Πρόσω ολοταχώς για πλειστηριασμούς βάζουν οι τράπεζες, αρχής γενομένης μέσα στον Αύγουστο με δύο σκάφη αναψυχής, τύπου καταμαράν, τα οποία θα βγουν στο ηλεκτρονικό σφυρί την επόμενη Τετάρτη 25 του μήνα, όπως και ένα δεξαμενόπλοιο.

Και από τον Σεπτέμβριο ξεκινούν οι τράπεζες τους πλειστηριασμούς ακινήτων με σχεδόν 96.000 να έχουν αναρτηθεί στην πλατφόρμα e auction.

Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι «παγωμένοι» για έξι μήνες παραμένουν οι πλειστηριασμοί και κάθε νομική διαδικασία για όλους εκείνους τους δανειολήπτες που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Οι πλειστηριασμοί ξεκίνησαν δυναμικά από τον Ιούνιο και ήδη τα πρώτα πολυτελή ακίνητα, βίλες με πανοραμική θέα στη Μύκονο, μικρά παλατάκια αλλά και ξενοδοχεία έχουν αλλάξει χέρια.

Οι lifestyle πλειστηριασμοί 

Συγκεκριμένα οι πρώτοι διάσημοι του εγχώριου life style είδαν τις βίλες τους στη Μύκονο και τα πολυτελή διαμερίσματα τους να αλλάζουν χέρια μέσα από την πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Η αρχή έγινε με τη βίλα του Λάκη Γαβαλά στη Μύκονο, που πλέον ιδιοκτήτης της είναι ο Αιγύπτιος μεγιστάνας Χαμέντ Ελ Σιάτι και ακολούθησε το ρετιρέ του Μιχάλη Γουλανδρή στην οδό Στησιχόρου 11, που πέρασε στην εταιρία SOL  με έδρα την Κύπρο αντί 3 εκατ. ευρώ, ενώ ο εφοπλιστής έχασε και τα 3 διαμερίσματα στην οδό Βασιλέως Γεωργίου 1, τα οποία άλλαξαν χέρια για 15 εκατ. ευρώ.

Την ίδια τύχη είχε και το συγκρότημα 4 πολυτελών κατοικιών στη Φτελιά στη Μύκονο του κ. Σπύρου Παζαρόπουλου. Ο πρώην Mr Audi είδε το συγκρότημα να αποκτά νέο ιδιοκτήτη που πλειοδότησε με 1,7 εκατ. ευρώ, από το 1 εκατ. ευρώ που ήταν η τιμή εκκίνησης. Το συγκεκριμένο ακίνητο διαθέτει και ελικοδρόμιο, γεγονός που το έκανε ιδιαίτερα ελκυστικό για τους rich & famous που θέλουν να διατηρούν την ιδιωτικότητά τους.

Το ξενοδοχείο της Ντίας Καψή

Χέρια όμως, μέσα από διεθνή διαγωνισμό, άλλαξε στις 15 Ιουλίου και το ξενοδοχειακό συγκρότημα της Ντίας Καψή στην Αγία Πελαγία της Κρήτης, το Out of the Blue Capsis Elite Resort, το οποίο πέρασε στην Hines αντί ποσού 125 εκατ. ευρώ.

Το ξενοδοχείο είχε μπει σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης το 2020 από την τράπεζα Eurobank και τη Συνεταιριστική Χανίων. Αν και το τίμημα χαρακτηρίστηκε «υψηλό» από κύκλους της αγοράς, θα πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται για μία εξαιρετικά πολυτελή μονάδα, πρόσφατα ανακαινισμένη, συνολικής δυναμικότητας 490 δωματίων, που διαθέτει εστιατόρια, μπαρ, εγκαταστάσεις υπαίθριων και αθλητικών δραστηριοτήτων, 39 πισίνες (7 κοινόχρηστες και 32 που χρησιμοποιούνται ιδιωτικά), κέντρο υγείας και ευεξίας με σάουνα, θερμαινόμενη πισίνα, υδρομασάζ, γυμναστήριο, εγκαταστάσεις βρεφονηπιακού και παιδικού σταθμού, μέχρι και μινωικό πάρκο ψυχαγωγίας και εκκλησάκι.

Τον Σεπτέμβριο ο δεύτερος γύρος στους πλειστηριασμούς από τις τράπεζες

Από τον Σεπτέμβριο το ηλεκτρονικό σφυρί θα χτυπήσει και για άλλα μικρά «παλατάκια» πρώην ισχυρών επιχειρηματιών.

Την ίδια ώρα, οι τράπεζες επαναλαμβάνουν πως δεν στόχο τα ακίνητα των ευάλωτων νοικοκυριών, αντίθετα κινούν τις διαδικασίες για την ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων.

Προσώρας και τουλάχιστον για τους επόμενους έξι μήνες εξαιρούνται από κάθε διαδικασία αναγκαστικών μέτρων και πλειστηριασμών οι πληγέντες από τις καταστροφικές πυρκαγιές που «σάρωσαν» σχεδόν όλη την Ελλάδα φέτος το καλοκαίρι, αφήνοντας πίσω τους πολλά κατεστραμμένα ακίνητα –σπίτια και επιχειρήσεις.

Οι τραπεζίτες υπογραμμίζουν –στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκονται και οι εταιρείες διαχείρισης, γνωστές ως servicers– πως η πολιτική τους δεν είναι να εξοντώσουν τους ευάλωτους και τους μικρούς δανειολήπτες.

Ωστόσο, σημειώνουν πως έληξε η περίοδο ανοχής και αναμονής για τους μεγάλους οφειλέτες με υποθήκες μεγάλα ακίνητα αστικά και επαγγελματικά, τονίζοντας πως «δεν θα τους χαριστούν» και ότι ή θα πληρώσουν και θα διευθετήσουν τις οφειλές τους ή τα ακίνητα τους θα βγουν στο σφυρί.

Να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα σχεδόν το 80% των ακινήτων που βγήκαν σε πλειστηριασμό αποκτήθηκαν από τις ίδιες τις τράπεζες.

Οι τράπεζες άλλαξαν στρατηγική στους πλειστηριασμούς

Πλέον η στρατηγική των τραπεζών για τη διαχείριση των ακινήτων έχει αλλάξει. Όπως έχει γράψει η «axianews» οι τράπεζες ετοιμάζουν κοινές εταιρίες σε σύμπραξη με εξειδικευμένους παίκτες της αγοράς real estate (REO), προσδοκώντας στις υπεραξίες που προσφέρει η δευτερογενής αγορά διαχείρισης ακινήτων.

Τα ακίνητα που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών αποτελούν «πηγή» εσόδων καθώς κρύβουν σημαντικές υπεραξίες με δεδομένη την άνοδο των τιμών 5%-6% σε ετήσια βάση για την επόμενη διετία.

Υπολογίζεται ότι 1 εκατομμύριο ακίνητα αποτελούν σήμερα εξασφαλίσεις σε «κόκκινες» οφειλές από στεγαστικά δάνεια που έχουν χορηγήσει οι τράπεζες, ενώ για 200.000-250.000 ακίνητα από αυτά δεν θα είναι εφικτό να βρεθεί κάποια λύση με τους δανειολήπτες και αυτά θα αποτελέσουν μία επενδυτική «δεξαμενή».

Μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να ολοκληρωθούν και τα πρώτα αιτήματα στο πλαίσιο του εξωδικαστικοί μηχανισμού, καθώς μέχρι σήμερα 30 χιλιάδες πολίτες έχουν επισκεφτεί και κατεβάσει στοιχεία στην πλατφόρμα.

Ενώ πριν από την εκπνοή του Αυγούστου  αναμένεται και η προκήρυξη για τον Φορέα Διαχείρισης των κατοικιών των ευάλωτων οφειλετών, ώστε να δρομολογηθούν οι διαδικασίες που αναμένεται να ολοκληρωθούν τον επόμενο Ιούνιο.

Δημήτρης Μπούκας: Πώς θα λειτουργήσει ο εξωδικαστικός μηχανισμός