Ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, τόνισε ότι «ο στρατηγικός σχεδιασμός είναι τα μέτρα (για τα ταξίδια στα νησιά) να διατηρηθούν καθόλη τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, τουλάχιστον ώς τα τέλη Σεπτεμβρίου».

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Πλακιωτάκης είπε ότι «οι επιβάτες πρέπει να βρίσκονται στα λιμάνια τουλάχιστον 1 ώρα πριν την αναχώρηση τους και να τηρούν τα μέτρα, ενώ χωρίς τα απαιτούμενα πιστοποιητικά δεν μπορείς να ταξιδέψεις, κάτι που έγινε χθες και σε κάποιους ταξιδιώτες».

Διευκρίνισε δε ότι εξαιρούνται από rapid και  μοριακά τεστ οι μόνιμοι κάτοικοι για τις περιοχές Κόστα – Σπέτσες και Μετόχι – Ύδρα, χρειάζονται μόνο self test.

Η συντριπτική πλειοψηφία ήταν ενήμερη για τα νέα μέτρα, τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας. «Είναι απαραίτητα για να προστατευτεί η υγεία όλων μας προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τη νέα απειλή της μετάλλαξης του ιού». 

«Σε γενικές γραμμές η χθεσινή 1η μέρα κύλησε ομαλά, οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν σήμερα, έχω σύσκεψη με περιφερειάρχες για ενίσχυση των ελέγχων σε πλοία και λιμάνια ώστε να επιτηρήσουμε την εφαρμογή των υγειονομικών πρωτόκολλων» επισήμανε ο υπουργός Ναυτιλίας.

«Green Pass» για τα νησιά: Με τι έγγραφα θα γίνονται οι μετακινήσεις από 5 Ιουλίου

Υπενθυμίζεται ότι από τη Δευτέρα 5 Ιουλίου όσοι πολίτες θέλουν να ταξιδέψουν και να μετακινηθούν στα νησιά θα πρέπει να έχουν τα απαραίτητα έγγραφα, «Green Pass» για τις μετακινήσεις τους. Αυτά είναι: πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, αρνητικό αποτέλεσμα PCR 72 ωρών και αρνητικό αποτέλεσμα rapid test 48 ωρών.

Με ποια έγγραφα θα γίνονται οι μετακινήσεις στα νησιά

Συγκεκριμένα από 5 Ιουλίου ισχύουν τα εξής και για τις μετακινήσεις προς τα νησιά θα απαιτούνται:

Για τους ενήλικες:

  1. πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης,
  2. αρνητικό αποτέλεσμα PCR τις τελευταίες 72 ώρες,
  3. αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.

Για ανήλικους 12 έως 17 ετών: οποιοδήποτε τεστ, περιλαμβανομένου του self test.

Οι ανήλικοι έως 12 ετών ταξιδεύουν ελεύθερα.

Επίσης, στην επιστροφή από τα νησιά συνίσταται η διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.

Ποιοι εξαιρούνται από το μέτρο

Από το μέτρο εξαιρούνται η Εύβοια, η Λευκάδα και η Σαλαμίνα, ενώ επίσης εξαιρούνται:

α) όσοι μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών νησιωτικών Περιφερειακών Ενοτήτων για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση. Αυτοί θα μετακινούνται με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) όπως ήδη ισχύει.

β) όσοι μετακινούνται μεταξύ νήσων που βρίσκονται σε πολύ κοντινές αποστάσεις ή σε πορθμεία που συνδέουν την ηπειρωτική χώρα με νήσους κοντινής απόστασης. Θα μετακινούνται με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) αν πρόκειται για εργαζόμενους όπως ήδη ισχύει και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) πριν την μετακίνηση για τους υπολοίπους.

Όσον αφορά τις χερσαίες μετακινήσεις ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι αξιολογούνται από την κυβέρνηση τα επιδημιολογικά δεδομένα στην ηπειρωτική χώρα και η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί τις επόμενες εβδομάδες.