O υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, αποκάλυψε ότι περίπου 2.500 πολίτες οι οποίοι ήθελαν να ταξιδέψουν στα νησιά το τριήμερο, δεν κατάφεραν να επιβιβαστούν στα πλοία λόγω των ελέγχων που έκανε το Λιμενικό Σώμα.

Ο κ. Πλακιωτάκης, μιλώντας στο OPEN, τόνισε χαρακτηριστικά «γι’ αυτό ανέλαβε το Λιμενικό και πλέον αποδεδειγμένα γίνονται έλεγχοι. Αρκεί να σας πω πως το περασμένο τριήμερο 2.500 πολίτες δεν κατάφεραν να επιβιβαστούν στα πλοία».

Σημείωσε δε πως χρειάζεται η συνεργασία όλων, και των επιβατών και των μελών των πληρωμάτων. «Δεν υπάρχει διάθεση για πρόστιμα και συλλήψεις» διευκρίνισε.

Στον απόηχο της απόφασης του lockdown της Μυκόνου, ο υπουργός Ναυτιλίας σχολίασε ότι ελήφθησαν συγκεκριμένα μέτρα για ορισμένο χρονικό διάστημα. «Είναι προτιμότερη μία μικρή ταλαιπωρία παρά η απώλεια της τουριστικής περιόδου», είπε.

Αναφερόμενος στις αλλαγές που έγιναν στους ελέγχους στα ταξίδια με τα πλοία της γραμμής, τους οποίους έχει αναλάβει το Λιμενικό Σώμα, ο κ. Πλακιωτάκης είπε πως είχαν παρατηρηθεί ελλιπείς έλεγχοι το προηγούμενο διάστημα.

Στο Λιμενικό Σώμα ο έλεγχος επιβίβασης στα πλοία

Οι πολίτες που πρόκειται να ταξιδέψουν θα πρέπει να βρίσκονται στο λιμάνι τουλάχιστον μιάμιση ώρα πριν την ώρα αναχώρησης του πλοίου, ώστε να περνούν από τον έλεγχο.

Όπως είχε δηλώσει ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης: 

«Ζητώ τη συνεργασία όλων όσων πρόκειται να ταξιδέψουν με πλοία. Παρακαλώ να έχουν μαζί τους τα απαραίτητα έγγραφα, να τηρούν σχολαστικά τα μέτρα προστασίας, να ακολουθούν τις υποδείξεις των γυναικών και των ανδρών του Λιμενικού Σώματος. Επίσης, για την διευκόλυνσή τους, να βρίσκονται στο λιμάνι τουλάχιστον μιάμιση ώρα πριν την προγραμματισμένη ώρα αναχώρησης του πλοίου . Με εμβολιασμό, τήρηση των μέτρων και υπευθυνότητα, μπορούμε να χαρούμε υγιείς το φετινό καλοκαίρι».

Πώς ταξιδεύουμε στα νησιά

Δεκτές γίνονται και οι βεβαιώσεις εμβολιασμού της Ε.Ε. (ψηφιακό πιστοποιητικό COVID-19) καθώς και τρίτων χωρών είτε σε έντυπη είτε σε ηλεκτρονική μορφή.

Αντίστοιχο είναι το πλαίσιο και για όσους έχουν νοσήσει από κορωνοϊό. Δεκτά είναι τα πιστοποιητικά νόσησης που εκδίδονται 30 ημέρες ύστερα από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 180 ημέρες έπειτα από αυτόν.

Τα προαναφερθέντα έγγραφα πρέπει να είναι στη μορφή που εξάγονται από την ιστοσελίδα gov.gr γι’ αυτό προτείνεται οι ταξιδιώτες να βρίσκονται στο πλοίο τουλάχιστον μια ώρα πριν από τον προγραμματισμένο απόπλου.

Όσοι ταξιδιώτες τώρα δεν είναι στις δύο προαναφερθείσες κατηγορίες πρέπει κατά την επιβίβασή τους στο πλοίο, να προσκομίσουν σχετική βεβαίωση με αρνητική διάγνωση είτε σε εργαστηριακό έλεγχο με τη μέθοδο PCR, που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος, εντός των τελευταίων 72 ωρών πριν από την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού είτε σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου για τη νόσο COVID-19 (rapid test) εντός των τελευταίων 48 ωρών πριν από την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού.

Από τα παραπάνω εξαιρούνται οι ανήλικοι έως 12 ετών (γεννημένοι μετά την 01/07/2009) ενώ, για τους ανήλικους από 12 έως 18 ετών (γεννημένοι πριν από τις 30/06/2009), η υποχρέωση καλύπτεται με βεβαίωση αρνητικού self test από τον κηδεμόνα.

Πως επιστρέφουμε από τα νησιά

Η επιβίβαση των επιβατών στα πλοία, καθώς και στα θαλάσσια ταξί από τα νησιά προς τα λιμάνια της ηπειρωτικής Ελλάδας, επιτρέπεται εφόσον οι επιβάτες πληρούν τις κατωτέρω προϋποθέσεις:

Έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, ή έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί, είτε σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR εντός των 72 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου, είτε σε rapid test εντός των τελευταίων 48 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού.

Η αρνητική διάγνωση του εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR και του ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου rapid test αποδεικνύονται με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης, ή επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 180 ημέρες μετά από αυτόν, ή

Εναλλακτικά, προσκομίζουν βεβαίωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου self-test, που έχει διενεργηθεί έως και είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού.

Όλοι οι ενήλικοι ταξιδιώτες οφείλουν να έχουν συμπληρώσει τη Δήλωση Υγείας και κατά την επιστροφή από τα νησιά συστήνεται η διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.