικά στις περιπτώσεις εξώσεων από πρώτη κατοικία, ενώ το ίδιο εκτιμάται ότι θα πράξουν και κοινωνικοί και συνδικαλιστικοί φορείς.
Ακριβώς για το λόγο αυτό, υπάρχει η σκέψη να δημιουργηθεί μία άτυπη κοινή επιτροπή παραγόντων του υπουργείου, των τραπεζών και των διαχειριστών, η οποία θα επιχειρεί να δώσει λύση έστω και της τελευταίας στιγμής, προς αποφυγή ακραίων καταστάσεων, που μπορεί να τροφοδοτήσουν σοβαρές αντιδράσεις.
Στην ίδια κατεύθυνση κινείται μια ακόμα πρόταση, η οποία συνίσταται στο να ζητηθεί από την Κομισιόν και κάθε εμπλεκόμενη κοινοτική αρχή, η χρήση κάποιων κεφαλαίων από άλλα προγράμματα, τα οποία θα χρησιμοποιούνται αυστηρά για περιπτώσεις που ο δανειολήπτης δεν έχει αποδεδειγμένα άλλο τρόπο για να μη χάσει την πρώτη κατοικία του.
Η όλη ιδέα, που δεν είναι φυσικά καθόλου βέβαιο ότι θα προχωρήσει, στηρίζεται στο ότι αργεί απελπιστικά η ίδρυση και λειτουργία του περίφημου Φορέα Ακινήτων και έχει ορίζοντα μέχρι την εκκίνησή του.